Ce să facă creștina când soțul care a divorțat dorește să refacă căsătoria?

Întrebare:

Cum să procedeze o femeie creștină dacă soțul ei necredincios a depus la divorț și a plecat la altă femeie, iar după câțiva ani a dorit să se întoarcă la prima sa soție? 

recăsătorie În Epistola I către Corinteni este scris despre situația când, într-o căsătorie, unul doar este credincios și celălalt dorește să divorțeze. Cuvântul lui Dumnezeu spune:

Dacă cel necredincios vrea să se despartă, să se despartă; în împrejurarea aceasta, fratele sau sora nu sunt legaţi: Dumnezeu ne-a chemat să trăim în pace. (1 Corinteni 7:15)

Din momentul divorțului, legământul căsătoriei nu mai există și Scriptura spune că în cazul acesta partea creștină (fratele sau sora) nu mai este legată, adică nu mai face parte din această căsătorie pentru că nici căsătoria lor nu mai există.

În Vechiul Testament Dumnezeu a dat următoarea poruncă poporului Israel:

Când cineva îşi va lua o nevastă şi se va însura cu ea şi s-ar întâmpla ca ea să nu mai aibă trecere înaintea lui, pentru că a descoperit ceva ruşinos în ea, să-i scrie o carte de despărţire, şi, după ce-i va da-o în mână, să-i dea drumul din casa lui. Ea să iasă de la el, să plece şi va putea să se mărite după un alt bărbat. Dacă şi acesta din urmă începe s-o urască, îi scrie o carte de despărţire şi, după ce i-o dă în mână, îi dă drumul din casa lui; sau, dacă acest bărbat din urmă, care a luat-o de nevastă, moare, atunci bărbatul dintâi, care îi dăduse drumul, nu va putea s-o ia iarăşi de nevastă, după ce s-a pângărit ea, căci lucrul acesta este o urâciune înaintea Domnului, şi să nu faci vinovată de păcat ţara pe care ţi-o dă de moştenire Domnul Dumnezeul tău.(Deuteronom 24:1-4)

Cum vedeți, Dumnezeu nu le îngăduie oamenilor să aibă o atitudine ușuratică față de căsătorie și să creadă că oricând o pot rupe și relua de la început.

În cazul femeii a cărui soț necredincios a divorțat de ea, a mers la altă femeie și acum dorește să se întoarcă din nou la ea, este ca și cum o creștină s-ar căsători cu un necredincios. Legământul căsătoriei lor de altă dată nu mai există pentru că a fost desființat de bărbatul necredincios care a divorțat. Domnul nu le îngăduiește creștinilor să se căsătorească cu necreștini.

O femeie măritată este legată de lege câtă vreme îi trăieşte bărbatul; dar, dacă-i moare bărbatul, este slobodă să se mărite cu cine vrea; numai în Domnul. Dar, după părerea mea, va fi mai fericită dacă rămâne aşa cum este. Şi cred că şi eu am Duhul lui Dumnezeu. (1 Corinteni 7:39-40)

Pentru că bărbatul necredincios al creștinei a părăsit-o, ea nu mai este legată de bărbatul ei și este slobodă să se mărite cu cine vrea; numai în Domnul, adică, doar cu un bărbat creștin care face parte din același Nou  Legământ cu Domnul Isus Hristos. Dar, cred că și în cazul femeii depsre care ați întrebat este valabil sfatul apostolului Pavel că, va fi mai fericită dacă va rămâne așa cum este, adică necăsătorită. Dumnezeu să-i dea înțelepciune cum să procedeze.