Radu Cucoș (Viața Nouă) -“ Oferim posibilitatea fiecăruia om să audă Evanghelia”

Familia Cucos

Familia Cucoș, liderii organizației „Viața Nouă”

Din discuția cu Radu Cucoș, unul din liderii organizației Viața Nouă, am înțeles că dorința lui cea mai mare este ca fiecare student din țara noastră  să audă mesajul Domnului Isus. În acest sens, Radu și echipa din care face parte întreprind mai multe acțiuni ca acest mesaj să ajungă la destinatari. Vă propun să citiți un interviu acordat pentru pentru portalul nostru.
R.B. Domnule Radu Cucoș ce reprezinta organizatia “Viața Noua”?

R. C. Cuvintele lui Isus: “Duceți-vă și face-ți ucenici din toate neamurile…”,  reprezintă cel mai semnificativ mesaj pe care Isus le-a lăsat ucenicilor Săi și nouă,  urmașilor Lui. Acest fapt a servit la începerea în 1993 a lucrării Viața Nouă – Moldova, filială a misiunii internaționale Campus Crusade for Christ. Ne punem ca scop principal să oferim posibilitate fiecăruia să audă Evanghelia. Ajutăm noilor credincioși să crească în credință, la fel încurajăm fiecare creștin să devină un lider spiritual, care se schimbă pe sine și viața celor din jur.

R.B. Cum vă implicați ca și organizație în societate?

R.C. Pentru a atinge diferite grupuri sociale, Viața Nouă are cîteva slujiri: „Slujirea printre studenți” care include echipe de misionari în universitățile din Chișinău, Bălți, Cahul și Ufa (Rusia), „Viața la răscruce”, slujire printre profesori, “Atleții în acțiune”, slujire printre sportivii profesioniști și studenții Universității de Sport, “Acoperirea”, slujire ce folosește ca instrumente filmele “Isus” și “Magdalena”.

Pentru fiecare dintre ele avem oferte și programe diferite. Spre exemplu slujirea printre studenți. Azi – studenți, mîine – lideri ai diferitor pături sociale pentru noi nu sunt vorbe goale. De aceea în fiecare an avem ca scop să oferim posibilitatea fiecărui student să audă Evanghelia prin: agenda BOOM, care conține pagini pentru notițe, articole ce dau de gîndit și articole cu mesajul Evangheliei; întîlniri personale, în grup, conferințe, picnicuri și alte activități, unde ne cunoaștem cu studenții și ridicăm întrebări spirituale. Investim în creșterea fiecărui creștin prin:studierea Bibliei în mod individual și în grupuri; instruirea practică cum să comunici clar Evanghelia la colegi, prieteni și părinți prin programul „Credința în Acțiune”. Ajutîndu-i să devină membri activi într-o biserică locală. Orice student din Chișinău ne poate găsi la clubul BOOM care își area programul în fiecare miercuri la 18.00 la hotelul Turist. Echipa “Atleților în Acțiune” dedică timpul pentru sportivi și credem că un sportiv are nevoie să se dezvolte nu doar fizic, dar și intelectual, emoțional, spiritual.

De aceea, le oferim sportivilor și antrenorilor posibilitate  să-și descopere la maxim potențialul său și o facem aceasta prin diferite seminare: „TriAtlet”, „Inteligența emoțională”, „Puterea caracterului”.“Viața la răscruce” este un curriculum efectiv, ce cuprinde teme din domeniul moral și spiritual care sunt abordate în școli. Acest curriculum este destinat pentru a ajuta profesorii în abordarea diferitor probleme cum ar fi: HIV/SIDA, folosirea drogurilor, manifestarea violenței printre elevi. Chemarea constă în aceea de a pune la baza vieții valori creștine care nemijlocit sunt legate de personalitatea lui Isus Hristos.

Cu scopul de a instrui profesorii din școală, “Viața Nouă” organizează: seminare de trei – patru zile de antrenare teoretică și practică; întîlniri regulate pentru profesori în timpul cărora are loc schimbul de experiență și dezvoltarea deprinderilor profesionale; EQ – seminar de 2 zile pentru studierea și creșterea în domeniul inteligenței emoționale și slujirea socială care își desfășoară activitatea în  mai multe sate și orașe din Moldova. Scopul nostru este ca fiecare om din Moldova să aibă ocazia să audă Evanghelia la timpul și locul potrivit pentru el. În acest mod investim în crearea de mișcări spirituale în parteneriat cu voluntarii din bisericile locale. Instrumentul principal folosit pentru semănarea pe larg a Evangheliei este filmul „Magdalena, eliberată de rușine” (istoria lui Isus văzută din perspectiva femeii). Voluntarii la fel sunt instruiți în comunicarea Evangheliei și ucenicie prin programul „Credința în acțiune”, ajutîndu-i să aducă noi oameni în bisericile locale.

R.B. Cine sunt liderii  mișcării Viața Nouă?

R.C. Fiecare departamant își are liderii săi care conduc cu o echipă sau mai multe.  Ghenadie Milcev și Veronica Topciu – Atleții în Actiune, Eugen & Mariana Simonov – slujirea cu studenții, Constantin Pocitarenco și Aleona Tcacenco – Slijirea socială, Stela Beșelea – activitatea printre profesori. Însă coordonează cu tot Igor Tcacenco.

R.B. Cum beneficiază oamenii de pe urma acestei mișcări?

R.C. Este evident că cel mai mult punem accent pe partea spirituală. De aceea, fiecare om cu care avem tangență beneficiază de o explicație clară a Evangheliei, susținere în dezvoltarea lui ca creștin sau ca unul care este în căutarea lucrurilor spirituale. Cred că a contribui să ajutăm oamenii să înceapă o relație cu Dumnezeul universului e cel mai de onoare lucru pe care noi îl putem face și cel mai mare benificiu pe care poate să-l aibă un om.Însă pe lîngă partea spiritual omenii au crescut ca lideri. Unii s-a alipit la Viața Nouă, alții sunt păstori, lideri în alte misiuni și organizații creștine.

R.B.  Ce planuri pe viitor aveți?

R.C. Pentru anul 2011 ne gîndim să avem cîteva conferințe de instruire și de consolidare pentru studenții creștini. Vara ne orientăm să avem un proiect-tabără pentru studenți.  În noul an de studii ne propunem să tipărim mai multe agende BOOM pentru boboci și nunumai. La fel vom continua să spunem pe larg Evanghelia folosind instrumentele noastre tradiționale: Patru Legi Spirituale, filmul “Magdalena”. Sportivii vor continua să instruiasca alți sportivi prin programele care le-am menționat. La moment lucrăm pentru a avea un program ce ne v-a ajuta în găsirea și creșterea liderilor-bărbați pentru slujire.

R.B. Cu ce se ocupa Radu Cucos în cadrul acestei organizații?

R.C. Din 2000 de cînd sunt cu Viața Nouă fac ceea ce face fiecare membru, i-au inițiativa să merg și să vorbesc altora despre cum să aibă o relație personală cu Dumnezeu. Am avum mai multe grupuri de ucenicie pentru băieți. La moment conduc alt grup de băieți și vreau să-i văd niște oameni cu inițiativă și inimă pentru lucrarea de evanghelizare. Mai este și un grup de familii pe care î-l conducem cu soția împreună. Dar pentru că mă pasionează mult studenții caut și posibilități să provoc și să instruesc studenții creștini  să facă ceva mai mult în facultățile și căminele unde învață sau trăiesc.

R.B. Vă mulțumesc