Sudanul de Sud – țara unde greutățile au devenit oportunități

Sudanul de Sud este una din cele mai noi țări ale lumii. Odată cu declararea independenței față de Sudanul de Nord, preponderent musulman, în partea de sud s-a început un război civil care durează de mai mulți ani. Misiunea Precept Ministries Internațional este una din puținile misuni care merg constant în această țară pentru a pregăti slujitori, dar și pentru a aduce puțină mângâiere celor aflați în nevoie. Recent câțiva creștini s-au întors din Sudanul de Sud, unde au slujit cu vorba și fapta fraților sudanezi.

Vitalie Marian: Care a fost scopul călătoriei misionare în Sudanul de Sud și ce ați reușit să realizați?

Radu Blendarencu, pastor-misionar: Scopul misiunii din Sudanul de Sud a fost acela de a preda cea de a doua sesiune din cadrul Institutului Biblic Inductiv “Plantarea de biserici”, la care am studiat cursul Numele lui Dumnezeu și cartea Faptele Apostolilor. La această sesiune am fost de data aceasta împreuna cu Gheorghe Moldovanu, care este absolvent al Școlii Internaționale de Misiune din Republica Moldova. M-am bucurat să văd numărul frumos de păstori care au venit să studieze la aceasta sesiune. Unii păstori au venit cu ucenicii lor, ceea ce ne arată că au pus în practică lucrurile învățate la prima sesiune. De fapt, țin să menționez că sesiunea a avut loc în tabăra de refugiați Borolli, care se află lângă hotarul dintre Sudanul de Sud și Uganda. De ce anume aici? Pentru că din cauza războiului civil, care a cuprins de 3 ani această nouă țară a lumii, aproximativ 2 milioane de sud sudanezi s-au refugiat în Uganda. Mai sunt câteva sute de mii în țări vecine precum Etiopia, Chad sau Kenya. Evident că cei mai mulți păstori sunt anume în Uganda, pentru că oamenii din Uganda și Sudanul de Sud au multe lucruri în comun. Am rămas plăcut surprins de atitudinea celor 44 de slujitori, care au uitat de sărăcia lucie în care trăiesc și că mănâncă doar o singura dată pe zi. Aceștia cu atâta dorință studiau și nu încetau să Îi mulțumească lui Dumnezeu pentru adevărurile pe care le aflau din Sfintele Scripturi.

Vitalie Marian: Nu este prima vizită pe care ați făcut-o în această țară. Anul trecut ați mai predat câteva sesiuni de studiu biblic. Cum au pus pastorii în aplicare cunoștințele acumulate?

R.B: Așa este, anul trecut am predat prima sesiune împreună cu David Filat, care este liderul mișcării de tineret Generația Curată din cadrul bisericii “Bunavestire” din orașul Chișinău. Pe această cale vreau să le mulțumesc învățătorilor mei Mia și Costel Oglice care sunt și vice-directorii Misiunii Globale Precept Ministries International și de asemenea domnului Vasile Filat, directorul Misiunii Precept Ministries Eurasia pentru toată pregătirea și investiția pe care au făcut-o în viața mea și încrederea acordată de a merge în această țară și de a preda aceste sesiuni. Așa cum am răspuns și la prima întrebare, unii păstori au venit cu ucenicii lor la sesiune, ceea ce ne arată că au pus în practică lucrurile învățate la prima sesiune ”Evanghelizare și Ucenicie”. Dar cel mai mult m-am bucurat să aud că toți cei 44 de păstori și diaconi veniți, doar în anul trecut în cele 9 tabere de refugiați din care au venit au plantat 100 de biserici. Este atât de îmbucurător și încurajator să vezi că sărăcia lucie în care trăiesc nu-i oprește în facerea de ucenici. Am rămas uimit de gestul unui păstor care locuiește în apropiere de capitala Sudanului de Sud, orașul Juba. Pentru a veni la sesine, fiind in lipsă mare de bani, a mers pe jos 24 de ore.

Mă întrebam: de ce Dumnezeu îngăduie o astfel de situație pentru frații noștri, ca a doua zi din discuțiile cu unii lideri am aflat ceva intresant. În Sudanul de Sud locuiesc foarte multe triburi, dar 11 din ele sunt cele mai mari. Pe timp de pace era practic imposibil ca un creștin dintr-un trib să meargă într-un alt trib diferit decât cel din care face el parte ca să vestească Evanghelia. Pe când acum, doar în doi ani Evanghelia a fost vestită la toate triburile care datorită războiului civil locuiesc împreună în taberele de refugiați din țările vecine Sudanului de Sud. Iar când Dumnezeu va aduce pacea în Sudan, ei vor pleca acasă, fiind creștini.

Vitalie Marian: Care sunt condițiile de trai în care frații noștri din Sudanul de Sud își trăiesc credința?

R.B: Este greu să descrii în cuvinte situația și condițiile de trai ale creștinilor din taberele de refugiați. Dorm la pământ, iar o simplă peliculă le este tot acoperișul casei lor. Fiind în aceste tabere, Organizația Națiunilor Unite le acordă lunar fiecărei familii cite 9 kilograme de fasole pentru fiecare membru de familie, ceea ce face ca să mănânce doar o singură dată în zi. Am văzut mulți copii bolnavi de malnutriție. Chiar și păstorii și predicatorii care au venit la sesiune erau bolnavi de malarie (o infecție transmisă de înțepăturile țânțarilor). Îi mulțumesc atât de mult creștinilor bisericii “Bunavestire” din Chișinău, care au făcut o donație ca să putem cumpăra medicamente acestor oameni minunați. Doar cu 1 dolar poți salva o viață, însă pentru ei aceasta este o sumă nespus de mare. Cei mai mulți nu mai țin minte când ultima dată au mâncat o bucată de pâine. Știu că sună straniu, dar anume așa stau lucrurile. Din banii donați de alte biserici am reușit ca în fiecare zi să procurăm câte o pâine micută pentru slujitori. Mâncau pâine și plângeau de bucurie, dar unii strângeau câte o bucată ca sa ia acasă pentru cei din familiile lor. Cei mai mulți dintre sud-sudanezi ar dori să lucreze, dar fiind refugiați și având statutul de refugiat, nimeni nu îi primește la lucru. Nu ne rămâne decât să ne rugăm pentru această situație ca ei să se poată întoarce într-o zi la casele lor.

Vitalie Marian: Când este planificată o nouă călătorie și cum ar putea cititorii ziarului să contribuie în mod practic la nevoile creștinilor din Sudan?

R.B: Următoarea sesiune va avea loc în data de 5-15 iunie, unde vom studia cursul Căsătorie fără Regrete. Cel mai costisitor este drumul profesorului care pleacă la ei, dar și tot procesul de pregătire a manualelor de studiu biblic. Va trebui să luăm cu noi 100 de manuale de studiu biblic inductiv. Evident, intenționăm și de data această să îi putem ajuta cu medicamente pe slujitorii care vor veni. Orice ajutor este foarte înalt prețuit. Ne rugăm ca Dumnezeu să scoată în cale oameni și biserici care vor dori să contribuie la misiunea din Sudanul de Sud care va avea loc la începutul lunii iunie.

Iar la încheiere vreau încă o dată să mulțumesc misiunii Precept Ministries, bisericii “Bunavestire”, apoi bisericii creștine din Istanbul(Turcia), care au contribuit la această frumoasă lucrare.

Vitalie Marian: Mulțumim frumos pentru interviu!