Profesorii sunt impresionați de studierea Sfintelor Scripturi în cadrul seminarelor de la sanatoriu

    Pentru mulți profesori din instituțiile de învățământ din țară vacanța de toamnă nu este doar o posibilitate de refacere a puterilor fizice pentru continuarea procesului de educație, dar este timpul când au posibilitatea să-și întremeze sufletul, în cadrul seminarelor desfășurate la unul din sanatoriile din țară. A devenit o tradiție deja de mai mulți ani la rând când Asociația „Învățătură din Cuvânt” și „Engleza pentru o viață nouă” organizează astfel de seminare pentru profesori. Anul trecut sanatoriul „Bucuria” de la Vadul lui Vodă a găzduit peste 90 de profesori veniți din diferite localități ale țării. Mai jos vă propun să citiți care au fost impresiile unora din cei care au participat la acest seminar din toamna anului 2012.

 Iată deja de mai mulți ani la rând organizația “Învățătură din Cuvânt” și „Engleza pentru o viață nouă” organizează în vacanțele de toamnă seminare de studiere a Bibliei pe anumite tematici, desfășurate la sanatoriul „Bucuria” de la Vadul lui Vodă. Anul trecut am avut fericita ocazie să particip la un astfel de seminar, unde am studiat cursul „Într-o zi mă voi căsători”. Tema este una foarte actuală pentru timpurile noastre, când la modă sunt tot mai multe cazuri de concubinaj.  Îmi pare rău că nu am știut ce spune Biblia la subiectul dat în tinerețea mea. Posibil, relațiile în familia mea ar fi fost acum altfel, mult mai armonioase. În schimb, am folosit tot ce am învățat acolo în lucrul meu ca și diriginte. Am desfășurat câteva ore de dirigenție cu elevii mei din clasa a VIII-a. La început aparte cu fetele  am discutat despre importanța păstrării fecioriei pentru unicul bărbat-soț. Apoi aparte și cu băieții despre rolul băiatului în relație cu fetele și despre relațiile sexuale care trebuie să aibă loc doar în cadrul căsătoriei, așa cum ne învață Biblia. Apoi a fost o discuție în clasă cu participarea fetelor și băieților. Au fost discuții aprinse, dar m-a bucurat faptul că majoritatea din ei au argumentat cu versete biblice , vorbind despre necesitatea păstrării curăției până la căsătorie și despre începerea vieții intime doar în căsătorie.

 Am discutat și despre dragostea adevărată, rolul fiecărui partener în viața de familie. Foarte serios s-au raportat elevii mei la felul cum tratează aceste subiecte Biblia.

    Vreau să menționez în mod special că pe lângă aspectului duhovnicesc, profesorii au posibilitatea, cu un preț simbolic,să-și întremeze sănătatea, trecând procedurile de tratament oferite de sanatoriu. Nu știu la moment nici o organizație , nici o structură, de stat sau privată, care ar fi atât de preocupată de sănătatea cadrelor didactice, atât fizică , cât și spirituală cum este această asociație. Vă mulțumim!!!

Svetlana Covalenco, director-adjunct , profesoară de l.rusă, liceul din s. Suruceni, raionul Ialoveni.

Deja trei ani la rând am fericita ocazie sa fiu invitată la astfel de seminare. Lucrul important care îl promovează este studiul biblic paralel cu întărirea sănătății  profesorilor care au menirea de a aduce lumină în sufletul elevilor. Anul trecut ne-am bucurat să participăm la un curs referitor la căsătorie. Am rămas cu impresii pozitive. Moderatorii au avut misiunea să ne învețe despre ceea ce spune Biblia în privința căsătoriei. Doamnele mult înțelepte au stimulat și au încurajat discuțiile din cadrul orelor. Prin acest seminar am învățat ce înseamnă să fii o soție și un soț evlavios și să ai o relație armonioasă în familie. Mai mult decât atât, ne-am aprofundat cunoștințele despre înțelegerea problemelor care apar în familie: lipsa de comunicare și a respectului, gestionarea incorectă a banilor, principiile prin care ar trebui să clădim o dragoste reciprocă. Cu toții am descoperit  că Dumnezeu Creatorul a conceput căsătoria ca o relație permanentă cu Dumnezeu în care soțul și soția sunt uniți definitiv, iar rolurile femeii și bărbatului sunt speciale.

    Pentru noi, profesorii, această temă a fost înzecit folositoare, deoarece misiunea noastră este de a duce învățătură corectă și exemplară discipolilor noștri. O ocazie mai specială a fost pentru mine că am avut posibilitatea de a face o traducere simultană a renumitului psiholor, sociolog și savant american Paul Cameron, care a prezentat problema homosexualității, pericolul ce îi așteaptă pe copiii noștri.

  Consider că acest curs este util pentru toți, dar în mod special pentru profesori, cei  care sunt ingineri ai sufletelor omenești. Aluatul fragil al micilor personalități, copiii, se află anume în mâinile lor. Și nu există, cred eu, o altă învățătură mai înțeleaptă și utilă decât cea pe care ne-o aduce Biblia- instrucțiunea omenirii. Și de faptul ce vom sădi noi, profesorii, părinții și întreaga societate în tânăra generație, depinde care vor fi roadele viitorului.   

