Proiectul ”Dragostea Adevărată Așteaptă”: 3 luni de activitate – peste 3586 de semnături

 

La data de 16 februarie 2014, a avut loc conferința de presă a Asociației ”Pentru Familie” în care a fost prezentată o actualizare a datelor proiectului ”Dragostea Adevărată Așteaptă” (DAA).

După trei luni de activitate, proiectul a reușit să adune peste 3586 de semnături din partea adolescenților și tineriler care au decis să se abțină de la relații sexuale până la căsătorie din cei 4830 de participanți, ceea ce constituie o rată de 70 la sută.

Datele au fost prezentate într-o conferință de presă care a fost susținută de reprezentanți ai mai multor instituții creștine și ONG-uri: Vasile Filat, păstor la biserica baptistă ”Buna Vestirea”, președinte al Asociației ”Pentru Familie”, Irina Batin, membru al Asociației ”Pentru Familie”, Anatol Dunas, pastor la biserica ”Emanuel” or. Cahul, consilier raional, președinte al Asociației ”Alege Viața”, Tudor Rotaru, Mișcarea de tineret ”Generația Curată” și Viorica Vâlcu, reprezentant Asociația Obștească ”El-Șadai”, responsabil de departamentul ”tineri și copii”.

Proiectul a fost lansat pe data de 28 noiembrie când s-a dat start Campaniei ”Adevărata Dragoste Așteaptă”. Organizatorii  motivează inițierea unei astfel de campanii prin necesitatea de informare a tinerilor despre consecințele relațiilor sexuale până la căsătorie.

”Proiectul DAA presupune predarea unei lecții despre virginitate în cadrul întâlnirilor regionale și locale cu participarea adolescenților și tinerilor, la sfârșitul căreia participanților li se propune să semneze un legământ de păstrare a castității până la căsătorie. Legământul are forma unui pliant pe care ei trebuie să-l semneze, jumătate îl păstreză ca dar pentru viitorul partener de căsătorie, iar cealaltă ne-o înmânează nouă. Aceste jumătăți vor fi puse la temelia unui monument, prin care vrem să întărim decizia pe care au luat-o”, a explicat pastorul Vasile Filat. 

Anatol Dunas crede că acest proiect vine să rezolve problemele de importanță majoră pentru societate, și anume: combaterea bolilor cu transmitere sexuală, în special, a maladiei HIV SIDA, al cărei coeficient este în permanentă creștere, sarcinile nedorite, copiii născuți în afara căsătoriei, infertilitatea cuplurilor după 30 de ani (rata fiind 25 la sută), bolile femeilor care au recurs la avort.

La momentul actual, proiectul este susținut de ”Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei”. ”Reprezentanții ministerului consideră binevenit un astfel de proiect, reieșind din problemele actuale cu care se confruntă tinerii în ziua de astăzi. Gheorghe Paladi, șeful secției Ginecologie și Obstetrică de la spitalul nr. 1 din Chișinău, membru titular al Academiei de Șiințe, de asemenea, susține ideea proiectului și este de părere că abstinența este cea mai bună metodă de protecție, fiind mult mai eficientă decât toate contraceptivele promovate astăzi”, menționează Irina Batin, mebru ”Pro Familia”.

Tudor Rotaru, lider de tineret ”Generația Curată”, a venit să arate importanța proiectului și reacțiile adolenților și tinerilor care au luat parte la el: ”Credem că prin prezentarea proiectului, tinerii primesc o a doua șansă și, astfel, sperăm că mulți dintre ei își vor schimba direcția în viață.”

Printre câteva din întrebările și impresiile pe care le-au avut tinerii după seminare sunt: ”nimeni nu ne-a vorbit vreodată atât de clar și de convingător despre acest subiect”, ”eu întotdeauna am crezut în ceea ce ne învățați acum, iar această lecție mi-a întărit decizia”, ”cum să te păstrezi curat în zilele noastre, când sunt atâtea provocări?”, ”ce să fac dacă deja am întreținut relații sexuale?” și ”de ce ați venit atât de târziu?”.

Recent, a fost lansată pagina web a proiectului, care permite parcurgerea lecției în format PDF sau în format video, precum și semnarea online a legământului. ”Avem un contor pe partea stângă unde zilnic sunt înnoite rezultatele pe care le avem în cadrul acestui proiect. Legământul poate fi semnat online de către acei care s-au decis să se păstreze curați până la căsătorie”, a specificat Irina Batin.

Organizatorii proiectului au decis să facă monumentul în formă de bancă, pe care să fie încrustată inscripția ”Dragostea Adevărată Așteaptă”, iar toate legămintele semnate să fie depuse la temelia lui. ”Vrem ca aceata să fie o amintire frumoasă pentru toți acei care le-au semnat, eventual, un loc frumos de cerere în căsătorie, unde tinerii își vor aduce copii și le vor spune despre decizia pe care au luat-o, încurajându-i și pe ei să facă la fel. De asemenea, am dori ca tinerii care vor sta pe această bancă să-și analizeze viața și consecințele pe care le-au avut de suferit în urma refuzului de a semna legământul”, a conchis pastorul Vasile Filat. Pastorul și-a exprimat dorința ca monumentul să fie amplasat într-un parc cu flux de vizitatori și estimează costurile în jur de 3-4 mii de dolari. În acest sens, s-au solicitat donații din partea oricui este deschis pentru acest lucru.

Monumentul va fi inaugurat în prejma sărbătorii familiei, la mijlocul lunii mai. Organizatorii spun că proiectul nu va fi încheiat atât atât timp cât problema există și este actuală. 

Proiectul ”Dragostea Adevărată Așteaptă” a ajuns în 55 localități din țară, fiind organizat în școli publice, întâlniri de tineret, conferințe de presă, tabere, seminare. În realizarea proiectului au fost antrenați peste 100 de voluntari bine instruiți și pregătiți în prealabil.