A fost Sara amanta lui faraon?

Întrebare:

Din Genesa 12:15 se înțelege că Sara a fost amanta lui faraon? 

Ca să înțelegem mai bine, voi da citire întregului text care relatează cazul la care v-ați referit:

A venit însă o foamete în ţară; şi Avram s-a coborât în Egipt ca să locuiască pentru câtăva vreme acolo; căci era mare foamete în ţară. Când era aproape să intre în Egipt, a zis nevestei sale Sarai: „Iată, ştiu că eşti o femeie frumoasă la faţă. Când te vor vedea egiptenii, vor zice: „Aceasta este nevasta lui!” Şi pe mine mă vor omorî, iar pe tine te vor lăsa cu viaţă. Spune, rogu-te, că eşti sora mea, ca să-mi meargă bine din pricina ta, şi sufletul meu să trăiască datorită ţie.” Când a ajuns Avram în Egipt, egiptenii au văzut că nevasta lui era foarte frumoasă. Slujbaşii cei mai de frunte ai lui faraon au văzut-o şi ei, şi au lăudat-o la faraon; şi femeia a fost adusă în casa lui faraon. Pe Avram l-a primit bine din pricina ei; şi Avram a căpătat oi, boi, măgari, robi şi roabe, măgăriţe şi cămile. Dar Domnul a lovit cu mari urgii pe faraon şi casa lui, din pricina nevestei lui Avram, Sarai. Atunci faraon a chemat pe Avram şi i-a zis: „Ce mi-ai făcut? Pentru ce nu mi-ai spus că este nevasta ta? De ce ai zis: „Este sora mea” şi am luat-o astfel de nevastă? Acum, iată-ţi nevasta; ia-o şi pleacă!” Şi faraon a dat poruncă oamenilor lui să-l petreacă pe el, pe nevasta sa şi tot ce avea. (Geneza 12:10-20)

Presupun că, atunci când ați scris “a fost amanta lui faraon”, v-ați referit la faptul dacă a întreținut Faraon relații sexuale cu Sara sau nu? Din cuvintele spuse de faraon nu putem cunoaște aceasta deplin, dar sunt predispus să cred că nu și iată de ce. Dumnezeu a intervenit și intervenția Lui a fost clară pentru faraon. El a înțeles foarte bine că Dumnezeu a trimis urgiile asupra lui și aceasta din pricina că a luat-o pe Sara să-i fie soție, pe când ea deja era soția lui Avram.  Cum ați văzut, Avram, de frică,  nu-i comunicase lui faraon aceste lucruri și nici altora nu le spusese nimic.

Un alt lucru care ne face să credem că nu a ajuns faraon să întrețină relații sexuale cu Sara este acela că, femeile pe care și le luau împărații de soții, aveau să treacă o perioadă lungă de pregătire până ajungeau să fie aduse în dormitorul împăratului, în vederea întreținerii relațiilor sexuale. Lucrul acesta este bine arătat în cartea Estera din Biblie.