Rolul Bibliei în educație

Întrebare:

Care este rolul Bibliei în educație? Nu mă refer la educația copilului, ci a persoanei, în general.

În copilărie, părinții, care se considerau creștini ortodocși, nu mi-au spus nimic despre Biblie. Nici nu știam că există așa o carte până ce la școală ne spuneau că nu există Dumnezeu și că oamenii bogați au inventat o carte, care se numește Biblia și pe care au scris-o ca să-i poată exploata pe cei săraci. Minciuna aceasta ne-au repetat-o de multe ori și cu ea am crescut și am crezut-o.

Odată, pe când eram adolescent, am intrat cu prietenul meu în casa buneilor lui, care erau baptiști și am văzut acolo o Biblie. Am deschis-o și am fost curios să știu despre ce este scris în ea, dar prietenul mi-a spus să o pun repede înapoi și să plecăm ca să nu-i supărăm pe buneii lui. Cred că dacă ei știau despre interesul meu pentru Biblie, mi-ar fi dat-o s-o citesc.

Când am venit să învăț la Universitate la facultatea de istorie, chiar în primele zile, domnul Vladimir Potlog, profesorul de Istorie a Orientului Antic, ne-a întrebat dacă a citit cineva Biblia și toți am rămas uimiți, zicând că Biblia este o carte învechită, o carte pentru cei rămași în urmă, o carte scrisă de bogați ca să-i exploateze pe săraci și tot felul de minciuni pe care le-am auzit de la profesorii noștri atei la școală. Domnul profesor atunci ne-a spus: “Dragii mei, să nu credeți așa despre Biblie, căci aceasta este o carte veche și cel mai important document la istoria lumii antice. Nu doar atât… Cartea aceasta a influențat istoria omenirii așa cum nu a influentaț-o nicio altă carte din lume. Dacă nu veți citi Biblia, nu veți putea înțelege nici istoria și să nu încercați a vă considera specialiști în istorie până când o veți citi. Cum veți înțelege voi Istoria Evului Mediu, când toate discuțiile, luptele, mișcările etc. au fost influențate de Biblie? Dar cum veți înțelege voi cultura și arta, când cea mai mare parte au fost inspirate din Biblie?” După ce am auzit aceste cuvinte ale profesorului, am fost așa de intrigat să cunosc Biblia, încât am mers imediat la biblioteca Universității și am cerut-o, dar aveau doar câteva copii și trebuia să aștept în rând ca să o primesc. Am mers la Biblioteca de Stat și tot același răspuns l-am primit. Am mers la o biserică ortodoxă (căci nu știam alta pe vremea aceea) și tot nu am găsit Biblia. Nu am cedat și am găsit-o la piața neagră, de unde am cumpărat-o cu toată bursa mea de student. Am început să o citesc, fiind ateu convins și am rămas foarte uimit de învățătura acestei cărți. Ajuns pe la mijloc, am crezut în existența lui Dumnezeu, iar când am citit Noul Testament, m-am îndrăgostit de Domnul Isus și de învățătura Lui. Au mai trecut ani de zile până când am luat decizia să devin ucenicul lui Hristos și aceasta a fost cea mai înțeleaptă și mai importantă decizie care mi-a transformat viața.

Dacă mă întrebi ce alte roluri mai are Biblia în educație, aș mai indica și la aceea că un om care nu cunoaște această carte sfântă, nu poate înțelege multele expresii care se folosesc în artă, în literatură și care au fost inspirate din Biblie. Iată câteva din ele “țap ispășitor”, “paiul din ochiul fratelui”, “lup în piele de oaie” etc.

Dacă nu cunoști Biblia, poți deveni foarte ușor victima unei învățături străine și rele, care îți poate distruge mintea sănătoasă și viața.

Am văzut de multe ori oameni, care se consideră culți și foarte educați, ieșind să vorbească în public încearcă să facă referință la Biblie și fac niște afirmații cu totul deviate și, astfel, se fac de rușine.

Nu te poți considera un om educat atât timp cât nu ai citit cartea cea mai citită din lume și care a influențat istoria mai mult ca oricare carte. Citește Biblia.