Rămân acasă, pentru că am de lucru

Suntem obișnuiți cu multe și diferite campanii naționale. Publicații media sau organizații neguvernamentale vin cu diferite slogane care au menirea de a sensibiliza societatea într-o problemă sau alta. În ultimul timp suntem bombardați zilnic cu sloganul unei acțiuni în care câțiva artiști de la noi ne îndeamnă să ne înregistrăm la programul Green Card – documentul ce confirmă statutul rezidentului legal al SUA cu dreptul la şedere permanentă, angajare în câmpul muncii, educaţie, intrare şi ieşire liberă din America. Însă acești artiști bine cunoscuți la noi spun un adevăr doar pe jumătate. Acest program este o loterie, deci ,dragi cititori, ceea la ce ne cheamă artiștii cu atâta înverșunare atât prin presă cât și prin panourile publicitare din oraș nu este altceva decât un concurs, fiindcă câştigătorii sunt determinaţi prin selecţie aleatorie (probabilitatea de câştig nu depinde de nivelul de cunoaştere a limbii engleze, vârstă sau profesie, deci doar sorțul decide cine va merge sau nu.

Cum am spus acest program contribuie la faptul că țara noastră să rămână fără locuitori. Iată acest lucru nu îl spun cei care reclamează inițiativa dată, pentru că programul Green Card nu este altceva decât inițierea procesului de imigrare pentru tine și familia ta. Nu îi judec pe cei care s-au înregistrat sau pe cei care au primit dreptul de a fi rezidenți pe teritoriul SUA, dar sunt împotriva modalității prin care unii artiști promovează depopularea țării noastre. În contextul când imigrarea este una din cele mai mari probleme ale vremurilor noastre, când oamenii nu mai văd nici o speranță de a trăi în Republica Moldova, unii artiști care ,sunt sigur, se simt bine acasă, fac concerte prin localitățile țării noastre pe de o parte, dar pe de altă parte încurajează frenetic imigrarea. Poate ar trebui să ia exemplul unor colegi de ai lor care prin cântecele lor motivează moldovenii să vină acasă. Cred cu tărie că și în țara noastră se poate de făcut lucruri bune. Știu că trăim vremuri grele, când oamenii cu greu își găsesc un loc de lucru, dar mai știu că situația e cu mult mai bună decât cea din anii 1990-2000. Și dacă ai binecuvântarea de a fi sănătos, cu siguranță poți să îți găsești un loc de muncă acasa la tine chiar dacă nu vei primi banii cei din alte țări.

Eu am ales să rămân acasă. Țara și părinții mi-au fost dați de Dumnezeu și am și eu o datorie de a trăi aici și de a sluji oamenilor din țara noastră. Am rămas acasă, pentru că am fost învățat de mentorii mei să iubesc și să investesc în primul rând în oameni. Dacă nu primeam această viziune nu eram departe de mulți care cred că aspectul material este prioritate. Și am ales să mă implic și să slujesc oamenilor prin acele mijloace prin care eu pot sluji. Și sunt sigur că ceea ce fac va da roade, pentru că o fac din inimă. Mă bucur, de asemenea, să cunosc mulți tineri care au ales să lucreze acasă. Le este greu, au multe greutăți, dar parcă acese greutăți și încercări îi fac mai puternici. Cunosc un antreprenor dintr-un sat din raionul Hâncești, care, deși are patru copii și trăiește la sat, nu trăiește deloc mai rău decât cei care lucrează peste hotarele țării. Întrebându-l cum îi reușește acest lucru, mi-a răspuns simplu și tranșant-credința în Dumnezeu este cheia succesului. Dumnezeu în așa mod îi onorează pe acei care lucrează cinstit și au o inimă mulțumitoare în orice situație. Iar dacă faci prioritate din lucrurile materiale, cu siguranță nu vei fi mulțumit niciodată cu ce ai, iar frica și îngrijorarea te vor distruge. Și nu pot să nu mă întorc la faptul că ne declarăm națiune creștină, dar un sfert din populație este plecată la muncă peste hotare și suntem ce-a de a doua țară din lume după numărul de persoane plecate peste hotare în raport cu numărul populaţiei. Poate ar trebui să ne revizuim și relația noastră cu Dumnezeu, dar și prioritățile noastre ca și națiune ca să putem opri acest fenomen atât de nociv societății noastre. Poate e momentul când și cei de la conducere să facă din creștinism o relație personală cu Dumnezeu și nu o modă de a aparține unui cult, fie chiar și majoritar. Doar atunci când ai o relație personală cu Dumnezeu vei iubi oamenii care te-au ales în funcții înalte și le vei face în măsura în care ține de tine, viața mai ușoară. Și nu uitați, avem o țară, geografic vorbind, frumoasă, cuminte și foarte liniștită, iar dezvoltarea ei de mai departe depinde doar de fiecare dintre noi. Iar eu am rămas acasă, pentru că am de lucru.