STOP afacerii sângeroase!

Potrivit statisticilor oficiale, peste 14 mii de prunci sunt avortaţi anual în Republica Moldova. Neoficial, acest număr ar putea ajunge la 70 de mii sau circa 200 de prunci în zi. Din păcate, avortul este legalizat în ţara noastră, acesta devenind, de altfel ca în multe alte ţări, o afacere foarte profitabilă. La ziua de azi politicile statului doar descurajează naşterea de copiii şi asta în timp ce Republica Moldova trece printr-o recesiune demografică profundă.

Îndemnizaţia socială lunară pentru creşterea unui copil pînă la vîrsta de 3 ani este de doar 280 de lei iar alocaţia unică la naşterea copilului este de doar 1000 de lei. Apoi, în şcoli nu există o educaţie sexuală sănătoasă, care ar cultiva în copiii simţul responsabilităţii şi ideea abstinenţei sexuale pînă la căsătorie. Copiii, în loc să fie învăţaţi că atunci cînd vor creşte mari vor deveni taţi şi mame, vor naşte şi vor creşte copiii, sunt învăţaţi cum să folosească prezervative pentru a face sex protejat la orice oră, cultivînd astfel în ei promiscuitatea sexuală. Un medic ginecolog renumit din Moldova, Gheorghe Paladi, a declarat că numărul de avorturi printre minore este strigător la cer şi creşte din în an.  De-asemenea, noi nu avem o consiliere pre-avort sănătoasă. Anul trecut am mers la un spital de ginecologie din Chişinău. Am propus şefului spitalului să ofere unui ONG pro-viaţă cu o experienţă bogată în consiliere o încăpere în incinta spitalului pentru a informa femeile însărcinate care vin să facă avort despre consecinţele acestuia. El mi-a spus că în spital există deja un astfel de serviciu, făcîndu-mi cunoştinţă cu medicul-consilier. Marea mea mirare a fost atunci cînd am aflat că acelaşi medic face întreruperile de sarcină. L-am întrebat cum acest lucru este posibil şi care este rata renunţărilor la avort după o aşa “consiliere”, la care el a zîmbit şi mi-a spus că femeile care vin la avort deja sunt decise să-şi avorteze pruncii.

Situaţia este alarmantă şi se impune necesitatea urgentă de revizuire a cadrului legal în domeniul consilierii pre-avort. Asociaţia “Pentru Familie” a pregătit deja o iniţiativă legislativă de instituire a cabinetelor de consiliere obligatorie pre-avort în toate instituţiile medicale din ţară, care au secţii ginecologice şi care să fie administrate de doi specialişti: un lucrător medical şi un psiholog din cadrul unui ONG.  Proiectul de lege privind instituirea cabinetelor de consiliere pre-avort se bazează pe dreptul fundamental a omului de a fi informat. Potrivit proiectului de lege, femeile vor fi informate despre consecinţele negative (fiziologice, emoţionale şi spirituale) pe care le-ar putea aduce avortul, precum şi le va fi oferită o imagine ultrasonografică a fătului. După o astfel de consultare ele vor primi un certificat, cu care vor putea merge apoi la medic, dacă totuşi se decid să facă avort. Statistica din ţările care au adoptat astfel de legislaţie arată o scădere esenţială (15-20%) a ratei avorturilor. Proiectul de lege este definitivat şi ar putea în timpul apropiat să fie propus Parlamentului.

Totodată s-ar putea de organizat un Marş al Vieţii, după exemplul României, pentru a atrage atenţia societăţii şi autorităţilor asupra problemei avorturilor.