Rușinea de a citi la moldoveni

Un studiu, trist de fapt, ne arată că doar una din zece persoane citește cărți sau alte publicații periodice. Tristă și dureroasă constatare, mai ales că același studiu ne spune că 50 la sută din moldoveni nu au citit nici o carte în ultimele trei luni. Așa cum era și de așteptat, televizorul a devenit în continuare prietenul și sursa de informație pentru 83 la sută din respondenți. Analizând aceste cifre mi-am pus întrebarea unde vom ajunge? Ce fel de națiune educăm?

Nu mai este un secret pentru nimeni că tinerii zilelor noastre au un vocabular sărac și le vine greu să comunice coerent și frumos. De unde să posede un vocabular bogat dacă mulți tineri greu citesc. Nu exagerez de loc. Am întâlnit adolescenți  care mi-au spus pentru ce să citească carți, deoarece le este suficient să știe a număra, banii, evident. Am mai aflat că pentru unii este o rușine să citească, pentru că așa cum s-au exprimat ,,nimeni nu citește ,,. Rușine este să nu citești nimic. Dar se pare că au trecut vremurile când mai bine să rămâi desculț decât să rămâi fără o carte. Din păcate tinerii zilelor noastre trec prin cărți ca gâsca prin apă. Nu e de mirare că atunci când vedem sau auzim câte un interviu oamenii nu știu a-și exprima clar și coerent gândurile. Și de unde să o facă dacă nu doresc să citească. 

Acum în aceste vremuri avem toate uneltele pentru a citi. Problema este alta. Nu vrem. Mai bine să privească filme la nesfârșit decât să deschidă o carte.  Oamenii de succes au citit mult. Unul din părinții Statelor Uite, Benjamin Franklin spunea că fiind copil cheltuia fiecare bănuț câștigat cu greu doar peentru a cumpăra cărți. Iar președintele SUA Lyndon Jonhson a spus că ,,cartea este cea mai bună armă împotriva intoleranței și ignoranței,,. 

Eu cunosc o carte care poate să facă omul fericit în orice împrejurare. Este o carte a vieții, și este cartea care și-a păstrat notorietatea și valoarea de-a lungul veacurilor. Este vorba de Sfânta Scriptură. Oricine și-a adâncit privirea în această carte a devenit un om liber față de păcat. Te îndemn și pe tine, cititorule, să cauți Biblia și să începi a o citi, și a tări după învățăturile ei. Astfel vei avea o armă bună și vei fi bine echipat pentru a lupta cu păcatul. Și să nu îți fie rușine să citești Biblia, dar și alte cărți bune care inspiră și care ne motivează în domeniul în care activăm.