Riscurile sedentarismului la copii

Din copilăria mea, nu îmi amintesc de sedentarism, numai veneam de la școală și după ce făceam temele de acasă, fugeam în drum la joacă. Apoi îmi aduc aminte cum părinții ne dădeau unele resposabilități, dacă era vara, trebuia să ajutăm cu grădina, dacă era iarnă atunci ajutam la curățit zăpada, sau aduceam lemne de foc, cîte o căldare de apă, mîncare la părăsi sau animale, și toate acestea erau destulă mișcare ca să ne simțim obosiți dar bine. Nu aveam televizor cu atîtea canale ca acum, iar computer nici vorbă, așa cum au azi copiii noștri. Toate acestea tehnologii duc la un mod de viață sedentar. Mai bine încurajați-i să facă sport!

Sedentarismul în rîndul copiilor reprezintă un factor major de risc în dezvoltarea bolilor coronariene, obezității, hipertensiunii arteriale sau diabetului. 

Exercițiul fizic în copilărie aduce beneficii fizice, psihologice și sociale extrem de importante în dezvoltarea și maturizarea viitorilor adulți. Este bine să obișnuim copiii și adolescenții cu un program zilnic de minimum 60 minute de mișcare moderată, astfel încît să evite riscurile aduse de sedentarism la vîrste fragede.