Doctorul în drept, Scott Lively care a vizitat recent Republica Moldova cu scopul prezentării pericolelor reale cu care s-ar putea confrunta ţara noastră dacă va adopta legea anti-discriminare pe criteriu de “orientare sexuală”, respinge acuzaţiile Antoniţei Fonari, preşedintele Asociaţiei “Tineri şi Liberi”, lansate recent la emisiunea “În ProFunzime” de la ProTV. Fonari l-a învinuit pe Dr.Scott că ar fi bătut cu cruzime o jurnalistă din SUA şi că ar fi cel care i-a fi determinat pe parlamentarii din Uganda să adopte o lege a pedepsei capitale pentru practici homosexuale.
“În anul 1992 am organizat în incinta Bisericii, pe care o conduceam, difuzarea unui film documentar despre paradele homosexuale din statul Oregon. Evenimentul nu era public, oamenii aveau acces doar în baza invitaţiilor. După ce toţi invitaţii au intrat în sală, domnii de la intrare şi-au părăsit postul şi astfel în sală s-a strecurat o lesbiană activistă, care cumva a aflat despre acest film şi a fost trimisă pentru a provoca scandal. Chiar în timpul filmului, ea s-a sculat în picioare, prezentîndu-se drept jurnalistă, şi a început a da întrebări, perturbînd difuzarea filmului. Am rugat-o să se aşeze la locul ei şi să aştepte cu întrebările pînă se termină filmul. Nedorind să se conformeze ordinii stabilite, am scos-o afară din clădire. Eu nu am aplicat mai multă forţă decît s-o scot afară într-un mod foarte politicos, şi nici nu am lovit-o, aşa cum am fost acuzat. Ca urmare, însă, a unei presiuni puternice din partea comunităţii LGBT, judecătorul m-a învinuit de aplicarea violenţei fizice, aplicîndu-mi o amendă usturătoare” a declarat pentru Asociaţia “Pentru Familie”, doctorul Lively Scott.
“În ce priveşte Uganda, trebuie să precizez că această ţară nu a adoptat nici o lege privind pedeapsa capitală pentru homosexualitate. Există un proiect de lege în acest sens, dar care se discută de mai mulţi ani în parlamentul Ugandez. Comunitatea LGBT mă învinuieşte că eu aş fi fost avocatul pentru elaborarea acestui document. Sunt învinuiri false şi minciuni. Este adevărat că în anul 2009 am vizitat Uganda şi am ţinut un discurs în faţa Parlamentului privind pericolele adoptării legii anti-discriminare, fără însă să le sugerez pedeapsă capitală pentru practicarea homosexualităţii. Eu m-am opus vehement acetei iniţiative legislative, întrucît contravine învăţăturii creştine. Este explicabilă, însă, reacţia oficialilor ugandezi. În fiecare an, la 3 Iunie Uganda comemorează pe cei 22 de tineri creştini ugandezi, care au fost executaţi în anul 1886 la comanda regelui Mwanga, care era homosexual. Cel din urmă scosese o lege, prin care avea dreptul să aleagă din popor orice tînăr pentru a întreţine cu el relaţii homosexuale. 22 de tineri catolici i-au refuzat împăratului şi au fost tîrîţi de cai pe pămînt pe o distanţă de 36 de km. Aceşti tineri au fost ridicaţi, ulterior, în rang de sfinţi de către Biserica Catolică.” a explicat Lively Scott.
Asociaţia “Pentru Familie” califică învinuirile aduse de Antoniţa Fonari la adresa Dlui Scott drept încercări de denigrare a activităţii asociaţiei şi-i cere să aducă scuze publice pentru comportamentul urît de care a dat dovadă.