Am scris într-un articol anterior despre calitățile pe care trebuie să le posede un șef de stat, calități cu care orice om este de acord, adică să nu fure, să fie sincer și să facă dreptate peste tot și cu toți. Acum, după ce s-a prefigurat lista cu potențialii candidați, s-au început și judecățile publice pentru fiecare potențial candidat în parte.
Unii din ei au fost și sunt la putere și datorită abilităților acestora de a se perinda dintr-un partid în altul sau a capacităților de a minți lumea. Făcând o analiză scurtă a acestor posibili candidați, am dedus că o parte din ei au alcătuit Partidul Comunist. Chiar dacă au ieșit din acesta și s-au îmbrăcat cu o altă culoare politică, nu și-au schimbat comportamentul în niciun fel. Urmărindu-le activitatea, sunt aceeași oameni, care timp de 10 ani au fost la conducerea acestui stat. Nici pe la porțile cetății nu sunt vorbiți de bine, ba mai mult, multe din eșecurile țării noastre sunt legate anume de directa implicare a lor. De fapt, bunăstarea oamenilor nu prea îi interesează sau poate selectiv când este nevoie de o știre care va fi rulată o săptămână pe la posturile supuse lor pentru a arăta cât de tare plâng și simt cu acest popor. Dar oare nu știu ei ca și creștini că Domnul Isus în Biblie spune clar despre milostenie: „Tu dar, când faci milostenie, nu suna cu trâmbița înaintea ta, cum fac fățarnicii, în sinagogi și în ulițe, pentru ca ăs fie slăviți de oameni . Adevărat vă spun că și-au luat răsplata. Ci tu,, când faci milostenie să nu știe stânga ta, ce face dreapta.”? Din păcate, acest principiu nu merge deloc la politicienii noștri care încearcă printr-un simplu gest omenesc să devină eroi naționali, fără a-și asuma consecințele păcatelor trecute. Evident, este bine că dispui de toate resursele administrative ca să te impui ca și candidat. Nu mai vorbesc de termenul record, poate în lume, de a colecta zeci de mii de semnături în câteva ore.
Mai avem și alți candidați, care, fiind în poziții-cheie au uitat și încă uită de principiul libertății religioase în țara noastră și jonglează cu religia majoritară doar pentru a aduna dividente electorale. Este și aceasta o minciună, pe care oamenii trebuie să o știe. Doar cercetând bine fiecare candidat poți să îți faci o părere care cu adevărat să conteze. De-a lungul istoriei am mai avut candidați, care, crezând că ortodoxia poate fi un aliat politic puternic și o mașină de voturi, s-au înșelat. Faptul că aduci icoane în țară sau că promiți că vei restabili ortodoxia ca și religie oficială nu te va face neprihănit în fața populației. Poate un segment social va crede acestor speculații pur politice și oportuniste doar din cauza nevegherii alegătorilor care, trebuie să o recunoaștem, avem memoria scurtă și prea repede ne lăsăm îngenuncheați de scuzele unor candidați. Pe de o parte se declară practicanți ortodocși convinși, dar pe de altă parte se aliază cu minciuna, ponegrirea și manipularea.
Mă întreb: cum nu poate poporul să discearnă adevărul de minciună? Pe de altă parte, avem și candidați onești, a căror sinceritate este blamată și luată în batjocură. Evident, dreptul de a candida este unul constituțional, dar înainte de a o face trebuie să te gândești ce loc vei lăsa în istorie prin decizia pe care o iei.
Vreau să vă invit să cercetați foarte bine viața fiecărui posibil candidat pentru a lua o decizie. Nu vă lăsați amăgiți de discursurile lor. Odată ce vom da votul, greu va fi să mai reparăm ceva. Prefer să îmi dau votul pentru un candidat care știu că va uni și nu va dezbina, știu că îi vede pe oameni ca și valoare și nu calcă peste ei ca să ajungă la putere. Și mai prefer să îmi dau votul pentru cineva care a luptat și luptă pentru cea mai mare valoare umană pe pământ care este familia și care are un nume bun, pentru că până la urmă un nume este mai de preț decât o bogăție mare. Prin urmare, cercetați-i bine și vedeți din lista propusă cine și ce nume are în societate. Toate acestea le vei vedea doar printr-o cercetare amănunțită.