Cum comentaţi dvs. susţinerea deschisa a Moscovei a domnului Voronin? Nu a spus domnul Roşca „Trebuia să alegem: ori cu Putin împotriva lui Voronin, ori cu Voronin împotriva lui Putin”?
Este naiv să credem că Moscova îl susţine direct sau indirect pe Voronin. PCRM, sub influenţa factorilor regionali, din raţiuni pragmatice, dar şi fiind influenţat de PPCD, a schimbat radical retorica şi acţiunile în politica externă a Republicii Moldova. În ultimii patru ani guvernarea comunistă a susţinut un dialog destul de productiv cu instituţiile europene, lucru care părea a fi din categoria fantasticului în 2001. Dacă vă aduceţi aminte, în 2001 comuniştii au mers în alegeri cu lozincile „aderarea la uniunea Rusia Belarusi” şi „limba rusă – a doua limbă de stat”. În 2005 ei deja începuseră să promoveze oficial drept prioritate a politicii externe integrarea europeană. Iar în 2009, precum vedeţi pe toate panourile publicitare, comuniştii propagă ideea „Moldovei europene”. Dialogul avansat al autorităţilor de la Chişinău cu Bruxelles-ul, indiferent ce forţe se află la guvernare, vine în contradicţie cu veleităţile geopolitice ale Kremlinului. Eu nu cred că strategii de la Moscova îşi fac iluzii că PCRM va reveni la strategia cu care venise la putere în 2001, pe care a abandonat-o definitiv în ultimii ani. Sforarii de la Moscova ar prefera partide precum este UCM-ul şi altele ca el. Comuniştii sunt prea realişti ca să mai revină în braţele Moscovei. În 2003 Voronin s-a convins definitiv că Moscovei îi trebuieşte la Chişinău un partener politic care va contribui la legalizarea prezenţei militare a Rusiei în ţara noastră. Comuniştii nu sunt dispuşi să accepte o asemenea cedare. Chiar dacă în cadrul partidului au mai rămas elemente proruse, la ei domină totuşi un fel de patriotismul moldovenesc. Aceasta este realitatea. Probabil întrebarea dumneavoastră se referă la recenta Vizită a lui Lavrov la Chişinău. Acest gest nu poate fi calificat drept susţinere din partea Moscovei pentru PCRM. Oficialul rus, dacă aţi fost atent, nu a elogiat caracterul relaţiilor Moscovei cu Chişinăul. Discursul său a fost condimentat mai mult cu exprimarea unor deziderate şi aşteptări, decât cu anumite confirmări ale unor bune relaţii. Mai priviţi o dată ce a declarat Lavrov şi vă veţi convinge că lucrurile stau altfel decât au fost prezentate de unii jurnalişti de la noi. Referitor la ultima parte a întrebării, vă asigur că PPCD de fiecare dată face alianţe interne pentru protejarea statului nostru împotriva imperialismului rus, sau, mai bine zis, împotriva neoimperialismului. Aşa vom proceda şi în continuare, atâta timp cât independenţa, integritatea teritorială, caracterul unitar al statului şi suveranitate ne sunt ameninţate.
Domnule Vaculovschi,de ce PPCD este un partid atât de antirusesc?
Da de unde aveţi această părere? PPCD este un partid cu sentimente patriotice profunde. Nu avem nimic împotriva poporului rus. Aşa cum respectăm toate popoarele, îl respectăm şi pe cel rus. Cu totul altceva este poziţia tranşantă a creştin-democraţilor faţă de ambiţiile imperiale ale unor demnitari de la Kremlin. Noi nu am ales amplasarea geografică a statului nostru. Aşa sunt realităţile de ordin geopolitic. Republica Moldova este situată într-o zonă pentru care Moscova manifestă un interes deosebit. Problema este că acest interes nu cadrează cu aspiraţia noastră de a trăi într-o ţară liberă şi prosperă, care în mod suveran şi fără imixtiuni externe să-şi poată decide soarta. Marele interes al Moscovei este ca Republica Moldova să fie în permanenţă un teritoriu ocupat militar de Rusia. PPCD nu poate să facă nici o concesie în faţa acestei ambiţii. Noi vrem să avem relaţii bune cu Rusia – relaţii de colaborare, nu de subordonare. PPCD înţelege că astfel de raporturi cu Rusia ţara noastră poate să aibă numai dacă Moscova îşi va retrage toate trupele şi tot arsenalul său militar din zona transnistreană şi dacă va înceta să susţină regimul separatist, criminal şi anticonstituţional de la Tiraspol. Dar până atunci PPCD va lupta prim metode diplomatice împotriva ambiţiilor imperiale ale Moscovei. Aceasta nu înseamnă nici pe departe că am fi antiruşi. Suntem patrioţii ţării noastre şi vream ca toate statele să ne respecte independenţa şi suveranitatea, inclusiv Rusia, care încă nu s-a învăţat să dialogheze civilizat cu statele din spaţiul ex sovietic.
Domnule Vaculovschi,nu credeţi ca sunteţi prea tînăr pentru activitatea de deputat?