Irina Sacara, profesoară de l.engleză la liceul din Ialoveni.

Am petrecut zile frumoase într-o atmosferă elegantă și armonioasă de care îmi amintesc mereu, de grupul de profesori de la seminarul cu profesorii din școlile publice desfășurat în vacanța de toamnă 2012 la sanatoriul „Bucuria” de la Vadul lui Vodă. Toate 10 zile am beneficiat de tratament oferit de cadre medicale care m-au ajutat să-mi mențin sănătatea , m-a ajutat să-mi păstrez vitalitatea și condiția fizică cît mai mult timp, astfel încît să arăt și să mă simt minunat. Pe parcursul acestor zile am participat la studiul biblic „Doamne ,cum Te numești?”, unde am descoperit foarte multe lucruri despre caracterul și Numele lui Dumnezeu. Acest studiu m-a ajutat să-mi dezvolt deprinderile de studiu biblic prin care pot descoperi Cuvîntul lui Dumnezeu. Am înțeles că lui Dumnezeu îi pasă de fiecare om și are un plan pentru mine. Am învățat că Domnul este Stăpîn în toate domeniile vieții mele și că trebuie să mă încred în El în orice situație, am învățat că El vede orice se întîmplă în viața omului și intervine atunci cînd omul alege să apeleze la El și aceste lucruri îi învăț și pe discipolii mei în diferite situații din viață.

Claudia Severin, profesoară de ed.tehnologică, psiholog, liceul din Strășeni.

 
Era o toamnă frumoasă, de altfel, ca toate toamnele.Multă culoare, grijă,aroma de gutui împrejmuia satul.Cu toată această frumuseţe şi bogăţie starea mea de spirit şi sănătatea erau cam opuse acestei minunăţii. Dar Dumnezeu este Cel ce vede şi le organizează pe toate, astfel încît timp de 10 zile am avut ocazia să ajung la acest sanatoriu „Bucuria” de care aveam nevoie atît de mult. Nu am ezitat foarte mult, toate au mers parcă de la sine, ca mai apoi să mă conving de faptul că Dumnezeu a aranjat toate lucrurile și nimic nu a fost la întîmplare. Acum în acest tumult de evenimente, noutăţi, schimbări s-au găsit oameni ce au grijă atît de sufletul, cugetul profesorilor, cît şi de sănătatea lor(mai rar aşa ceva!). De obicei ni se cer proiecte, discursuri, activităţi ce trebuie să fie realizate, nemaiavînd timp şi pentru a merge la o consultaţie medicală, masaj, băi, proceduri, dar, îndeosebi, de a studia cea mai importantă carte-Biblia. Nu aveam de unde să cunosc toate însuşirile lui Dumnezeu dacă nu aveam să studiez cursul biblic „Doamne, cum Te numeşti?”
Oameni minunaţi au împletit armonios utilul cu plăcutul spre a veni acasă cu o altă viziune şi libertate asupra lucrurilor din jur.
Cu un mare respect, o deosebită plăcere pot să vorbesc despre „medicii” ce ne-au vindecat spiritual şi cu mare răbdare, ne-au explicat orice Nume al lui Dumnezeu, Ghenadie şi Diana Curbet. Domnul să-i binecuvînteze în toate, cît şi despre grupul de medici a sanatoriului. Medici în tot sensul cuvîntului, ce ne-au tratat deosebit de frumos, aşa cum e normal( ceea ce-n lume aceasta e greu de crezut),cu o receptivitate şi o atitudine de invidiat. Dacă nu mă aflam aici nici nu mai credeam că există aşa medici.Domnul să le dea sănătate şi să lucreze şi în continuare la inimile lor!

Rodica Merlan, învăţătoare la clasele primare , s.Grozeşti, r.Nisporeni

  Am făcut cunoștință pentru prima dată cu creștinii evanghelici baptiști la sanatoriul ”Bucuria”‘, unde am fost invitată și nici nu prea știam multe detalii unde plec. Dar s-a văzut că Dumnezeu mi-a călăuzit calea. Aici am ales să parcurg un curs pentru predarea Bibliei la copii și am aflat despre Numele lui Dumnezeu, studiind cursul „Doamne, cum Te numești?”. Apoi vara am plecat la Vatici, Orhei, în tabăra de vară. Aici am aflat despre Noul Legămînt și am studiat cum trebuie de lucrat cu tabla interactivă și eficiența programei Scripta. Aceste cunoștințe mi-au prins bine la serviciu. Multe lucruri le utilizez consultînd în permanență cartea domnului Vasile Filat „Sfaturi din Biblie pentru adolescenți”. Aș sfătui toate cadrele didactice să se familiarizeze cu ea. Aici am găsit răspuns la mai multe întrebări.

Julieta Rusu, director-adjunct, gimnaziul Hârcești, raionul Ungheni.

 

Amintim că următorul seminar se va desfășura în perioada 30 octombrie-9 noiembrie în incinta sanatoriului „Bucuria” de la Vadul lui Vodă. Profesorii sunt rugați să se înscrie în continuare la numărul de telefon 069966779 sau la email info@precept.md