Războiul din Israel, Hamas și făgăduințele lui Dumnezeu

În data de 7 octombrie 2023, m-am aflat la Centrul de Studii Biblice Precept din localitatea Surduc, județul Timiș, România. Pastorul Iurie Sosnovic, venit din Israel, ne-a împărtășit cu îngrijorare că în dimineața acelei zile, Hamas a lansat 5000 de rachete asupra Israelului în fâșia Gaza, conform declarațiilor reprezentanților acestui grup. Autoritățile israeliene au raportat ulterior că au fost 2400 de rachete. Teroriștii Hamas au pătruns în Israel prin aer, folosind parașute, au reușit să treacă de zidul de la frontieră și au invadat diferite localități, atacând și rănind civili, precum și luând un mare număr de ostatici.

Comunitatea internațională a reacționat, iar guvernele diferitelor țări și-au exprimat sprijinul fie pentru Israel, fie pentru palestinieni. Spiritele s-au încins și mai mult, iar susținătorii palestinieni au organizat ample manifestații în diferite orașe ale lumii în sprijinul acțiunilor Hamas. Am postat și eu un videoclip, în care am invitat oamenii să se roage pentru încetarea acestui război și pentru pacea Ierusalimului și a Israelului, astfel încât să nu sufere oameni nevinovați de ambele părți ale conflictului armat. Majoritatea oamenilor și-au exprimat rugăciunile sau au spus „Amin”, aderând la rugăciunea mea. Cu toate acestea, au fost și unii care au condamnat Israelul și au justificat acțiunile teroriștilor Hamas în comentarii. Consideră că este corect să sprijine atacul cu o avalanșă de rachete asupra civililor, violarea în masă a femeilor și luarea unui număr mare de ostatici, inclusiv copii mici închiși în cuști pentru animale. Acești oameni trebuie să știe câteva lucruri importante.

Țara Israel a fost dată de Dumnezeu poporului Israel. Noi, ceilalți oameni, prinși în conflicte teritoriale, căutăm argumente în istorie că am fost primii care am locuit anumite teritorii sau am înființat primele state acolo, etc. Dar Pământul și tot ceea ce este pe el aparțin lui Dumnezeu. Așa cum spune Apostolul Pavel:

„Dumnezeu care a făcut lumea și tot ce este în ea este Domnul cerului și al pământului și nu locuiește în temple făcute de mâini. El nu este slujit de mâini omenești, ca și când ar avea nevoie de ceva, El, care dă tuturor viața, suflarea și toate lucrurile. El a făcut ca toți oamenii, ieșiți dintr-unul singur, să locuiască pe toată fața pământului; le-a așezat anumite vremuri și a stabilit anumite hotare pentru locuințele lor, ca ei să-L caute pe Dumnezeu și să se străduiască să-L găsească bâjbâind, deși nu este departe de fiecare dintre noi.” (Faptele Apostolilor 17:24-27)

Dumnezeu a stabilit anumite vremuri și hotare pentru locuința oamenilor și înțelegem că suntem privilegiați să locuim în această minunată țară pe care Dumnezeu ne-a dat-o. Totuși, trebuie să fim conștienți că dacă nu ne întoarcem la El din toată inima și ne dedăm unor urâciuni, la fel cum s-a întâmplat cu multe alte popoare, vom avea de suferit. Israelul este singura țară care are titlul de proprietate asupra teritoriului primit de la Dumnezeu. Dumnezeu repetă de nenumărate ori în Biblie făgăduința pe care a făcut-o lui Avraam, strămoșul poporului evreu, atunci când a promis că toată țara Canaan (care include și teritoriul actual al Israelului) va fi dată lui și seminției lui pentru totdeauna.

Dumnezeu i-a pedepsit pe evrei pentru păcatele lor și pentru că L-au părăsit. Au fost duși în robie și împrăștiați în întreaga lume printre toate popoarele, dar așa cum a profețit Dumnezeu, i-a adus înapoi în țară și le-a restabilit țara. Mai mult, când Domnul Isus va reveni pe pământ și Împărăția de 1000 de ani va fi stabilită, Israelul va fi în slava cea mai mare ca țară și oricine nu va recunoaște acest lucru va suporta consecințe grave. Cine vrea să fie “mai drept” decât Dumnezeu și să se opună făgăduințelor pe care le-a făcut El pentru poporul Său? Vor schimba ei hotărârile Celui Preaînalt? Îl vor face ei să-și părăsească poporul ales? Nicidecum!