O dată cu trecerea anilor, numărul persoanele cu dizabiltăți este în creștere. Statistica realizată de publika.tv din Republica Moldova ne-a adus la cunoștință că peste 16000 de copiii sunt cu nevoi speciale în țara noastră.
Cu părere de rău, țara noastră nu oferă sprijinul necesar părinților la astfel de copii. În cele mai multe cazuri copiii cu dizabilități nu au acces la educație, fiind dați la o parte de stat. Copiii cu nevoi speciale primesc educația doar de la părinți, iar dacă nu au nici părinți, ajung la orfelinatele din Moldova. Deseori părinții nu au resurse necesare pentru a chema profesori la domiciliu ca copiii să primească cunoștințele necesare pentru ei, iar aceasta face ca oamenii să-i ignore.
Statul nostru are prea puține organizații care s-ar ocupa de astfel de oameni, ajutându-i și oferindu-le sprijinul necesar. Însă cu bucurie pot spune că «Misiunii de Caritate și Binefacere a Persoanelor Handicapate din Republica Moldova» este acea care se implică cel mai mult în viața acestor persoane. Această misiune oferă persoanelor cu nevoi speciale tabere, unde împreună cu alții studiază Cuvântul lui Dumnezeu, mai mult ca atât, le oferă un timp de odihnă părinților și celor ce se îngrijesc de astfel de oameni.
De asemenea, această fundație a organizat o conferința creștină cu genericul „Înţelegerea dizabilităţilor şi fundamentelor biblice ale lucrării cu persoanele cu dizabilităţi”, unde împreună cu Marcie și Berry Campbell, oaspeți și specialiști din SUA, au încurajat liderii bisericilor din Moldova să înceapă o astfel de lucrare. În cadrul seminarelor a fost explicată în primul rând nevoia de a merge la aceste persoane cu Evanghelia, așa cum și persoanele cu dizabilități se includ în marea trimitere, însărcinare lăsată de Domnul Isus pentru toți creștinii. De asemenea, aici au fost predate principiile de lucru cu astfel de persoane, precum și unele exerciții, activități și modalități de studiere a Bibliei. Mă bucur mult pentru succesul pe care îl are această fundație.
Cu privire la bisericiile din Republica Moldova, vedem că ele nu văd importanța lucrării persoanelor cu dizabilități. Potrivit celor care conduc o lucrare cu persoanele cu dizabilități în Moldova, bisericile sunt încă foarte închise și reci la nevoile persoanelor cu dizabilități și foarte reticenți la ideea de a fi frecventate bisericile lor de astfel de persoane.
Potrivit art. 1 din legea nr. 60 reglementează drepturile persoanelor cu dizabilităţi în vederea incluziunii sociale a acestora, garantării posibilităţii participării lor în toate domeniile vieţii fără discriminare, la un nivel identic cu ceilalţi membri ai societăţii, avînd ca bază respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Cu părere de rău, persoanele cu nevoi speciale sunt discriminate și nu au posibilități de a se manifesta în societate, măcar că legea prevede respectarea drepturilor și libertăților omului.
Noi, ca o societate creștină, trebuie să ne implicăm mai mult în viața acestor oameni, să-i ajutăm cu ce putem, dar să nu uităm să le spunem despre Dumnezeu, despre dragostea Lui și puterea pe care o are în viața lor.