Sfaturi ca să înveți bine la școală

Întrebare:

Ce să fac ca să învăț bine la școală și să memorez lecțiile mai repede?

Cum să învăț bine la școală?

Roagă-te pentru înțelepciune

Fiule, dacă vei primi cuvintele mele, dacă vei păstra cu tine învăţăturile mele, dacă vei lua aminte la înţelepciune, şi dacă- ţi vei pleca inima la pricepere; dacă vei cere înţelepciune, şi dacă te vei ruga pentru pricepere, dacă o vei căuta ca argintul, şi vei umbla după ea ca după o comoară, atunci vei înţelege frica de Domnul, şi vei găsi cunoştinţa lui Dumnezeu. Căci Domnul dă înţelepciune; din gura Lui iese cunoştinţă şi pricepere. (Proverbe 2:1-6)

Dacă vrem să primim înțelepciunea, trebuie să o cerem de la Cel care a creat universul prin înțelepciunea Lui, de la Cel care o are, de la Dumnezeu. Adu-ți aminte de împăratul Solomon, el a cerut înțelepciune de la Dumnezeu și El i-a dat-o. Nu în zadar împăratul scrie s-o cerem în Proverbe.

Fă studiu biblic regulat

Frica Domnului este începutul ştiinţei (Proverbe 1:7a)

Încrede- te în Domnul din toată inima ta, şi nu te bizui pe înţelepciunea ta! Recunoaşte- L în toate căile tale, şi El îţi va netezi cărările. Nu te socoti singur înţelept; teme- te de Domnul, şi abate- te de la rău(Proverbe 3:5-7)

Fă cel puțin 15 minute de studiu biblic în fiecare zi. Studierea Sctipturii te ajută să gîndești profund, să înveți cu scop, să pui întrebări speciale. Statistica spune că copiii care fac studiu biblic regulat sunt mult mai capabili la școală și învață mai bine. Deci, dacă te vei disciplina la studiu biblic, vei fi disciplinat și la toate celelalte și le vei reuși pe toate. O mamă, a cărei copil făcea studiu biblic, a spus așa: “Copilul meu, de cînd face studiu biblic, are note mai bune la școală”. Deci, nu neglija studierea profundă a Cuvîntului lui Dumnezeu. Acum, la început de an școlar, sunt foarte multe reduceri la manualele de studii biblice pentru copii. Profită de ele. 

Nu petrece timpul în lucruri neînțelepte

Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se opreşte pe calea celor păcătoşi, şi nu se aşează pe scaunul celor batjocoritori! Ci îşi găseşte plăcerea în Legea Domnului, şi zi şi noapte cugetă la Legea Lui! El este ca un pom sădit lîngă un izvor de apă, care îşi dă rodul la vremea lui, şi ale cărui frunze nu se veştejesc: tot ce începe, duce la bun sfîrşit(Psalmul 1:1-3)

Fiind la școală, vei fi invitat de colegi la diferite evenimente „distractive” în concepția lor. Nu merge la acestea! Orice activitate pe care o faci, trebuie să te ajute să crești spiritual, intelectual. Chiar și aceeași distracție trebuie să fie frumoasă, cu scop. Dacă acestea lipsesc, nu e o distracție, nici relaxare, ci e o prostie. Ori de cîte ori mergi undeva, ieși cu prietenii, pune-ți întrebarea: „Cu ce mă ajută, ce învăț din aceasta? Ce se va întîmpla după”. Nu-ți pierde timpul cu lucruri de nimic. Psalmistul spune că omul care nu se duce la sfatul celor răi e fericit sau binecuvîntat! Deci, petrece timpul așa ca mai apoi să fii binecuvîntat de Dumnezeu. Pentru aceasta poți merge la clubul de copii Peniel, unde vei petrece timpul înțelept sau poți frecventa clubul de taekwon-do Stolas Leukas sau școala de engleză, English for a New Life.

Studiază temele inductiv

Ce însemană aceasta? Aplică aceleași principii ca și la studiu inductiv, adică observarea, interpretarea și aplicarea. Observarea constă și ea din mai mulți pași: pune întrebări, caută cuvintele-cheie, fă liste cu acestea. Deci, să zicem că  ai de învățat la istorie, caută cuvintele- cheie din text. De obicei, în temă sunt incluse cuvintele-cheie. Apoi fă liste cu ele. La istorie sunt frecvente evenimentele și personajele. După ce faci liste cu acestea, vei vedea că deja ai memorizat 80% din material. Aceasta înseamnă să citești cu scop. Nu citi doar ca pe un roman, vezi legătura logică dintre evenimente, aceasta va fi interpretarea. Apoi gîndește-te cum te ajută toate cele învățate în viața de  zi cu zi. Vezi poate sunt lucruri pe care le poți aplica. Eu am studiat așa la școală și mi-a fost de foarte mare ajutor. 

Dumnezeu să te binecuvînteze cu un școlar plin de succese!