Sudanul de Sud are nevoie de ajutorul tău

15293230_10154212172852831_1430466909_o

De cinci ani pe harta lumii a mai apărut un stat, Sudanul de Sud. După mai mult de 22 de ani de luptă cu guvernul musulman de la Khartoum și în urma unui referendum, sudul s-a despărțit de nord. Evident, anii de luptă au adus multă durere pentru partea de sud. De ce spun așa? Pentru că anume în această zonă s-au dus lupte grele, iar oamenii au trebuit să se refugieze în țări precum Etiopia, Kenya sau Uganda. Nordul musulman nu a dorit independența părții sudice, însă sub presiunea comunității internaționale a fost acceptat ca stat nou. Odată cu independența s-au început marile și multele provocări. Lipsa infrastructurii de orice nivel a făcut ca această țară să fie catalogată de organizațiile internaționale drept cea mai săracă din lume, deși din punct de vedere a resurselor naturale este binecuvântată din plin. Prea puține organizații internaționale s-au grăbit să ajute populația Sudanului de Sud, măcinată de boli și sărăcie și prea puțini o fac până în prezent. Este nespus de dureros să vezi că omul care este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu poate suferi în asemenea condiții.

15292746_10154212173187831_159124447_o-1

Am avut șansa să slujesc acestor oameni împreună cu o echipă din Republica Moldova în vara acestui an, fiind invitați de episcopul Uniunii Baptiste din Sudanul de Sud. L-am întrebat cu ce putem să-l ajutăm, la care acesta a răspuns că cea mai mare nevoie este lipsa de nădejde pe care o au oamenii și ar dori să fie învățați Sfintele Scripturi. Am rămas mișcat de dorința prietenului nostru Edward Dima, care face tot ce ține de el pentru ca creștinii din această nouă țară să-și găsească alinarea în studierea Sfintelor Scripturi la ei acasă. Am ajuns în Sudanul de Sud după ce am mers peste 600 de kilometri prin Uganda, țara vecină. Pentru a zbura direct în capitala țării Juba și apoi a veni în regiunea Kajo Keji este nespus de periculos, tocmai de aceea am fost sfătuiți să venim prin Uganda.
Ce-am văzut și am aflat din discuțiile cu oamenii de aici m-a cutremurat. În primul rând, creștinii sud-sudanezi și-au iertat agresorii care i-au făcut să fugă din calea războiului, care le-au distrus casele și le-au ucis copiii, părinții și rudele. Pentru că, ziceau ei, dacă nu ierți, nu poți construi o țară, de aceea creștinii au fost primii care și-au propus să se sacrifice pentru viitorul țării, începând cu educația tinerei generații. Astfel, aceștia au deschis 20 de școli publice unde învață peste 300 de copii. Condițiile sunt greu de descris, însă bucuria pe care o au aceștia, pentru că pot veni să învețe a citi și a scrie este de nedescris. Uitându-mă la ei, am văzut nerecunoștința care este în țara noastră. Noi avem totul pentru o educație bună, ei-Biblia, un tricou și o pereche de șorț și foarte multă pasiune pentru a învăța. Ce mare bucurie aveau profesorii când echipa cu care am venit a cumpărat cretă!! Fețele profesorilor radiau de bucurie și spuneau că acum procesul de predare va fi mult mai ușor.
O altă mare nevoie pe care am văzut-o este cea de a fi aprovizionați cu medicamente pentru a combate malaria. O boală care poate fi ușor vindecată, însă lipsa banilor face ca cei mai mulți dintre sud-sudanezi să nu-și poată permite să le procure și, în consecință, mor. Fiind la ei, am găsit o farmacie în localitatea Kajo Keji și, după ce am procurat câteva cutii cu vaccine, episcopul cu bucurie de nedescris ne spunea că viețile multor oameni vor fi salvate.
Biblia ne învață să simțim cu cei aflați în nevoi, de aceea vom merge din nou în această țară și ne-am bucura mult dacă vom putea găsi bani pentru a procura medicamentele necesare pentru cei aflați în durere. Poate acum, când citiți aceste rânduri, mor oamenii pe străzile din Sudanul de Sud… Un singur dolar poate face diferența, poate salva câteva vieți. Mii de oamenii de aici nu au resurse să-și procure aceste medicamente nu pentru că sunt leneși, dimpotrivă, sunt foarte harnici, dar încercările prin care trec îi face să le vină nespus de greu să-și poată permită procurarea medicamentelor.

5

Fiind acum în Laos, le-am spus și studenților Institutului Biblic Inductiv Precept Ministries să se roage pentru creștinii din Sudanul de Sud, iar aceștia îndată au reacționat la nevoia spusă. Fiind la rândul lor în persecuții mari din cauza credinței, au dat din puținul pe care-l au pentru a putea procura medicamentele necesare împotriva malariei și imediat în minte mi-a venit exemplu bisericilor din Macedonia, care în prigoană și sărăcie lucie, așa cum o spunea și apostolul Pavel „în bucuria lor peste măsură de mare au dat naștere la un belșug de dărnicie”.
Nu cred că este prea greu pentru noi, trăind într-o țară liberă, ca să putem să-i ajutăm pe cei aflați în suferință. Apoi, vizitând unicul spital din această provincie, ne plângeau inimile la toți de condițiile în care sunt nevoiți să stea bolnavii, pe o căldură insuportabilă fără curent, fără apă și lipsiți de primul ajutor. Nici medici măcar nu existau. Tot Uniunea Bisericilor Baptiste trebuie să îndeplinească și acest rol și căută să facă tot ce ține de ea ca să schimbe lucrurile în bine. Cu ajutorul altora au procurat un frigider și panele solare ca medicamentele să fie păstrate în condiții optime.

V-am scris aceste lucruri pentru a vă arată ca nu suntem cei mai săraci, nu suntem cei mai nevoiași și, ca și națiune creștină, haideți să luăm exemplu bisericilor din Macedonia și nu cred că noi am trecut prin sărăcia lor, dar cred că putem face diferența, ajutând oamenii din Sudanul de Sud. Dacă ți-a pus Dumnezeu pe inimă să donezi un ajutor, te invit să o faci la următorul cont bancar:
Pentru transfer $ SUA este:
INTERMEDIAR BANK:
The bank of New Your Mellon., New York, USA
SWIFT CODE: IRVTUS3N
BENEFICIARY’S BANK:
BANCA COMERCIALĂ “EXIMBANK -Gruppo Veneto Banca” SA
Chișinău, Moldova
SWIFT CODE: EXMM MD 22
IBAN:
MD22EX200002251600470US2

BENEFICIARY’S NAME:
Comunitatea Religioasă Biserica Crestina Evanghelica Baptista “Buna Vestire a Mântuitorului”