Să învețe a lucra în echipă

Lucrul în echipă este o artă. Din păcate, în politică lucrul în echipă devine tot mai greu, pentru că fiecare echipă are ca lider broască, rac sau știucă. Din această cauză politica moldovenească reflectă foarte bine societatea zilelor noastre. Deși suntem o națiune cu peste 70 la sută declarați moldoveni, peste 90 la sută împărtășesc cel puțin declarativ, aceeași religie, totuși devine tot mai greu de lucrat în echipă.

Ne apropiem de prima lună postelectorală, dar negocierile în vederea formării unei noi alianțe de guvernământ este acoperită de multă ceață, ceea ce denotă faptul că după cinci ani de guvernare în aceeași echipă nu mai au încredere unii în alții și pentru fiecare funcție se cer multe garanții. Este tot mai evident că în această așteptată de electorat echipă lipsește încrederea, fapt demonstrat și de declarațiile liderilor celor trei partide de la care marea majoritate așteaptă o nouă coaliție pro europeană de guvernământ. Se creează impresia că fiecare partid din cele trei se dorește a fi o putere dominantă în cadrul viitoarei alianțe, lucru greșit din start, pentru că într-o echipă doar interesul național este factorul predominant.

Lucrând în echipă, cele trei partide vor da dovada de multă maturitate și țara va avea doar avantaje. Cheia marilor realizări este munca în echipă. Trebuie să învețe fiecare dintre cei implicați în negocierile creării alianței că toți vin din partide diferite, dar acum, în contextul situației geopolitice, ținta este viitorul și bunăstarea Republicii Moldova, pentru că oamenii care au votat fie PLDM, PL sau PDM, de fapt, au votat pentru continuitatea europeană a acestei mici țări.
I-aș invita pe liderii politici să ia exemplul sportivilor care iau parte la competiții, dar doar acei care lucrează în echipă câștigă campionate. Este adevărat, drumul este lung și tocmai au mai primit un mandat de patru ani de încredere și multă speranță. De aceea în acești ani viitoarea alianță este condamnată să activeze într-o echipă unde să predomine încrederea și capacitatea de a comunica. Am avut multe exemple negative când din cauza lipsei de comunicare alianța mandatului trecut a fost zguduită de scandaluri care i-au șifonat rău de tot integritatea.

Un alt factor esențial în funcționarea viitoarei echipe guvernamentale este pasiunea. Aș fi dorit ca fiecare membru de guvern să aibă un entuziasm contagios în dorința de a face fapte bune, astfel ca să-i motiveze și pe cei care vor fi în opoziție parlamentară.

Mai vreau ca viitoarea echipă să aleagă să fie o echipă a inițiativei, să dea dovadă de creativitate și disciplină în acțiunile lor. Iar din punerea în mișcare a lucrurilor să reprezinte realmente o plăcere și astfel echipa guvernamentală va lucra ca un tot întreg. Vor fi 16 ministere cu tot atâțea miniștri, de aceea responsabilitatea este enorm de mare. Mi-ar fi plăcut să văd că fiecare viitor ministru nu privește la funcția sa ca pe un serviciu sau ca pe un bun meritat, dar ca pe onoare de a sluji țării și de a lăsa în urmă rezultate frumoase care vor rămâne mulți ani în memoria oamenilor, pentru că pe parcursul istoriei scurte a țării noastre am avut sute de miniștri și nu știu la câți din ei le mai țineți minte numele și faptele lor.

Prin urmare, doar învățând a lucra efectiv în echipă, viitoarea guvernare poate să aducă rezultate bune pe toate fronturile. Să ne amintim că Însuși Dumnezeu a lucrat în echipă la creație, apoi Domnul Isus Hristos a lucrat în echipă, fiind pe acest pământ. Evident, lucrul în echipă este plin de riscuri și dezamăgiri și unii coechiperi ai Domnului Isus s-au descalificat, dar alții au rămas lipiți viziunii și au făcut mari lucrări care au rămas până azi în istorie. Datorită muncii acelei echipe, ca și rezultat avem creștinismul pe pământ.

Prin urmare, viitoarea guvernare va putea lăsa un nume bun în urma ei, dacă va uita măcar acum de interesele personale și cele de partid și va gândi ca un întreg.