Poate un bărbat pe care l-a părăsit nevasta să se roage în biserică?

Întrebare:

Poate un bărbat, pe care l-a părăsit nevasta, să se roage în biserică, deși el a încercat să rezolve situația și spune că el este îndemnat să se roage. Vreau un răspuns, dacă se poate.

Da, bărbatul pe care l-a părăsit nevasta bineînţeles şi trebuie neapărat să se roage ca să fie rezolvată problema lui din familie, ca să-i dea Domnul înţelepciune cum să-i vorbească soţiei şi ca să schimbe Dumnezeu atitudinea soţiei şi atitudinea lui dacă aceasta a cauzat conflictul.

Presupun că aţi pus această întrebare pentru că i-ar fi reproşat cineva bărbatului pe care l-a părăsit nevasta că nu se poate ruga în biserică în baza textului din Scripturi care spune:

Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre. (1 Petru 3:7)

Dar în acest pasaj Dumnezeu nu vrea să spună că soţul pe care l-a părăsit nevasta să nu se mai roage, ci să caute a face tot ce ţine de el şi să-şi rezolve conflictul ca să nu-i fie împiedicate rugăciunile.

Rugăciunile unui bărbat sunt împiedicate atunci când el nu se poartă cu înţelepciune cu soţia sa, nu-i dă cinste ca unui vas mai slab şi nu o tratează ca pe una care va moşteni împărăţia lui Dumnezeu împreună cu el. Dacă însă bărbatul nu poată nici o vină şi nu el a cauzat conflictul, sau chiar dacă a purtat vină dar şi-a cerut iertare şi s-a îndreptat, nu trebuie să mai aibă frică că îi vor fi împiedicate rugăciunile şi trebuie să se roage şi să depună tot efortul ca să-şi restabilească familia şi relaţiile frumoase cu soţia.

Este bine să se roage în biserică ca să fie susţinut de toţi ceilalţi sfinţi în rugăciune şi aceasta să grăbească rezolvarea conflictului.