Studiind Biografia Domnului Isus Hristos – Evanghelia după Luca partea 2

O nouă sesiune de instruire a liderilor la Centrul de Studiu Biblic din Surduc, România, a avut loc în perioada 1-12 octombrie 2018. Studenții au  venit din 10 țări (România, Moldova, Franța, Albania, Serbia, Ucraina, Rusia, Cuba, Estonia, Mauritius) ca să studieze Evanghelia după Luca, partea a 2-a.

Participanții au fost împărțiți în 2 grupe. Un grup a studiat Evanghelia după Luca partea a 2-a, despre viața Domnului Isus Hristos, curs pe care l-au început în luna iulie a acestui an. Conduși de profesorii Mia și Costel Oglice, vice-președinții Precept Ministries Internationa,l studenții afirmă că au studiat plini de încântare Cuvântul lui Dumnezeu care “le-a schimbat inimile și atitudinea față de lucrarea lui Dumnezeu”.

Leo Martinez, Cuba.

„Sunt foarte încântat să fiu aici. Este a doua oară când vin în acest loc la Institutul din Surduc. Este o experiență extraordinară  să studiez Evanghelia după Luca partea 2. În iulie am avut oportunitatea să vin aici și să studiez Luca partea 1 și este incredibil de frumos cum am descoperit studiind inductiv multe adevăruri și lecții de viață.

Când mă întorc acasă merg cu multe strategii de lucru, metode care le pot aplica în țara mea. În una din zile am ieșit în satele din jur ca să evanghelizăm oamenii. Am fost în Lugoj ca să vestim Evanghelia. Oamenii erau foarte deschiși. Am avut un rezultat bun.

Sunt foarte încântat de tot lucrul care se face în Europa. Multe idei care le-am văzut aici din mărturii și din ceea ce am studiat le voi lua cu mine în Cuba. Le vom folosi ca să lărgim Împărăția lui Dumnezeu.”

Alexei Tentiuc, Pastor Misionar în Grecia

„Sesiunile de la Surduc mi-au format o gândire misionară. Nu știu unde aș fi fost eu dacă după pocăința mea Dumnezeu nu mă aducea aici. M-am întors la Dumnezeu studiind după metoda inductivă. Așa L-am cunoscut pe Dumnezeu, așa am hotărât să-L urmez pe Domnul Isus din toată inima. Imediat după ce mi-am predat viața în mâinile lui Hristos, fratele Vasile Filat m-a motivat să vin la Institut, aici la Surduc și venind aici la Institut, cunoscându-i pe sora Mia și fratele Costel, la fiecare sesiune Dumnezeu mi-a transformat viața. Dumnezeu m-a ajutat să învăț Sfintele Scripturi într-un mod mult mai profund. Fiind aici de dimineața până seara în Cuvântul lui Dumnezeu este un proces de transformare, un proces de zidire, când Dumnezeu ne zidește în Cuvântul Lui.  Dumnezeu mi-a dat o viziune pentru misiune. Anume aceste sesiuni, fiind la studiu Biblic aici am primit o dorință vie pentru a face misiune. Privind la exemplele celor care mă învățau am văzut o legătură clară între învățătură și trăire.

Evanghelia după Luca este o Evanghelie extraordinară prin care Fiul Omului ni se descoperă nouă personal. Pentru mine ca și misionar exemplul Domnului Isus Hristos este extraordinar. Un exdemplu de Misionar, un exemplu de slujitor care a știut să slujească la toate categoriile de oameni. A știut cum să vorbească cu Saducheii, a știut să vorbească cu Cărturarii, a știut să vorbească cu ucenicii, a știut să vorbească cu oricine exact la nevoia omului.”

Gigi Olariu, Coordonatorul Misiunii Precept Ministries România

„Să fiu alături de acești studenți la această sesiune e o mare plăcere pentru mine. Dumnezeu ne-a binecuvântat ca la această sesiune să avem studenți care au venit din Cuba cât și din alte 9 țări.  Mulțumesc lui Dumnezeu că am avem posibilitatea să continuăm să studiem Evanghelia după Luca. Ne bucurăm să pătrundem în bogăția harului care Dumnezeu ni L-a descoperit prin Fiul său Isus Hristos. Mă bucur că studenții au posibilitatea să se adâncească, să cunoască Cuvântul lui Dumnezeu, să cunoască adevărul. Să fie stăpâniți de Adevărul lui Dumnezeu, să le schimbe inima și să le dea o direcție frumoasă în viață.

Mulțumim pentru fratele Costel, sora Mia. Fie ca Dumnezeu să-i răsplătească și Dumnezeu să binecuvânteze toți participanții la această sesiune.

Mă bucur pentru cei care învață limba engleză și vor să predea studiu Biblic în limba engleză. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru această strategie minunată care face ca toți mai mulți tineri care doresc să învețe limba engleză să cunoască și Cuvântul Sfripturilor. Este minunat să vedem ce face Dumnezeu în aceste vremuri.”

