Întrebare:
La ce se referă Solomon în Eclesiastul 11:1 și ce înseamnă să-ți arunci pâinea pe ape ca ea apoi să se întoarcă din nou la tine?
Înainte să dau o explicație, să vedem ce scrie în acest verset. Dar, pentru că versetul 1 este strâng legat de ceea ce este scris în versetul 2 și pentru că alcătuiesc o singură propoziție, le voi cita împreună:
Aruncă-ţi pâinea pe ape, şi după multă vreme o vei găsi iarăşi! Împarte-o în şapte, şi chiar în opt, căci nu ştii ce nenorocire poate da peste pământ. (Eccleziastul 11:1-2)
Aici este folosită o figură de stil, căci nu are autorul în vedere chiar să arunci pâinea pe lac sau în râu. Apele sunt folosite în mod simbolic ca să arate că în lumea aceasta totul curge și așa cum apele din râuri curg în oceane, apoi se evaporează, merg în nori și iar se scurg în râuri când plouă, tot așa și binefacerea făcută de noi se va întoarce cu vremea. Prin înțeleptul Solomon Dumnezeu ne îndeamnă să facem binefacere, să ajutăm pe cei care sunt în nenorocire și la să fim receptivi la nevoile altora, căci nu știm cum se pot întoarce lucrurile și când vom fi noi în nenorocire, va veni ajutor și pentru noi.
În Epistola a II-a către Corinteni, cu prilejul organizării unei strângeri de ajutoare pentru sfinții din Ierusalim care aveau lipsuri din pricina foametei din țară, apostolul Pavel a îndemnat bisericile din Grecia și din Macedonia să facă o strângere de ajutoare pentru sfinții din Ierusalim. Apostolul a trimis scrisoarea înainte ca să vină el la Corint și iată ce le-a scris creștinilor din Corint, îndemnându-i să-și “arunce pâinea pe ape”:
Isprăviţi, dar, acum de făcut; pentru ca, după graba voinţei, să fie şi înfăptuirea, potrivit cu mijloacele voastre. Pentru că, dacă este bunăvoinţă, darul este primit, avându-se în vedere ce are cineva, nu ce n-are. Aici nu este vorba ca alţii să fie uşuraţi, iar voi strâmtoraţi; ci este vorba de o potrivire: în împrejurarea de acum, prisosul vostru să acopere nevoile lor, pentru ca şi prisosul lor să acopere, la rândul lui, nevoile voastre, aşa ca să fie o potrivire; după cum este scris: „Cel ce strânsese mult n-avea nimic de prisos, şi cel ce strânsese puţin nu ducea lipsă.” (2 Corinteni 8:11-15)
Pavel îi îndeamnă pe credincioșii din Corint să ajute cu ce pot pe sfinții din Ierusalim pentru ca și prisosul lor să acopere nevoile lor când va veni vremea. Corintul era un oraș bogat și poate cineva se gândea că nu va fi niciodată nevoie să fie ajutați de cei din Ierusalim care erau sub ocupație romană și treceau atunci prin lipsuri mari. Vremurile se pot schimba totdeauna și cei care și-au împărțit pâinea pe ape nu vor fi părăsiți când vor fi în vreo nenorocire.
