Sportul a deveni una din cele mai eficiente metode de a spune oamenilor despre Domnul Isus Hristos. În Moldova, Evanghelia este proclamată prin taekwon-do, fotbal şi box. Recent am aflat că Evanghelia a început a fi spusă tinerii generaţii şi prin baschet. Vă propun să citiţi un interviu cu Preşedintele Misiunii Sportive “SportQuest“, Moldova Nicolae Morari, care a ajus să fie creştin tot prin sport.
R.B. Nicolae, ce înseamnă SportQuest, şi cu ce vă ocupaţi?
N.M. Este o mişcare sportivă nou pe teritoriul ţării noastre. „SportQuest” care din limba engleză se traduce „Explorează Sportul” a fost fondată pe data de 9 septembrie anul 2009 de americanul Kenet Susud în scopul de a ajuta sportivii creştini să se împlice în proclamarea Evangheliei şi de a-şi vedea chemarea de la Dumnezeu. Eu m-am alipit acestei viziuni de curând, iar apoi s-au mai alăturat încă cinci persoane de la noi din Moldova. Lucrăm cam în felul următor, dacă de noi se apropie sportivi creştini şi ne spun că simt că trebuie să se implice în lucrarea de evanghelizare, noi le răspunde, că „SportQuest” poate fi o platformă de lansare spre aceste obiective. Atunci noi le propunem acestor sportivi să înceapă lucrări cu tinerii, adolescenţii şi chiar oamenii mai în vârstă. Personal sunt implicat în lucrarea cu sportul de 10 ani, atunci când am început a dezvolta mişcarea „Atleţii în Acţiune”, de aceea văd foarte important ca această unealtă să fie folosită eficient pentru a spune oamenilor despre Hristos. Ca şi membru al bisericii creştine „Biserica Biblică” ne-am implicat mult prin sport în societate. În anul 1996 am venit la Hristos prin baschet, şi de atunci am considerat că sportul este o unealtă minunată de a spune oamenilor despre Hristos
R.B. Cum vă implicaţi în prezent în societate prin „SportQuest”?
N.M. Noi ne-am implicat în mai multe proiecte. Colaborăm intens cu bisericile în organizarea de competiţii sportive. Apoi în acest an în scopul de spune Evanghelia la cât mai mulţi sportivi am organizat competiţii raionale la baschet, volei şi fotbal. Lurcăm cu sportivii de performanţă, pentru că eu sunt membru al Coaliţiei Sportive Mondiale, şi mă ocup în mod special de vestirea evangheliei oamenilor de sport în Moldova. Noi ajutăm sportivii de performanţă de la Centrul de Pregătire a Olimpicilor moldoveni. Un alt aspect al implicării noastre este lucrarea cu studenţii. Toţi acum sunt jucători de baschet, de aceea conclucrăm fructuos cu Federaţia de Baschet a Moldovei (FBM). În mod special ne orientăm spre sportivi cu ani cuprinşi între 12-18 ani. Obişnuim ca în fiecare an să organizăm tabere pentru sportivi unde studiem Sfintele Scripturi. Din păcate nu am avut până acum un program de studiere a Bibliei, de aceea dorim să folosim de azi înainte metoda inductivă de studiu biblic. Am văzut cum funcţionează ea de-a lungul anilor la grupele de taekwon-do. De la anul viitor vom deschide o academie de baschet unde vom folosi această metodă de studiere a Scripturilor. Pentru că înţelegem că creşterea ucenicilor nu este posibilă decât prin studierea profundă a Bibliei.
Deasemenea noi trimitem lideri sportivi creştini în unele ţări din Europa. Avem un parteneriat cu unele biserici cu care colaborăm, şi aceşti lideri sportivi ajută bisericile să deschidă grupe de studiu biblic. Fiecare sportivi creştin care doreşte este liber să mă contacteze pentru a pleca în vara care vine. Evident trebuie să cunoască limba engleză şi să facă misiune prin sport.
Întorcându-mă la implicarea în societate, vreau să spun că am organizat în toamna care a trecut un eveniment sportiv mare în Bălţi. Au fost implicate bisericile din oraş. De acest proiect s-au ocupat Iurie şi Iulia Silin care este şi unul din liderii acestei noi misuni sportive
Am organizat un turneu de baschet la care au venit 50 de echipe din întreaga ţară, la complexul sportiv „Speranţa”. Înainte de fiecare meci le spuneam Evanghelia tinerilor sportivi.
R.B. Cu ce alte misiune sportive colaboraţi?
N.M. Colaborăm intensiv cu mai multe misiuni sportive din Ucraina. Aici mă refer la Misiunea Sportivă „Standart” condusă de Eugen Dontsov şi cu Irina Trebuschiak. În România colaborăm cu misiunea condusă de Manu Traicu.
R.B. Nu v-aţi gândit ca prin lucrarea pe care o faceţi să plantaţi sau să începeţi grupe de studiu biblic în localităţile în care nu este încă o prezenţă evanghelică?
N.M. Este o mare responsabilitate să faci acest lucru. Poate anul acesta să fie un punct de pornire şi să începem un astfel de punct de misiune prin baschet. Dar, eu cred că încă nu avem oameni pregătiţi suficient de bine pentru o aşa responsabilitate, dar sunt de acord că avem puţine biserici care cu adevărat să îl slujească pe Dumnezeu.
R.B. Care sunt obiectivele pentru anul care vine?
N.M. Să continuăm lucrarea pe care am început-o, să o consolidăm mai bine.Deasemenea după cum am menţionat să introducem în programul nostru de pregătire metoda inductivă a studierei Bibliei. Apoi dorim să organizăm două tabere sportive, care au efect benefic asupra sportivilor atât în aspect fizic cât şi spiritual.
R.B. Vă mulţumesc