Partea practică este o parte foarte importantă în procesul de învățământ și de pregătire a liderilor. Iată de ce în ziua de duminică toți studenții au mers prin satele din jur și au vestit Evanghelia la oamenii pe care i-au întâlnit. Ei au făcut câte un scurt studiu Biblic cu doritorii de a auzi Cuvântul lui Dumnezeu. Studenții care nu vorbesc limba română au fost traduși de către alți studenții care cunosc româna și limba țării din care au venit liderii.


Pierre Lods, Franța.
„Sunt foarte binecuvântat să fiu aici în România, la Surduc. Am învățat foarte mult, mergând foarte profund în studiul Cuvântului lui Dumnezeu. Am fost încântat să avem și partea practică, să vedem oameni bătrâni și tineri, să vorbim cu ei despre Dumnezeu. I-am întrebat mai multe lucruri, cine este Dumnezeu, am vorbit despre pilda Fariseului și vameșului. Am fost atins să aud răspunsurile lor. M-am bucurat să am posibilitatea să mă rog cu oamenii. Ne-am rugat pentru un om care era bolnav. Ne-am rugat pentru o femeie bătrână. Ne-am rugat pentru o tânără care a început să plângă la sfârșit. Sunt foarte mulțumit și binecuvântat să văd ce a făcut Dumnezeu în viața acestor oameni, dar și în viața mea în decursul acestor zile aici.”

Al doilea grup au studiat Engleza pentru o viață nouă după manualul English for a New Life for Kids cu profesorii Vasile Filat, Slavic Crîlov și Rebeca Mărgescu
.

Rebeca Mărgescu, Profesor EFNL, SUA

“Sunt născută în SUA dar locuiesc de 6 ani în România, Lugoj și predau limba Engleză. La această sesiune am parcurs ultimele 2 părți din manualul pentru copii. Fiecare profesor a avut oportunitate să predea o lecție, să fie încurajat, să facem comentarii cum au predat lecția, ce a fost bine și ce pot face mai bine. Am lucrat la fonetică foarte mult, cum să pronunțe corect cuvintele ca știe să explice bine și copiilor aceste lucruri.

Ca și vorbitor nativ de limbă engleză pot să spun că îi înțeleg pe toți. Unii au un nivel mai înalt, dar pot să spun că la toți văd un progres foarte mare de la prima sesiune până acum. Studenții sunt în stare să predea bine și calitativ această materie și altora și chiar recomand să studieze oricine cu ei fiindcă eu consider că sunt cei mai buni profesori.

Îndemn și pe ceilalți care doresc să învețe engleza și vor să o predea altora să vină la cursurile noastre deoarece aici au oportunitatea să învețe engleza cu vorbitori nativi, cu profesori din SUA, nu știu dacă mai este așa ceva în România. Totodată noi învățăm nu doar engleza, dar învață și despre Domnul Isus Hristos. Putem să facem și misiune în același timp. Cred că doar aici este această oportunitate.”

Slavic Crâlov, Profesor EFNL, Moldova

„După 2 ani de muncă intesinvă a grupului de profesori EFNL din Moldova și sub coordonarea fratelui Vasile Filat în Februarie 2018 a fost scos de sub tipar Manualul EFNL for Kids. Acest manual este bazat pe cele 10 Porunci dar și istorii Biblice. Deasemenea manualul conține fonetică, gramatică, exerciții și activități interesante pentru copii. La Facultatea EFNL for kids sunt pregătiți profesori de Engleză din mai multe țări precum Moldova, România, Ukraina, Bulgaria, Albania, Rusia, Franța. Acum se desfășoară a 3-a sesiune de pregătire după manualul EFNL for Kids. De data aceasta participă 19 profesori. Cu ei învățăm diferite metode de predare la copii așa ca copiilor să le fie interesant să învețe această limbă. Acesta este un timp deosebit pentru că fiecare profesor poate învăța și acumula experiență de predare dar și putem să învățăm unii de la alții diferite activități și jocuri care le putem implimenta la lecțiile noastre. La moment acești profesori predau în 113 grupe la 400 de persoane, au organizat 6 tabere cu 910 participanți, și au pregătit 46 profesori noi de Engleză.”

Vasile Filat, director Precept Ministries Eurasia, cu echipa English for a New Life
Vasile Filat, director Precept Ministries Eurasia, cu echipa English for a New Life

Mia și Costel Oglice, Vice-președinți Precept Ministries Global

„Studierea Evangheliei după Luca la Institutul de Studiu Biblic Inductiv este parte din pregătirea anuală a liderilor din diferite țări care vin la Centrul de Studiu Biblic din România ca să fie zidiți în Cuvântul Domnului și să învețe cum să facă ucenici intenționat, cum să producă schimbări în noua generație. Liderii au prezentat în fiecare dimineață valoarea Cuvântului lui Dumnezeu și puterea Cuvântului lui Dumnezeu prin Duhul Sfânt, cum Dumnezeu schimbă viețile oamenilor în diferite țări, indiferent de vârstă, naționalitate, poziție socială sau alt criteriu. Orice om care Îl primește pe Isus Hristos ca Domn și Mântuitor în viața lui auzind Cuvântul lui Dumnezeu este schimbat spre slava Domnului.”

Adrian Blajinschi