Scrisoare deschisă către Teleradio-Moldova cu privire la interzicerea filmului documentar depre minorităţile sexuale

Către preşedintele IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, Dl. Constantin MarinCătre preşedintele Consiliului de Observatori al Compania „Teleradio-Moldova”, Dl. Rîbca EugeniuCătre preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dl. Gheorghe Gorincioide la cetăţeanul Marian Vitalie, e-mail: marianvitalie@mail.ru, Blog: http://www.marianvitalie.eu

Scrisoare deschisă

Prin prezenta, în calitatea mea de cetăţean al Republicii Moldova, aş dori să-mi exprim opinia în legătură cu acceptarea de către Compania Publică „Teleradio-Moldova” de a deveni partener media principal al proiectului „Drepturile Omului pe ecrane”. Proiectul include patru filme documentare cu durata de 15-20 de minute fiecare, care abordează justiţia, societatea civilă, minorităţile sexuale şi persoanele cu dizabilităţi. Potrivit organizatorilor, proiectul urmează să fie lansat oficial pe 15 decembrie.

Este cunoscut bine faptul că Republica Moldova “şchiopătează” la capitolul drepturilor omului. Persoanele cu dizabilităţi sunt discriminate atunci cînd încearcă să se angajeze în cîmpul muncii, neglijate de societate, nemaivorbind de alocaţiile sociale mizere pe care le primesc din partea statului. Totodată, drepturile noastre de cetăţeni sunt încălcate de cele mai multe ori, cînd interacţionăm cu structurile statului de orice nivel, inclusiv justiţia. Oamenii şi-au pierdut încrederea în stat, care este menit să-i protejeze şi să le creeze condiţii favorabile de viaţă.

Nu înţeleg însă, ce caută minorităţile sexuale în această listă? Ce urmăreşte să obţină Compania “Teleradio-Moldova” prin difuzarea filmului documentar, legat de homosexualii din Moldova? Toleranţă din partea societăţii, oferirea dreptului de a face parade publice în centru Chişinăului, sau oferirea accesului liber în instituţiile de învăţământ pentru a perverti minţile copiilor noştri? Acestea numiţi voi drepturi? De cînd promovarea imoralităţii într-o ţară cu 95% de creştini a devenit un drept? Constituţia Republicii Moldova garantează drepturi fundamentale egale tuturor cetăţenilor, inclusiv minoritatilor sexuale. Ori, ei vor să ne impună să-i angajăm în cîmpul muncii contrar voinţei noastre, sau să le acordăm fotolii în Parlament sau Guvern, sau să-i lăsăm să ne educe copiiii în grădiniţe şi instituţii de învăţământ, iar dacă ne împotrivim, să ne aplice amenzi?

Trist este că Compania publică de televiziune “Teleradio-Moldova” nu înţelege aceste lucruri sau nu doreşete să le înţeleagă, compromiţîndu-se de ofertele “generoase” ale unor organizaţii străine, cum ar fi Agenţia Media Sud-Est din Germania. Vreau să spun că este o ruşine naţională că televiziunea public a acceptat să promoveze modul de viaţă homosexual, direct sau indirect, contrar voinţei întregii societăţi. Nu este bine şi creştineşte ceea ce fac, trădând valorile naţionale.

Fac apel către toţi cei vizaţi de această scrisoare ca să ia act de argumentele sus-prezentate şi să nu admită difuzarea filmului documentar, legat de minorităţile sexuale din Moldova.

Mulţumesc anticipat!

Marian Vitalie.