Asociația Obștească ”Pentru Familie” înaintează această adresare Ministerului Educației în legătură cu Enciclopedia Medicală a Familiei LAROUSSE, al II-lea volum – ”Viața Sexuală”, 2011, editura RAO, care a fost distribuită în bibliotecile din școlile din țară. ”Considerăm necesar să fie scos acest volum din bibliotecile școlare, în vederea protejării sănătății morale și psihice a copiilor, precum și a dreptului părinților de a-și educa și instrui copiii”, precizează Asociația în adresare.
Enciclopedia Medicală a Familiei ”Viața Sexuală” distribuită în bibliotecile școlare, prin titlul său se arată inadecvată pentru copii și adolescenți. Deși este declarată a fi o enciclopedie a familiei, aceasta nu se găsește în librării, ci în bibliotecile școlare. Ministerul Educației al RM recomandă tuturor administrațiilor instituțiilor de învățămînt să dea cu împrumut aceste cărți elevilor din ultimele clase ale treptei gimnaziale și celor de la ciclul liceal. Totodată, potrivit declarațiilor din partea Ministerului, ”bibliotecarii din instituțiile de învățămînt sunt suficient de capabili să gestioneze independent și responsabil fondul și împrumutul de carte”, ceea ce presupune că li se oferă toată libertatea de a împrumuta aceste cărților tuturor elevilor, inclusiv elevilor de vârstă mai mică. Astfel de cazuri au fost atestate în mai multe din bibliotecile din țară.
Legislația națională și internațională acordă părintelui dreptul de a-și educa și instrui copiii, în conformitate cu convingerile personale când educația atinge această latură. În acest sens amintim prevederile art. 48 alin. (2) din Constituția RM, art. 8 alin. (5) al Legii Nr. 338 din 15.12.1994 privind drepturile copilului.
Convenția cu privire la Drepturile Copilului din 29.11.1989 stabilește pentru fiecare stat parte, la art. 17, obligația de a urmări scopul ”promovării bunăstării sale sociale, spirituale şi morale şi a sănătăţii sale fizice şi morale” prin informația și materialele accesibile copiilor, provenite fie din surse naționale, fie internaționale. Art. 17 lit. e) din Convenție obligă statele la elaborarea unor principii călăuzitoare adecvate, destinate protejării copilului împotriva informaţiilor şi materialelor care dăunează bunăstării sale. În acest sens, considerăm oportună adoptarea și necesară Legii cu privire la protecția copiilor de impactul negativ al informațiilor publice, care va intra în vigoare în 3 luni. Totuși, inexistența unor norme cu forță juridică aplicabile acestui spectru de relații sociale nu scutește statul de respectarea obligațiilor asumate aderarea la Convenția respectivă.
Este îngrijorător faptul că nu s-a ținut cont de aceste prevederi și nu a fost lăsat la latitudinea părintelui să decidă folosirea acestei enciclopedii pentru educația sexuală a copiilor săi în sînul familiei, de altfel așa cum sugerează și titlul Enciclopediei.
Asociația susține opiniile și cerințele întemeiate înaintate de avocatul parlamentar Tamara Plămădeala și doctorul în științe medicale Ion Cuvșinov, care s-au expus pe marginea subiectul în cadrul unei conferințe de presă.
Mai mult, Enciclopedia conține imagini cu elemente de nuditate (pag. 24, pag. 51, pag. 11, pag. 113, pag. 114, pag. 116) și conținut controversat ce ține de favorizarea anumitor practici ce țin de sexualitate.
De exemplu, prin intermediul enciclopediei, fetele adolescente sunt încurajate să întrețină relații sexuale chiar până la începerea ciclului menstrual, prezentând un pericol fals care ar putea fi cauzat de himenul neperforat al fetei:
”Himenul este membrana care separă vaginul de vulvă și care se rupe la primele contacte sexuale (deflorare, dezvirginare). În mod normal, himenul este perforat în zona centrală, pentru a permite scurgerea sângelui menstrual. El este foarte elastic și se poate întinde cu ușurință; din acest motiv, valoarea sa ca semn de virginitate este relativă.
Dacă himenul nu este perforat, sângele menstrual se acumulează în vagin, ceea ce duce la necesitatea unei perforări chirurgicale a membranei pentru a permite scurgerea sângelui.” (pag. 24)
Astfel de operație, însă, se recomandă doar în cazul în care himenul nu se rupe în timpul relațiilor sexuale dacă aceasta provoacă dureri femeii. Prin astfel de explicații, fetele înțeleg un risc și o imperativitate a relațiilor sexuale până la începerea ciclului menstrual. Potrivit Asociației ”Pentru Familie” acestea sunt erori majore și rău-intenționate, având drept scop de a determina adolescentele la relații sexuale prin a le induce frică privitor la complicațiile ce ar putea fi cauzate de prezența unui himen neperforat în perioada începerii ciclului menstrual.
Un alt lucru îngrijorător, potrivit ProFamilia, este prezentarea într-o lumină bună, drept practici normale, acceptabile, încurajate și explicate pentru a putea fi practicate, așa cum sunt: masturbarea (pag. 112, pag. 113, pag. 120), homosexualitatea (125). La capitolul homosexualității, autorii prezintă modalitățile de obținere a satisfacției în cadrul unui cuplu homosexual (doi bărbați sau două femei), fapt ce depășesc orice atribut al unui material didactic promovat sau recomandat de Ministerul Educației.
Un alt exemplu este explicarea virginității care este prezentată ca fiind un taboo, și nu o virtute (așa cum ar considera-o alți experți de specialitate), sau ceva prețios și moral – pag. 120.
Rolul părinților prezentat în textul enciclopediei este limitat la obligația de a le aminti copiilor despre importanța utilizării prezervativului, ceea ce implică promovarea unui anumit stil de viață – libertinaj sexual.
În lipsa prezentării unui minim de diversități privind opinile și viziunile diferite ale diferitor experți la același subiect, Encicopedia poartă un caracter polarizat și părtinitor. Acest material va crește inevitabil și riscul de a reproșa părinților/tutorilor care îi învață despre moralitate, abstinență și valori social-culturale – temelia societății, potrivit Asociației.
O altă nemulțumire a provocat lipsa de bun-simț autorilor enciclopediei de a include printre puținele recomandări de analize și studii ale sexologilor (pag. 130), studiile lui Alfred Kinsey, despre care se cunoaște că a abuzat în laboratoarele sale copii. După moartea acestuia au fost dezvăluite toate abuzurile săvârșite asupra copiilor în timpul efectuării cercetărilor sale, toate acestea în numele științei. (The Kinsey Sindrom, Uncovering the truth behind the father of the sexual revolution, http://www.thekinseysyndrome.com)
Asociația Obștească ”Pentru Familie” cere retragerea de urgență a volumului II al acestei enciclopedii din bibliotecile școlare de către Ministerul Educației.