Nu. Vârsta nu este un criteriu obligatoriu pentru a fi deputat. Deputatul trebuie să simtă cum pulsează viaţa din societate şi ce reglementări sunt necesare într-o situaţie sau alta. Deputatul trebuie să se conducă în activitatea sa de principiul servirii binelui comun. Un deputat care serveşte interese înguste de grup nu poate fi considerat un bun legislator. Locul unor astfel de persoane nu este în Parlament. Ei nu au cum să fie buni legislatori, or, nu sunt capabili să simtă nevoile întregii societăţi. Şi în acest caz este de la sine înţeles că nu vor avea capacitate să promoveze proiecte de legi bune şi sănătoase. Deputatul trebuie să aibă o viziune corectă asupra omului şi societăţii. Deputatul trebuie să conştientizeze pe deplin responsabilitatea care îi revine în virtutea acestei demnităţi. În condiţiile Republicii Moldova, deputatul trebuie să ştie ce înseamnă mandatul reprezentativ şi prin ce se deosebeşte el de cel imperativ. Numai astfel el va şti cum să elaboreze norme de drept bune, prin care să încurajeze tendinţele pozitive şi să le descurajeze pe cele distructive.
Si încă o întrebare,cum ar trebui sa procedeze Chişinăul pentru a soluţiona conflictul transnistrean?
Chişinăul de unul singur este neputincios să aplice o soluţie bună şi definitivă la acest conflict. De aceea este necesar parteneriatul strategic cu UE şi cu SUA. Totodată, numai Chişinăul poate să aplice o strategie de dezvoltare economică atât de eficientă, încât condiţiile de viaţă din teritoriul controlat de autorităţile noastre constituţionale să fie foarte atractive pentru populaţia din stânga Nistrului. Factorul demografic a fost până acum neglijat. Subdezvoltarea economică a Republicii Moldova este în favoarea autorităţilor autoproclamate de la Tiraspol. Chişinăul trebuie să aplice strategii care să facă viaţa cetăţenilor decentă. Astfel oamenii care locuiesc în partea stângă a Nistrului vor respinge regimul separatist, care îi ţine sclavi sărăciei şi ocupaţiei străine.
Cine v-a îndemnat sa aderaţi la PPCD si cine v-a promovat in partid?
Am aderat la PPCD din proprie iniţiativă. În cadrul partidului nu am fost promovat de cineva anume şi nici nu am fost favorizat cumva. PPCD este unicul partid în care este apreciată competenţa, devotamentul faţă de valorile democraţiei creştine şi spiritul de echipă. În baza acestor criterii membrii PPCD sunt susţinuţi de colegii lor în vederea ocupării anumitor funcţii în stat. La noi nu există nepotism şi cumătrism şi nici locurile de pe listă nu sunt vândute la licitaţie internă. Iar dacă aţi luat cunoştinţă de componenţa listei de candidaţi înaintată de PPCD, atunci aţi putut să observaţi că noi deja am crescut o generaţie nouă de politicieni, ceea ce alte partide nu au făcut şi nici nu au cum să facă.
In ceea ce priveşte altercaţia dl-ui Roşca cu PROTV: dvs. nu distingeţi un comportament decent de unul vulgar. Mi se pare ca cel al liderului PPCD se clasifica ca si – vulgar. Daca nu aţi observat mergeţi la arhivele PROTV. Si întrebarea:Cum se înscrie in valorile moral creştine un asemenea comportament? Care sunt realizările dvs. in folosul societarii, ca si persoana din domeniul de drept in care
, bănuiesc ca activaţi?
Dacă aţi fi asistat la acel eveniment, pe care postul nominalizat l-a prezentat tendenţios, aţi fi văzut cum pe tot parcursul discuţiei lui Iurie Roşca cu studenţii de la ASEM, jurnalista respectivă a comentat şi a ironizat tot ce a spus liderul creştin-democrat. Să mă scuzaţi, dar jurnalista trebuia măcar să ţină cont de faptul că Iurie Roşca, ca vârstă, îi este ca un tată. Era evident că dânsa a fost trimisă să-l provoace, să-l scoată din sărite. Pentru ea nu conta cât de amoral este ceea ce face. Poate că Iurie Roşca ar fi trebuit să dea dovadă de o răbdare foarte mare. Dar comportamentul indecent al jurnalistei l-a determinat pe Iurie Roşca să-i spună ceea ce dânsa merita. Încercaţi să-i întrebaţi pe studenţii care au participat la acea discuţie. Veţi vedea că ei au o părere diametral opusă de cea a postului tv în cauză. Eu am fost martorul unor situaţii când reporterii postului respectiv storceau de la diferite persoane declaraţii stupide. Ceea ce vă este servit în buletinele de ştiri de cele mai multe ori este manipulare şi dezinformare. Îmi pare foarte rău că unii jurnalişti de la noi au doar o deontologie de operetă, iar bunul simţi le este grav alterat.
Cât priveşte realizările în folosul societăţii, prefer să nu fac comentarii. Binele făcut îl ştie Dumnezeu şi îl ştiu oamenii pe care am reuşit, în măsura posibilităţilor, să-i ajut.