Cum să-ți reînnoiești relația cu Dumnezeu

Fiecare creștin, la anumite etape ale vieții, trece prin crize de credință. Unii reușesc să le depășească iar alții – se rătăcesc de la credință. Cunosc mulți oameni care au început-o bine pe calea Domnului, dar în timp s-au răcit și au rătăcit. Căderea de la credință, însă, nu este ceva accidental. E un proces mai lung, care se plămădește în minte iar apoi se manifestă fizic. Satan, vrăjmașul sufletului nostru, este totdeauna preocupat ca să ne doboare de la credință și trebuie să fim conștienți de acest lucru. Atunci când mintea noastră începe să fie preocupată de lucrurile pământești, mai mult decât cele de sus, căderea este iminentă.

„Dacă deci ați înviat împreună cu Hristos, să umblați după lucrurile de sus, unde Hristos șade la dreapta lui Dumnezeu. Gîndiți-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pămînt.” Coloseni 3:1-2

Cuvintele-cheie pe care le folosește apostolul Pavel în acest pasaj sunt – UMBLAȚI după lucrurile de sus și GÂNDIȚI-VĂ la ele. Te sfătuiesc să citești întreg capitolul 3 ca să vezi care sunt lucrurile de sus și care sunt cele de pe pământ, apoi analizează-te bine în lumina Cuvântului lui Dumnezeu.

Un alt sfat pe care ți-l dau ca să-ți analizezi viața de credință e să deschizi agenda ta pentru ziua de azi și pentru o săptămână înainte. Vezi cât timp ai acordat, în agenda ta, rugăciunii, postului, studierii Bibliei, vestirii Evangheliei, slujirii fraților și surororilor, frecventării serviciilor divine ale bisericii locale etc. Apoi pune-l în contrast cu restul timpului și planurilor pe care ți le-ai făcut. S-ar putea să descoperi că nici nu ți-ai planificat nimic din cele de mai sus ori timpul pe care l-ai acordat Domnului este doar o fărămitură, în comparație cu restul timpului. În așa caz trebuie să bați alarma și să întreprinzi ceva cât mai urgent.

Deci, ce să faci dacă n-ai vegheat și ai rătăcit de la credință?

Vestea bună este că Dumnezeu te așteaptă înapoi. El înțelege slăbiciunile noastre și este îngăduitor și îndelung răbdător. Petru, uceniciul Domnului Isus, a trecut și el prin criză de credință. I se părea că stă în picioare atunci când I-a spus Domnului că este gata să meargă în temniță și chiar să moară împreună cu El. Cu toate acestea, Domnul Isus i-a spus că tocmai în noaptea aceea Petru urma să se lepede de El de trei ori. Și așa s-a întâmplat. Doar că, atunci când a realizat ce a făcut, Petru a regretat și a plâns amarnic.

„Domnul S-a întors, și S-a uitat țintă la Petru. Și Petru și-a adus aminte de vorba pe care i-o spusese Domnul: „Înainte ca să cînte cocoșul te vei lepăda de Mine de trei ori. Și a ieșit afară, și a plîns cu amar.” Luca 22:61-62

Domnul Isus știa ce i se va întâmpla lui Petru. Înainte de cădere, El s-a rugat pentru credința lui Petru.

„Domnul a zis: „Simone, Simone, Satana v-a cerut să vă cearnă ca grîul. Dar Eu M-am rugat pentru tine, ca să nu se piardă credința ta; și după ce te vei întoarce la Dumnezeu, să întărești pe frații tăi” Luca 22:31-32

Ce binecuvântare este să știm că Domnul Isus știe despre crizele prin care trecem. El, în calitate de Marele Preot, mijlocește pentru fiecare din noi ca să nu ne pierdem credința. Uită-te ce promisiune frumoasă avem:

„Căci n-avem un Mare Preot, care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre; ci unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca și noi, dar fără păcat. Să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare și să găsim har, pentruca să fim ajutați la vreme de nevoie.” Evrei 4:15-16

Dacă ai rătăcit de la credință, îngenunchează chiar acum, mărturisește-ți păcatele înaintea Domnului și întoarce-te la El. Plânge înaintea Lui. Spune-I că iei hotărârea să-L urmezi și să-L slujești. Apoi, pune-ți în rânduială viața de credință. Disciplinează-ți timpul tău de rugăciune și de studiu biblic. Întoarce-te în biserica locală, mergi la pastorul tău și vorbește-i despre decizia ta și vezi cum te poți implica în lucrarea Evangheliei.

Dumnezeu să te binecuvânteze!