Propaganda altor relații decât cele de familie și căsnicie nu se mai pedepsește oficial în Republica Moldova

S-a întîmplat după ce Parlamentul Republicii Moldova a anulat, săptămâna trecută, o prevedere din Codul Contravențional, potrivit căreia propaganda altor relații decât cele de familie și căsnicie se pedepsea cu amendă de la 1500 la la 7000 de lei.

Nu este clar ce a stat în spatele acestei decizii, având în vedere că deputații au introdus pedeapsa în lege foarte recent, acum 3 luni în urmă. În nota informativă a Ministerului Justiției se spune că s-a dorit “înlăturarea unor carențe ale normelor contravenționale, care se manifestă printr-un caracter neclar și care lăsa loc de interpretări”.

După mine sună foarte neconvingător. Acum însă, înlăturarea acestei “carențe” lasă loc de alte interpretări și a creat un precedent foarte neplăcut. În primul rând, prin anularea normei deputații (ce-i drept nu toți) au arătat incosecvență în acțiunile sale, dar cel mai grav au subminat valoarea instituției familiei care, potrivit Constituției Republicii Moldova, are dreptul la protecție din partea statului. În al doilea rând, aleșii poporului au turnat o nouă porție de apă la moara minorităților sexuale, care se vor folosi acum la maxim de acest caz în promovarea ideologiei lor de “familie” homosexuală.

Ar fi fost o presiune din partea partenerilor europeni asupra deputaților în preajma parafării acordului de la Vilnius? Nu știu. Știu însă că Codul Contravențional al Lituaniei conține o normă similară celei respinse rușinos de Parlamentul nostru. Se pare că ai noștri au dorit să fie mai europeni decât Lituania.