Cum să identifici subiecte pentru articole? (4 paşi)

Cât nu pare de suprinzător, dar unii jurnalişti spun că nu au subiecte la care să scrie. Unii blogeri spun că este greu să găsească subiecte pentru ca să poată scrie zilnic câte un articol pe blogul lor. În acest articol voi împărtăşi cum să găseşti şi să alegi subiecte pentru articole, pe care intenţionezi să le publici în ziar sau pe blog.

subiecte pentru articole

1. Observă totul

Fii atent la ce se întâmplă în jurul tău. Evenimentele scot în evidenţă subiectele, adică problemele care cer să fie abordate în articole. Observă ce se întâmplă în jurul tău, discuţiile cu oamenii, evenimentele din localitatea ta, noutăţile, ziarele, problemele de care se confruntă oamenii, viaţa politică, Internet-ul, etc.

2. Notează

Notează tot ce observi şi ţi se pare că este un subiect care trebuie abordat. Fă-ţi o listă cu subiecte, pe care intenţionezi cândva să le abordezi. Unele vor trebui să fie abordate de urgenţă ca să fie relevante, altele pot aştepta mai mult timp, altele chiar necesită timp pentru a “se coace”. În sens să aduni toate informaţiile neceasare în urma cercetării subiectului şi a problemelor legat de el. Aşa a procedat şi evanghelistul Luca la scrierea Evangheliei care îi poartă numele. Iată cum scrie el:

…am găsit şi eu cu cale, prea alesule Teofile, după ce am făcut cercetări cu de-amănuntul asupra tuturor acestor lucruri de la obârşia lor, să ţi le scriu în şir unele după altele: ca să poţi cunoaşte astfel temeinicia învăţăturilor, pe care le-ai primit prin viu grai (Evanghelia după Luca 1:3-4)

3. Fii pregătit să-ți faci notiţele necesare

Poartă totdeauna un carneţel, un pix şi va fi foarte bine să ai cu tine camera şi un voice-recorder. Toate acestea te vor ajuta să nu scapi din vedere lucrurile imporante. Când vezi sau auzi un lucru care ţi se pare potrivit pentru a fi abordat într-un articol, notează îndată. Nu lăsa pe mai târziu pentru că vei uita sau, posibil, nu vei mai da tot atâta importanţă subiectului.

4. Alege din lista cele mai relevante subiecte pentru articole

Un articol este relevant când abordează un subiect actual şi când împlineşte o nevoie anumită. Altfel spus, când oamenilor le este sete, nu le da bomboane, ci dă-le apă. În limbajul jurnalistic aceasta înseamnă că atunci când oamenii se confruntă cu o problemă, abordează problema respectivă şi nu alte lucruri care nu-i interesează atunci. Oamenii vor citi articolele care le dau răspuns la problemele şi nevoile ce le au.

Exerciţiu Practic: În baza lucrurile aflate sau văzute ieri şi azi, scrie o listă cu 10 nevoi ale oamenilor care le poţi împlini prin 10 articole.