Putem călca pe urmele lor?

 Ceea ce poate un om lăsa mai bun după el pentru urmașii săi este exemplu său. Nu cred că conturile în bancă sau moștenirile lăsate sunt lucruri care vor aduce neapărată fericire sau chiar dacă o va aduce, va fi e moment și prea repede trecătoare. Nu știu dacă avem oameni implicați în politică care să poată spune răspicat și convins:,,Călcați pe urmele mele”, așa cum a spus odată unul din cele mai influente personalități ale istoriei, apostolul Pavel. Din păcate, trăim vremuri când este o normă acceptată că primii oameni din stat să divorțeze. În loc să condamne acest lucru, presa scuză astfel de anomalii, ca ,,viață persoanală”.

Tot scuzânu-ne cu neimplicarea în viața personală, am ajuns că divorțul liderilor politici și alte mari încălcări ale celor care prin definiție sunt chemați să fie sare si lumină și călăuză pentru populația țării să fie privite ca lucruri normale. În așa fel anormalitatea a primit credit și nimeni nu mai spune nimic. Odată, Alexandru Ioan Cuza, ,,domnitorul Unirii,, , cum a rămas în istorie, după ce a fost silit să ia drumul exilului, a adresat țării o urare: ,,Să-i fie mai bine țării fără mine, decât cu mine”. Spunând aceste cuvinte, acesta a lăsat un model în urmă cum să nu te ții cu orice scop de scaunul puterii.

Acest lucru pare a fi ireal în Republica Moldova, unde politicienii-model sunt pe cale de dispariție, pentru că implicarea în politică pentru mulți se asociază cu promisiuni goale, certuri de vorbe și dublele standarte. Prea greu să cred că putem călca pe urmele lor, pentru că faptele lor atât de mult i-au compromis. Păcat că prin exemplele proprii nu ne pot insufla încredere și mândrie că avem cu adevărat demnitari și nu profitori de politică.

Se știe bine că Noul Testament a fost scris în limba greacă și unul din termenii grecești pentru primar este și episkopos sau unul care are grijă atentă față de comunitatea în care slujește. Acest cuvânt denotă multă demnitate și responsabilitate pentru funcția în care ești. Am găsit în Sfânta Scriptură câteva calități pe care trebuie să le aibă un episcop a unei comunități creștine, dar cred că aceste calități trebuie să fie valabile și pentru oricine dorește să ocupe o funcție de conducere în stat, indiferent de ce nivel este. Să fie cu o viață morală în ordine și bărbatul unei singure neveste. Ei, tocmai la acest capitol mulți dintre politicieni dau dovadă de slăbiciuni și unii din ei fac din divorț o obișnuință. Dacă nu poți stăpâni bine familia, cum o vei face cu țara pe care vrei să o conduci?

Mai spun Scripturile că acest primar, guvernator sau cârmuitor trebuie să fie cumpătat, înțelept și vrednic de cinste. Cine nu ar dori să aibă un astfel conducător? Dar poate nu îl avem, pentru că noi ne-am obișnuit atât de mult cu păcatul lor că ne-am pierdut capacitatea de a mai discerne? Și tot alegem politicieni cu caractere îndoielnice care nu sunt exemple de urmat. Vreau și eu să fiu guvernat de oameni înțelepți care știu să ia atitudine când situația o cere, care își primesc cinstea din modul lor de a conduce această țară, sunt bine văzuți și respectați peste tot.

Cine nu ar vrea ca politicienii noștri să nu fie cu două fețe, nu băutori de vin, familii-model și să nu fie doritori de câștig mârșav. Par niște calități fantastice pentru timpurile noastre, dar vreau să vă spun că mai sunt oameni care sunt exact așa cum cere Sfânta Scriptură. Mi-aș fi dorit ca aceste calități să le întrunească șeful statului, primul ministru sau președintele parlamentului Republicii Moldova.

Doar că, din păcate, după alte criterii se aleg primele funcții în stat. Dorința de putere și, de ce să nu recunoaștem, de câștig fac ca cei acum implicați în negocieri să pună pe masă alte cerințe decât cele sus enumerate. Cu siguranță, unii din ei vor intra în istorie, dar numai nu ca un model pentru cei care vin din urmă și atunci nu e mai corect să-i fie țării bine fără ei, evident la putere, decât cu ei, dar într-o permanentă ceartă și zâzanie?

Eu vreau să calc pe urmele acelor politicieni care mă vor inspira să fac bine și a căror viață va fi strâns legată de ceea ce vorbesc și, nu în ultimul rând, strâns legată de învățăturile atât de sănătoase ale Sfintelor Scripturi.