Spectacol de hramul orașului – putem merge la astfel de manifestări?

Întrebare:

Pace, este normal ca creştinii să meargă seara în oraş la spectacole lumeşti cum ar fi ziua oraşului ? etc.

Spectacolul de hramul orașului 

Sărbători precum Ziua orașului, Ziua Independenței, Limba noastră sunt sărbători care dezvoltă patriotismul. Este bine să cunoaștem istoria poporului nostru. Este bine să vorbim copiilor noștri despre aceste sărbători și să petrecem un timp frumos în această zi. Deobicei, ziua, la aceste sărbători sunt spectacole cu tentă istorică semnificativă și foarte frumoase. Seara însă sunt spectacole foarte vulgare și, părerea mea, este că nu face bine unui creștin să mearga la acestea.

Cel neprihănit nu se oprește pe calea celor păcătoși

Cuvântul lui Dumnezeu ne spune:

Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, care nu se oprește pe calea celor păcătoși și nu se așează pe scaunul celor batjocoritori. (Psalmul 1:1)

Interesant că psalmistul nu vorbeste despre cel neprihănit ca unul care nu face lucruri păcătoase, ci el nu se oprește pe calea pacătoșilor. Nu este deajuns să nu facem păcate, ci nici măcar să nu ne asociem cu calea lor. Priviți și dumnevoastră ce îmbrăcăminte scenică au interpreții, ce gesturi au, ce promovează.

Ce face cel neprihănit?

Ci își găsește plăcerea în Legea Domnului și zi și noapte cugetă la Legea Lui!(psalmul 1:2)

Care este plăcerea celui neprihănit? Legea Domnului. Când cugetă? Zi și noapte. Interesant că expresia : cugetă zi și nopate la ea, este folosită de multe ori în Biblie. Cu siguranță nu în zadar Dumnezeu a lăsat acestă expresie. Deobicei seara sau noaptea se dau cele mai multe petreceri. Spectacolul care se dă seara în Piața Marii Adunări Naționale este însoțit de mult alcool și ceea ce poți vedea acolo lasă un gust amar. 

David continuă și zice într-un alt psalm:

Voi face din Tine bucuria și veselia mea, voi cânta Numelui Tău, Dumnezeule preaînalte (Psalmul 9:2)

Cine este prilejul bucuriei și veseliei noastre? Dumnezeu.

Cred că este foarte clar că spectacolele care se dau seara cu prilejul acestor sărbători nu întotdeauna izvorăsc din Dumnezeu. Nu zic că tot ce se arată acolo e rău, dar printre puținele cântări frumoase, sunt multe vulgare. 

Acum câteva sfaturi practice.

Ori de câte ori mergi la un spectacol întreabă-te:

  1. Care este scopul cu care merg, de ce merg la acest spectacol?
  2. Corespunde scopul acesta cu adevărurile din Cuvîntul Lui Dumnezeu? 
  3. Ce realizez prin vizionarea acestui spectacol?

Fiecare lucru din viața mea trebuie să mă zidească. Chiar și timpul petrectut în veselie trebuie să fie unul productiv. Deci gîndește-te cum te ajută spectacolul respectiv. Te învață ceva bun?