O echipă de voluntari creștini au desfășurat în Cantemir o clinică mobilă și o tabără pentru copii

În perioada 22 – 26 iulie, o echipă de voluntari din Moldova și SUA au desfășurat o tabără de zi și au organizat o clinică mobilă în satul Țărăncuța. Echipa a vorbit oamenilor din Biblie și i-a ajutat să-și rezolve problemele de sănătate. Astfel, timp de 5 zile, 222 de persoane au fost examinate de către un terapeut și 97 de către medicul stomatolog.

Voluntarii au organizat copiilor o tabără de zi

Mai mult de 60 de copii au studiat zilnic manualul de studiu biblic inductiv „Doamne, învață-mă să mă rog”, un curs despre importanța și structura rugăciunii, după modelul rugăciunii ”Tatăl Nostru”.

Copiii așteptau cu nerăbdare să completeze manualul şi să însuşească lucruri noi și aceasta se vedea cu ochiul liber. ”În comparație cu maturii, copiii au o vie pasiune pentru studierea Bibliei”, au mărturisit voluntarii implicați.

„Îmi place la tabără, dar cel mai mult îmi place timpul când studiez, pentru că pot afla multe lucruri noi. Este important ca noi să studiem despre rugăciune, ca să ştim cum să comunicăm cu Dumnezeu. Astfel să-I mulțumim, să-I spunem bucuriile noastre sau necazurile cu care ne confruntăm”, a afirmat una dintre participante.

Voluntarii din America le pregăteau pentru fiecare zi lecții biblice și istorioare biblice. De asemenea, i-au bucurat cu diferite activități de lucru manual, crafturi.

Clinica mobilă a prestat servicii medicale pentru câteva localități

Clinica mobilă a fost vizitată de locuitorii satelor Coștangalia, Chioselia, Chioselia Mare și Țărăncuța. Terapeutul și stomatologul i-a consultat gratuit. La fel și medicamentele le-au fost oferite fără plată.

Medicii implicați în echipa mobilă abordau fiecare pacient ”ca pe o persoană pe care Domnul ți-o încredințează”, după cum ne-au mărturisit ei, pentru că ”nimic nu-i la întâmplare; Dacă pacientul a venit înseamnă că el a avut nevoie să vadă o atitudine diferită sau să fie încurajați exact în acel moment”.

Oamenii au rămas impresionați de asistența medicală ce li s-a oferit și de gestul frumos al voluntarilor. Pentru unele familii, problemele de sănătate trebuie amânate din considerente de lipse financiare, totuși, ce au apreciat cel mai mult oamenii a fost blândețea, respectul medicilor care i-au vizitat, pentru că erau gata să asculte, să le ofere soluții.

Galina Coadă este medic la clinica creștină ”Emanuel” din Chișinău, dar pentru o săptămână a fost la Sudul Moldovei să slujească oamenilor. Au decis împreună cu soțul, încă mai mulți ani în urmă, că vor face un obicei din aceasta și-L vor sluji pe Dumnezeu prin profesia lor. Fac asta deja de 19 ani. Merg în diferite localități unde nevoia este mare, mai ales că unele localități nu au un punct medical.

”Am observat că oamenii sunt deschiși, sunt în căutare. Ei înțeleg că doar pastilele nu le pot oferi totul. Le spunem la fiecare că, în primul rând, prima pastilă pe care trebuie să o ia este Isus. El este pacea care întrece orice pricepere. Apoi, pe planul doi, sunt celelalte medicamente, pentru că nu este nicio pastilă care să aducă pace în inimă în afară de Isus. Oamenii înțeleg și văd că este o diferență dintre ceea ce văd zi de zi. Am văzut cum oamenii sunt dornici să fie ascultați și apoi cu atenție ascultă și ceea ce le spun medicii”, ne-a povestit dna Galina Coadă, medic internist.

Echipa din SUA a ajutat, de asemenea, la reparația sălii sportive din localitate și familiile social vulnerabile cu diferite construcții sau alte ajutoare materiale. Au construit garduri, au ajutat la reparații și au împlinit nevoi urgente în mai multe familii nevoiașe. Echipa a dăruit din finanțele lor, motivați de Cuvântul lui Dumnezeu care îndeamnă la ajutorare și dragoste creștinească:

”Ferice de cel ce îngrijește de cel sărac, căci în ziua nenorocirii Domnul îl izbăvește;” (Psalmul 41:1)

Reparația sălii sportive din școală era o mare nevoie pentru copiii școlii și pentru sportivii care practică săptămânal acolo arta marțială Taekwon-Do. Clubul de Taekwon-Do este condus chiar de păstorul baptist din localitate, Andrei Procopenco, misionar care aduce la pocăință mulți sportivi prin antrenamentele care includ în primul rând lecții de studiu biblic aprofundat. Voluntarii au ajutat la reparația sălii, iar munca grea de o săptămână au sărbătorit-o cu un timp frumos de părtășie în ultima zi. Părtășia s-a încununat cu mărturia de pocăință a familiei de misionari Procopenco Andrei și Olesea.

Andrei și Olesea sunt misionari în raionul Cantemir de 3 ani. Mărturia lor a pus lacrimi în ochi și a înflăcărat pasiunea credincioșilor pentru lucrarea de misiune. Ca și familie ales două versete biblice care să le fie motto pentru fiecare zi și așa rămân la scop, indiferent de obstacole și greutăți:

„Cât despre mine, eu și casa mea vom sluji Domnului.”(Iosua 24:15)

„Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Matei 6:33)

A fost înființat un club de copii, care va activa săptămânal în fiecare sâmbătă

Andrei și Olesea Procopenco au anunțat pentru fiecare sâmbătă un club pentru copii, care va include jocuri interesante, lucru manual, dulciuri şi studiu bilic. Copilașii sunt aşteptați în fiecare sâmbătă de la 10:00 la 12:00 în incinta Bisericii Baptiste din satul Țărăncuța. Misionarii pot fi contactați la telefonul 067194023.