Prin sport și studiu biblic a învins frica

getImage

În copilărie nu credea că va ajunge să participe la campionate naționale și mondiale. Nu a crezut niciodată că va putea birui frica. Dar odată ce a început a practica taekwon-do și a studia Sfintele Scripturi, viața ei s-a schimbat radical. Vă propun să citiți un interviu realizat de portalul nostru cu multipla campioană Maria Sofianu.

M.C.De ce ai ales să faci sport și cine te-a motivat, care ți-a fost motivația?

M.S. Încă de mică văzusem filme de acţiune cu arte marţiale care tare mi-au plăcut. Mi-am dorit din totdeauna să învăţ să pot lupta aşa ca actorii din filmele de acţiune. Eu insistam la părinţii mei să mă ducă la un grup de sport, însă nu puteau pentru că nu exista în sat aşa ceva. După ceva timp în satul meu de baştină a venit Vasile Filat, fiind şi el din Lăpuşna, şi a deschis un grup de taekwondo. Aceasta a fost pentru mine o mare bucurie pentru că puteam în sfârşit să învăţ arte marţiale. Fiind încurajată de tatăl meu, am mers îndată ce antrenamentele au început. Încă de atunci, după antrenamente, învăţătorul nostru ne vorbea din Biblie lucruri foarte interesante care au început să-mi placă. După vreun an şi ceva a trebuit să întrerup antrenamentele cu o pauză de 4 ani, aşa că la vârsta de 13 ani am început din nou să practic Taekwondo, tot cu acelaşi învăţător, Vasile Filat, care a fondat clubul de Taekwondo „Stolas Leukas”. Revenind în echipă, am început să studiem Biblia chiar de la primul antenament, pentru că un sportiv adevărat trebuie să aibă un caracter şi un comportament frumos, dar acest caracter se poate dezvolta atunci când studiez Biblia şi înţelegi dragostea lui Dumnezeu. Văzând atitudinea şi dragostea învăţătorului meu faţă de mine şi faţă de ceilalţi colegi ai mei, felul cum se interesa de viaţa mea, de problemele mele şi ale colegilor mei ca un tată adevărat m-a impresionat foarte mult; apoi având o echipă cu care am trăit momente frumoase, cum ar fi competiţii, seminare, tabere m-am simţit bine şi desigur ştiind că am fraţi şi prieteni în care am încredere am fost motivată să continu să practic taekwondo. Şi însăşi aceasta artă este frumoasă şi de folos pentru sănătate. Am găsit locul unde mă simțeam foarte bine fizic şi cu mult mai mult spiritual pentru că de fiecare dată, studiind Biblia, găseam răspunsuri la nevoile şi problemele pe care le aveam atunci în adolescenţă, cum ar fi: complexul, supbaprecierea, lipsa dragostei din partea părinţilor şi a prietenilor şi chiar dorinţa de sinucidere etc. Însă fiind în acest grup de taekwondo şi având un învăţător deosebit care ne făcea cunoscut pe Dumnezeu şi Domnul Isus am primit o movitaţie şi mai puternică ca să rămân şi să cresc în cunoaşterea Scripturii şi cunoaşterea Taekwondo-ului. Şi, odată cu trecerea timpului, toate problemele mele s-au rezolvat şi desigur că comportamentul meu s-a schimbat mult spre bine, devenind o persoană mai curajoasă, mai îndrăzneaţă o persoană care a văzut că are valoare în ochii lui Dumnezeu şi în ochii oamenilor. Am început să fiu încurajată de învăţătorul meu că pot face mai mult. Aşa că după aceste încurajări am început primul meu grup sportiv la vârsta de 16 ani. Pentru mine asta a fost cea mai mare dovadă de curaj din partea mea. Niciodată nu credeam că voi fi în stare să predau la alţii şi mai ales Cuvântul lui Dumnezeu.

M.C. Ce face sportivul Maria Sofianu în prezent?

 M.S. Sunt instructor de taekwondo în cadrul Clubului Stolas Leukas. Antrenez doi copii la Fitness Centru Master Shape. Tot aici sunt instructor de TaeBo şi Fitnes unde fac antrenamente săptămânale cu doamne şi domnişoare. Deasemenea, fac parte din Mişcarea de Tineret „Generaţia Curată” care este parte a bisericii Buna Vestire, unde sunt membră şi conduc programul întâlnirilor de tineret. Mai predau ore de Studiu Biblic în şcoală la copiii de clasa a 1-a şi a 3-a. Vara sunt implicată în tabere de zi pentru copii şi tabere pentru tineri, unde predau taekwondo şi studiu Biblic.

M.C. La ce campionate ai participat și care au fost rezultatele?

M.S. Am participat la mai multe campionate republicane unde foarte mulţi ani la rând am fost campioană națională şi la tehnică şi la lupte. Deasemenea, am participat la Campionatul Euro-Asiatic din Kazakhstan, 2010 şi am luat două medalii de aur şi una de bronz. Tot în 2010 am participat la Campionatul Euro-Asiatic din Cipru, unde am luat două medalii de argint, şi în 2011 la acelaşi campionat am luat o medalie de bronz. În Septembrie 2011 am participat împreună cu echipa de la clubul „Stolas Leukas” condusă domnul Vasile Filat, la Campionatul Mondial din Korea de Nord, cea mai mare experienţă atât pentru club cât și pentru mine personal.

M.C. Ce te motivează să faci sport în continuare, având în vedere că sportul nu este o sursă de venit în Republica Moldova?

M.S. Desigur că cine a început să practice un anumit gen de sport, în special arte marţiale este deja o parte din viaţa sportivului. Este ceva care „a intrat în sânge” cum obişnuim noi să spunem. Menţinerea sănătăţii e unul din motivele care mă face să nu las sportul. Şi atunci când ajungi la un nivel mai înalt începi a descoperi şi mai multe lucrui interesante despre această artă. Pur şi simplu înţelegi că ai nevoie pentru a dezvolta disciplină, insistenţă, pentru a nu ceda în faţa greutăţilor şi a problemelor pentru autocontrol şi multe alte calităţi. Desigur că aici la clubul „Stolas Leukas”, relaţia cu Dumnezeu e pe primul plan. Toate aceste calităţi nu le-aş fi putut dezvolta dacă învăţătorul meu, Vasile Filat, nu mă învăţa din Cuvântul lui Dumnezeu. El totdeauna a pus preţ pe valoarea omului şi pe frumuseţea caracterului şi apoi pe plan sportiv. Ceea ce ne spunea el este că un campion adevărat este mai întâi un campion în viaţă. Şi cred că asta este şi succesul meu personal, succesul întregului club. Suntem cel mai mare club de Taekwondo din Federaţie, avem campioni republicani, internaţionali, euro-asiatici şi chiar mondiali. Şi tot acest succes datorăm în primul rînd lui Dumnezeu care ne-a schimbat vieţile şi desigur învăţătorului nostru, Vasile Filat, care a depus o muncă enormă pentru a avea un rezultat frumos şi în plan sportiv dar şi în plan moral.

O mare împlinire pentru mine personal este atunci când plecăm cu echipa la un anumit campionat şi putem să ne împrietenim şi să împărtăşim bucuria noastră alături de Dumnezeu cu alţi sportivi. Vreau să-i mulţumesc mult încă odată învăţătorului meu, Vasile Filat, şi soţiei lui, Anastasia, pentru felul cum au investit în mine pe parcursul acestor ani de antrenamente şi exemplul frumos care mi l-au dat, ca nişte părinţi adevăraţi.

M.C. Multumesc pentru interviu.