Nu cu motivația să fiu ajutat la vreme de nevoie, ci pentru dragostea față de Dumnezeu și de oameni, oricând am văzut pe cineva în nevoie, aflându-mă în călătoriile mele, când la cineva se strica mașina sau ducea de ceva lipsă în drum, m-am oprit și am ajutat cu ce am putut. Fără să fi așteptat aceasta, dar oricând mi s-a întâmplat să mi se defecteze mașina în drum sau să se întâmple ceva neplăcut, am fost ajutat de oameni în chip minunat și știu că acolo era mâna lui Dumnezeu. Odată veneam cu Radu Blendarencu de la Centrul Euro-Asiatic de Studii Biblice Inductive din România și la Brașov, la o stație de alimentare MOLL, din greșeală am turnat în rezervor benzină în loc de motorină. Era vineri seara și unica opțiune care ne-au oferit-o lucrătorii de la stația respectivă a fost să telefonăm la centrul DACIA și să cerem ajutor. Ei au spus că vor veni și vor transporta mașina la centrul lor pentru o sumă destul de bună de bani (pe care noi nu-i aveam cu noi) și doar luni vor putea să golească rezervorul. Numai am sfârșit discuția la telefon, că a intrat pe ușă șeful acelei stații de alimentare și a întrebat care este problema noastră. Când a aflat, s-a agitat și a chemat un tânăr care a venit în foarte scurt timp, cu o geantă mică în spate și în câteva minute a desfăcut partea deasupra motorului. Apoi, a găsit o pompă mică și a început să pompeze cu mâna. Pentru că era mult de pompat, ne rânduiam și șeful stației de alimentare a stat și a pompat împreună cu noi, chiar mergea și căuta sticle goale ca să turnăm în ea motorina. După două ore am avut rezervorul golit și am putut să-l umplem cu motorină ca să venim acasă. Tânărul care a reparat ne-a cerut o sumă mai mică de bani decât ne cereau cei de la centrul DACIA doar pentru transportarea mașinii. Eu am scos câte o Biblie Internațională de Studiu Inductiv în limba română ca să le dăruiesc și când a văzut șeful că vin cu ceva să-i dau a refuzat categoric, crezând că vreau să-i plătesc pentru ajutor. Atunci i-am spus că am pentru el o Biblie specială și s-a bucurat nespus de mult. Iată așa experiență frumoasă am avut când pâinea aruncată pe ape s-a întors la mine. Apropo, dacă doriți o astfel de Biblie, o puteți găsi la Biserica Buna Vestirea din Chișinău, iar dacă doriți putem face o prezentare a ei și în biserica din care faceți parte.
În mai puțin de o săptămână pleacă o echipă din Moldova ca să facă pregătirea pastorilor și a învățătorilor de școală duminicală din Sudanul de Sud și ca să-i ajute la orfelinate și la centrele pentru refugiați. Acolo este o sărăcie lucie și lipsuri de care nu ne putem închipui. În regiunea unde va merge echipa locuiesc peste 4 miliioane de oameni care au doar un singur spital cu câteva paturi și o singură soră medicală. Când au fost vara aceeași echipă, au cumpărat o baterie solară și un frigider în care să poată fi păstrate vaccinile de malarie și cu prilejul acesta a venit generalul de armată și guvernatorul ca să sărbătorească cumpărarea acestui frigider și baterie. Vă scriu ca să vă închipuiți cât de mare este lipsa acolo. Oamenii mor cu sutele în fiecare zi din pricina războiului civil și mai ales din pricina bolilor. Știind aceasta, am îndemnat pe oameni să-și “arunce pâinea pe ape” și să adunăm resurse ca să putem ajuta acolo. O cutie cu vaccini costă 50$ și este suficient ca să fie vaccinate 100 de persoane. Cu 1$ poți salva viața a două persoane. Doar să vrei. Am pus și pe Facebook un mesaj cu următoarea mărturie trimisă de unul din pastorii bisericii pe care o păstoresc și care a fost în vară acolo:
M-am întristat când o persoană a pus comentarii supărătoare, zicând că avem și noi săracii noștri și trebuie să ne îngrijim de ei, dar mulțumesc Domnului pentru cei care au răspuns cu dragoste și compasiune la această nevoie și au venit să doneze bani pentru procurarea acestor vaccini.
Vreau să fac și cititorilor acestui articol invitația să-și “arunce pâinea pe ape” cu prilejul acestei mari nevoi din Sudanul de Sud și să salvăm viețile celor care se află în mare nenorocire. Duminică, 4 decembrie 2017, la Biserica Buna Vestire din Chișinău vom face o colectă specială cu acest prilej. Vă invit să luați parte cu noi, iar dacă vă aflați departe și doriți să participați, contactați-ne la info@precept.md sau la +37379879694. Dumnezeu să vă binecuvânteze cu o inimă bună, care totdeauna dorește să-și “arunce pâinea pe ape și să o împartă cu alții”.