Să nu știe stânga ce face dreapta

Domnul Isus Hristos a spus odată: „Ci tu, când faci milostenie să nu știe stânga ta ce face dreapta” sau mai simplu spus Dumnezeu nu acceptă, nu privește bine ca binefacerea pe care o faci să fie trâmbițată peste tot. Poate de oameni va fi privită bine sau chiar foarte bine, dar de Cel de la care și prin care sunt și vin toate lucrurile, gestul va avea o valoare nulă. Dumnezeu este Acela care răsplătește binefăcătorul care face milostenie din simplă dragoste față de oameni și care nu așteaptă nici o răsplată de la ei.

Mă întristez să văd că de alegerile parlamentare ne mai separă câteva luni, iar binefacerile sau milosteniile unora care doresc să intre în clădirea de pe strada Ștefan cel Mare, s-au întențit considerabil. Trist este că făcând acest bine, neapărat trebuie să fie mijloacele de informare în masă, trebuie să fie concerte și să se scrie despre ele cât mai multe zile. Nu mă va surprinde dacă cei care își zidesc capital politic pe nevoile oamenilor nu își vor vedea scopul realizat, tocmai pentru că răsplata nu vine de la oameni. Omului ce îi dai cu aceea trebuie să îl întreții, așa, din nefericire, au ajuns vremurile. Iar o dată ce ai început a-ți zidi capital politic pe nevoile oamenilor, de aceasta trebuie să te ții. Însă nu am văzut nici o formațiune politică de la noi care zi și noapte să ofere milostenii necondiționat. De cele mai multe ori partidele deschid cutia generozității în campanii electorale în nădejdea că vor fi răsplătiți pentru faptele lor milostive. Și mă doare să văd că partidele ne iau de cele mai multe ori drept naivi, crezând că aruncarea unui os mă va determina să îl votez. Bine a spus odată marele istoric Nicolae Iorga: „E tot aşa de rar cerşetorul care cerşeşte pentru plăcerea de a cerşi ca şi milostivul care dă pentru plăcerea de a face milostenie”

Din nefericire, în Moldova sunt multe mâini întinse, iar noi știm că o mână întinsă deseori ascunde povești triste. Doar tocmai de aceste povești triste se folosesc unii care doresc să facă politică sau alții care au învățat bine psihologia maselor și își zidesc capital electoral. Milostenia este acel act creștinesc care se face din dragoste și respectiv are la baza sa anume dragostea și nu alt interes. Nu este greu de ghicit ce au la bază unii mult râvnitori de putere atunci când umblă prin raioanele țării și sub masca concertelor și lumina camerelor de luat vederi arată multă generozitate. Biblia spune că dacă motivele generozității sunt false, au valoare zero. Atunci când simți milă față de cineva, te interesează pe termen lung viața acestuia și nu doar o dată la patru ani.

Știți ce fel de milostenie aș prefera din partea politicienilor sau a acelor care doresc să facă politică ?

În primul rând să ofere un serviciu. Oferirea unui loc de muncă stabil sau ocazional este cel mai bun mod de a ajuta pe cel nevoiaș. Iar cum tocmai aceasta este o nevoie acută, consider că clasa politică trebuie să lucreze în acest domeniu pentru a oferi un serviciu celor aflați în nevoie, pentru că așa au de câștigat toți.

Apoi, în cazul în care se face milostenii aș fi dorit ca politicienii să demonstreze că au maturitate și în acest aspect şi să nu fure voturi prin milostenii. Nu vor câștiga nimic. Din contra, integritatea lor va fi știrbită, iar după cum știm un nume bun face mai mult decât orice ,,bogăție mare și a fi iubit prețuiește mai mult decât argintul sau aurul,, (Proverbele înțeleptului Solomon). Acum fiecare să își pună întrebarea ce nume are în societate și după aceea să facă milostenii.