SERVICIU sau SERVICI: cum e corect?

 Auzim deseori aceste forme, dar cum să știm care din ele este corectă și care este greșită?Cea mai fidelă sursă de informare asupra semnificației unui cuvânt este, sigur, dicționarul explicativ. Așadar, iată cum definește DEX-ul cuvântul serviciu:

SERVÍCIU, servicii, s. n. 1. Acțiunea, faptul de a servi, de a sluji; formă de muncă prestată în folosul sau în interesul cuiva. ◊ Expr. A fi (sau a se puneîn serviciul cuiva (sau a ceva) = a sluji, a servi unei persoane sau unui scop, unei idei etc. ♦ (în construcție cu verbele „a face”, „a aduce”) Faptă, acțiune care servește, avantajează pe cineva; îndatorire, obligație. ◊ Expr. A face un prost (sau un răuserviciu cuiva = a face cuiva (fără voie) un rău. ♦ Scară de serviciu = scară secundară într-un imobil (pentru acces la dependințe). 2. Ocupație pe care o are cineva în calitate de angajat; slujbă. ♦ Îndatorire care revine cuiva în calitate de angajat; îndeplinirea acestei îndatoriri.  Se enumeră:  serviciu militar , serviciu divin (sau religios), serviciu de casier etc. 

3. Subdiviziune, fără personalitate juridică, a unei întreprinderi sau instituții; p. ext.colectivul de muncă corespunzător. 4. Grup de obiecte care alcătuiesc un tot cu destinație specială. Serviciu de cafea. 5. Mulțime ordonată în timp a regimurilor succesive ale unui sistem tehnic. 6. (Sport) Punere în joc a mingii.

 

De exemplu:

Am mers la serviciu dis-de-dimineață.

Duminica, în bisericile din țară, au loc servicii divine.

Statul a introdus serviciul militar obligatoriu pentru cetățenii săi.

Colegii mi-au dăruit un frumos serviciu de cafea, pe care-l folosesc de fiecare dată cu bucurie.

   Dacă vom căuta cuvântul servici în DEX, vom vedea că acesta nu este atestat, deci nu există, singura formă atestată este SERVICIU.  Vorbitorul a folosit,  cel mai probabil,  varianta greșită din graba de a comunica ceva mai repede și de a suprima sunetul final u.

 

Să vorbim corect!