O vizită la românii (vlahii) din Borova, Albania

Fiind în Albania pentru a treia oară să predau la Şcoala Biblică din oraşul Erseke, am fost foarte curios să facem o vizită la românii din această ţară. De mult am auzit despre ei, dar nici odată nu am avut ocazia să-i întâlnesc. Prietenul meu Erik, directorul şcolii, mi-a spus că nu departe de Erseke este satul Borova unde locuiesc un grup de oameni care sunt numiţi de localnici “ciobani” sau “vlahi”. Azi am avut bucurie să-i vizităm împreună cu fiica mea Tika şi a fost o experienţă foarte interesantă pe care vreau să o împărtăşesc.

Când ne apropiam de satul Borova, Erik ne-a povestit că în timpul Războiului al II-lea Mondial, germanii cu tancurile au trecut prin acest sat şi au întrebat dacă nu sunt partizani prin aceste locuri. Localnicii le-au spus că nu sunt, dar mergând mai departe, partizanii l-au împuşcat de la distanţă pe comandantul armatei germane. Atunci, soldaţii s-au întors înapoi şi s-au răzbunat împuşcând pe toţi locuitorii din Borova. Au rămas casele fără oameni şi apoi, au venit şi s-au aşezat aici ciobanii (vlahii).

Între timp, am ajuns la poarta unui meşter popular român (cioban, vlah) care confecţionează lucruri de artă din lemn.

Borova, Albania

Numele gospodarului este Tănasă şi a soţiei lui Caliope. Ne-a fost deosebit de plăcut să auzim graiul românesc vechi şi diferit de al nostru, dar foarte asemănător cu cel al cronicarilor care au scris Letopiseţul Ţării Moldovei.

Vasile şi Tika Filat la Tănasă şi Caliope din Borova, Albania

I-am întrebat dacă sunt “ciobani” la ce soţia s-a grăbit să ne răspundă că sunt  creştini şi “vlahi”. Soţul însă s-a arătat supărat că ea a zis aşa şi mi-am dat seama că nu le place să fie numiţi “vlahi”. L-am întrebat cine sunt ei atunci şi mi-a spus că sunt Români. Dorind să aflu când au venit ei aici, ne-au zis că ei au locuit în munţi totdeauna fiind păstori cu oile. Ne-au adus şi o poză să ne arate cum arătau satele pe care le aşezau doar pentru timp de iarnă şi apoi îşi schimbau locul.

Sat vech de al vlahilor din Albania

Tot de la începutul discuţiei ne-au spus că ei sunt creştini şi că toţi românii de aici sunt creştini, dorind să accentueze că nimeni nu este musulman, pentru că 70% din locuitorii Albaniei sunt musulmani. Au crescut doi fii (ficiori) care se numesc Spiru şi Vanghelie şi care sunt căsătoriţi şi au familii frumoase, am văzut pozele. Am mai aflat că în satul lor sunt 75 de gospodării din care 60 sunt de români. Au fost vizitaţi în satul lor de nemţi, englezi, americani, dar am înţeles că noi suntem primii români care am venit în vizită la ei.

Domnul Tănasă ne-a arătat articolele confecţionate de el şi chiar ne-a dăruit o lingură din lemn care în acelaşi timp are şi fluier şi care ciobanii o purtau cu ei totdeauna. Tica a primit în dar o cutiuţă frumoasă confecţionată din lemn de domnul Tănasă.

Articole din lemnt confecţionate de meşterul român Tănasă din Borova, Albania

Am întrebat în ce limbă se face slujba la biserică şi am aflat că este în albaneză, dar nu au Biblie nici în Română şi nici în Albaneză. Cu multă bucurie atunci le-am dăruit Noul Testament şi cursul de studiu biblic “Dumnezeule, exişti?” în limba albaneză.

În casă la Tănase și Caliope în Borova, Albania

Ne-a mai arătat domnul Tănasă şi un fluier dublu interesant confecţionat de el şi la care a cântat o melodie frumoasă şi armonioasă. La despărţire, l-am întrebat ce ar dori să-i aduc din Moldova dacă mai vin din nou în Albania şi mi-ar spus că tare i-ar place să aibă un cimpoi ca să înveţe cum să-l confecţioneze şi să cânte la acest instrument. Nu ştiu dacă confecţionează cineva la noi acest instrument sau dacă vinde, dar voi aprecia dacă cunoaşte cineva din cititori şi-mi va spune unde poate fi procurat cimpoiul.

La ieşire din sat ne-am oprit să fotografiez clădirea bisericii ortodoxe. Am fost plăcut surprins când am găsit uşile deschise aşa ca oricine doreşte să poată întra să se închine şi să se roage la orice vreme.

Biserica Ortodoxă din Borova, Albania

Am fost surprinşi să vedem că înăuntru erau scaune ca în bisericile evanghelice.

Înăuntrul bisericii ortodoxe din satul Borova, Albania

Dumnezeu să-i binecuvânteze pe românii din Albania şi de pretutindeni cu credinţă mântuitoare şi cu moştenire în Împărăţia cerurilor.