Școala Timotei va începe în Filipine

Filipine este o țară creștină și 80% din locuitori sunt catolici. Populația țării este de 110 milioane de locuitori. Evanghelicii alcătuiesc 8%, ceea ce ar fi aproximativ 9 milioane de oameni. Țara este alcătuită din peste 7000 de insule pe care se vorbesc 176 de limbi. Cea mai răspândită limbă este Visaia și după ea este Tagalog. Popoarele Tagalog și Visaia sunt foarte diferite și ca limbă și ca și cultură. La Tagalog este cultivat mare respect pentru maturi și totdeauna față de cei mai mari trebuie să arăți respect, nu te poți apropia prea mult și trebuie să te adresezi cu “po” un fel de “dumneata” din limba română. La Visaia se adresează la ”tu” și arată afecțiune prin sărutări, îmbrățițări. Poți să vezi un tată cum duce în brațe pe fiica lui mare și aceasta va fi cu totul neobișnuit pentru tagalog. Aici vin mulți emigranți din China și din Taiwan, dar și din țările arabe.

La seminarul pentru profesorii de limbă engleză au participat 25 de persoane. Margarita a venit cu alte 4 profesoare din echipa ei care lucrează într-o biserică de chinezi. 

Janice este director de școală și a venit cu avionul din orașul Dumagnete. Ea are o școală primară la care învață 120 de copii și vrea să aplice manualul EFNL for Kids ca să-i învețe pe copii engleza. 

Au venit și 3 pastori care doresc să folosească această metodă pentru evanghelizare și creșterea bisericii. 

La seminarul pentru prezentarea școlii Timotei au venit 35 de lideri din diferite lucrări și pastori de biserici. 

Au venit și Jody de la Cruz, care mi-a fost student la  Haggai. A venit și Ave, care este din echipa Precept și care se ocupă de predarea cursurilor de 40 de minute. Oamenii au fost foarte receptivi. Cathy este pastor într-o biserică de 1000 de oameni și ea coordonează lucrul la școala duminicală. Vrea să aplice metoda inductivă acolo și să înceapă Școala Timotei. Zice că a venit pentru că la conferința cu Kay a auzit de la noi despre Școala Timotei și de multe ori a întrebat la echipa Precept locală când se începe acest proiect. Acum s-a bucurat că am venit să prezint și vrea să începem cât mai curând. 

La prezentarea Școlii Timotei  au fost foarte activi și receptivi. Au avut multe întrebări și dorință să începem cât mai curând Școala la ei în țară. 

Duminică am vizitat cea mai mare biserică din Manila, care se numește Crist’s Commision Followship (Părtășia pentru Însărcinarea lui Hristos)  și care numără peste 80.000 de oameni ce se adună într-o clădire cu 7 etaje și care are încă trei nivele de subsol pentru parcare în care am căutat multă vreme  un loc când am venit la servciu, pentru că totul era ocupat. 

Biserica a fost plantată de un pastor cu soția lui care au început cu 35 de ani în urmă un grup de studiu biblic cu 6 cupluri care se adunau în garajul lor. Totdeauna s-a pus un mare accent pe ucenicie și aceasta se face în  grupe mici care din moment ce ajung  până la 12 persoane sunt încurajate să formeze grupe noi. Liderii grupelor neapărat continuă să meargă la grupul unde au început ei, astfel, ei învață pe alții dar învață și singuri. Pastorul care a predicat a ținut un studiu biblic cu PowerPoint, foarte bine prezentat și a ținut mai mult de o oră, dar toți oamenii au fost foarte activi și implicați, cu toate că acolo erau mii de oameni. Totul se face în biserică excelent. Imediat după biserică au și rămas oamenii pe hol în grupe mici să studieze,  iar într-o încăpere aparte erau cei care au venit prima dată și cu ei se discuta, se aranja unde vor merge ei, în ce grup. La intrare stăteau câteva iPad-uri unde se poate omul apropia ca să completeze un formular electronic pentru înscriere în grupul de studiu biblic și apoi să fie contactat și direcționat în grupul care i se va potrivi cel mai bine. Au și o librărie mare și frumoasă. Totul este organizat la cel mai înalt nivel, excelent.  

Să ne rugăm împreună pentru începutul Școlii Timotei în Filipine șica prin această școală să fie pregătiți de la vârsta adolescenței cât mai mulți lucrători care vor duce Evanghelia în Filipine și în țările oceanului Pacific.