Să ne păzim copiii de exploatare sexuală

media_147012192672138100Săptămâna aceasta poliția a reținut doi cetățeni turci în vârstă de 35 și respectiv 51 de ani, bănuiți de trafic de ființe umane, inclusiv copii. Suspecții recrutau și exploatau sexual pe teritoriul țării mai multe tinere, dintre care și minore din mai multe localități din țară, potrivit portalului de știri http://www.realitatea.md. Astfel, prin manipulări psihologice și diferite promisiuni cu caracter financiar, le convingeau să presteze servicii sexuale comerciale. Tinerele erau vândute clienților turci care veneau în Republica Moldova cu scopul de a se distra, cu sume cuprinse între 100-200 de euro, pentru serviciile care le prestau. Victimele erau exploatate sexual în diferite apartamente închiriate și hoteluri din mun. Chișinău.

Cu părere de rău, astfel de știri au devenit deja o rutină în presa moldovenească. Să ne păzească Dumnezeu să ne obișnuim cu ele. În contextul sărăciei, a fenomenului migrației și a lipsei de educație sexuală sănătoasă, copiii devin tot mai vulnerabili în fața traficanților. Din păcate, de cele mai multe ori condamnați sunt „peștii mici”, în timp ce „rechinii” se plimbă la libertate și insistă în fărădelegile lor.

Mă rog ca forțele de ordine, care au fost instituite de Dumnezeu, să curme răul, să-și facă bine treaba în combaterea acestor crime. Totodată este binevenit ca poliția să petreacă mai multe lecții profilactice în școli ca să-i atenționeze pe copii și tineri de pericolele care le pasc.

De cealaltă parte, este important ca fiecare dintre noi să contribuie la prevenirea acestui fenomen epidemiologic, pentru că într-o zi am putea să ne trezim că cineva din rudele noastre să ajungă în plasa exploatatorilor sexuali. Ca și părinți, avem datoria să petrecem timp cu copiii noștri și să-i învățăm din Sfintele Scripturi că ei au valoare înaltă în ochii lui Dumnezeu și că nu sunt o marfă. Aceeași datorie o au profesorii din școlile publice, ONG-urile creștine și Biserica. Perioda de vară este foarte benefică acum pentru biserici, care organizează tabere de vară pentru copii. E tocmai o posibilitate bună de a aborda, în lumina Cuvântului lui Dumnezeu, acest subiect important. Vreau să-mi exprim aprecierea față de activitatea Asociației „Pentru Familie”, care desfășoară în școli proiectul național – Dragostea Adevărată Așteaptă. Voluntarii asociației predau o lecție biblică la tema sexualtății, îndeamnându-i pe tineri să se respecte reciproc și să-și păstreze virginitatea până la căsătorie. Până la ora actuală, zeci de mii de tineri au parcurs această lecție și au luat decizii înțelepte pentru viața lor. Apreciez și activitatea Institutului de Studiu Biblic Inductiv din Moldova, care desfășoară în aceste zile o sesiune pentru profesorii de școli duminicale și de Religie, la care este predat cursul „Ce spune Biblia despre sexualitate”. Dumnezeu să ne ajute pe toți să ne facem bine partea și să educăm calitativ tînăra generație și astfel să depășim această perioadă a rușinii în societatea noastră.