A avut loc prima sesiune a Institutului Precept Ministries în Campodgia

Am auzit de multe ori despre Campodgia doar din ziare sau televiziune. Apoi am auzit despre această țară de la învățătorii mei Vasile Filat și Mia și Costel Oglice, ei fiind și directorii Precept Ministries, care au venit în această țară pentru a pregăti lideri creștini în vederea lucrării de slujire în bisericile lor. În această lună, s-a dat startul Institutului Biblic Precept Ministries, la care au venit 31 de pastori și slujitori. Venind aici am căutat să aflu cât mai multe despre lucruri mai puțin știute despre acest popor, și care cred că vă vor atrage atenția.

Campodgia este o țară situată în sud-estul Asiei pe peninsula Indochină. A devenit cunoscută în întreaga lume prin marele genocid la care a fost supusă de fostul ei lider Pol Pot la finele anilor 1970, când peste 5 milioane de oameni au fost uciși, adică o treime din populația țării de atunci, doar pentru că acest om a dorit instaurarea unui comunism sălbatic numindu-l anul zero. De atunci țara cu greu își revine din unul din cele mai mari atrocități ale secolului 20. Mai mult de jumătate de țară este împânzită de așa numite “câmpii ale morții”. Aici au fost masacrați sute de mii de campodieni indiferent de vârstă. Am avut și eu prilejul să vizitez una din aceste câmpii ale morții, și am rămas cu inima strânsă de ceea ce am văzut, craniile, și alte osăminte au fost păstrate pentru a transmite un mesaj întregii lumi, și anume că indiferența ucide. Cele mai multe state occidentale au stat nepăsătoare la crimile lui Pol Pot. Neintervenția și indiferența de care au dat dovadă au distrus din temelii această țară. Guvernul Campodgiei a trasformat aceste câmpii în muzee, tocmai pentru a arăta unde poate duce ideologia comunistă.

Din anul 1953 această țară oficial se numeste Regatul Campodgiei. Țara este condusă în prezent de rege, dar puterea este în mâna primului ministru. Mi-a mai atras atenția că drapelul Campodgiei este singurul din lume care înfățișează o clădire, și este clădirea celui mai mare monument religios din lume.

Un lucru specific acestei țări este faptul că peste 50 la sută din populație sunt tineri cu vârstă cuprinsă între 14-18 ani, și aici vorbim de o țară cu o populației de 19 milioane de locuitori. Cam jumătate dintre ei ar fi tineri. Religia majoritară este budismul, iar creștinii sunt în jur de 8 sute de mii. De fapt creștinismul este relativ foarte recent venit în Campodgia. Am căutat să aflu și mi s-a spus că aproximativ 30 de ani în urmă, au venit primii misionari care au început o frumoasă lucrare de Evanghelizare. Dar cei mai mulți campodieni, din ceea ce mi-au spus unii pastori, au devenit creștini în taberele de refugiați din Thailanda în timpul războiului civil, care s-a încheiat acum 22 de ani în urmă.

Campodgia se bucură în prezent de o mare libertate religioasă. Chiar fiind aici, premierul țării a organizat o întâlnire cu toți liderii creștini din toate confesiunile și i-a asigurat de toată libertatea și sprijinul guvernului. Mai mult decât atât creștinii au fost aduși ca exemplu pentru celelalte religii cum ar fi budismul sau islamul.

Fiind aici pentru două săptămâni am rămas atât de impresionat de dorința liderilor de a studia profund Scripturile. M-a mișcat foarte mult exemplu unui cuplu în vârstă, care chiar dacă greu se mișcau, greu vedeau să citească, erau primii la toate. Mi-au mărturisit că abia acum se simt cu adevărat fericiți aflând adevărurile din Evanghelia după Ioan. Mai mult decât atât ei au plantat imediat cum l-au primit pe Domnul Isus, o biserică în localitatea lor, acum spun ei, imediat vor merge și vor planta o altă biserică.

Campodgia este foarte deschisă pentru creștinism. M-am convins de acest lucru, când le-am dat studenților pastori o temă pentru acasă, să facă studiu biblic cu cel puțin cinci persoane. Când au revenit a doua zi la lecții, unii din ei mi-au mărturisit că au făcut studiu chiar cu 50 de persoane, care s-au aratat deschise să cunoască Evanghelia. Interesant era faptul că cei mai mulți erau budiști. Ne rugăm ca toți cei care au auzit Evanghelia să devină ucenici ai Domnului Isus.

Așa cum am scris mai sus, am rămas plăcut surprins să văd pe străzi numărul mare de tineri. Și mă gândeam că acești tineri sunt o oportunitate deosebită de a fi implicați în lucrările sportive de computere sau de limbă engleză. Când i-am spus organizatorului sesiunii de Școala de Computere, de limbă engleză, Școala Timotei, a rămas uimit și spunea ca vrea toate aceste școli să funcționeze și în Campodgia. Ne rugăm ca Dumnezeu să ne direcționeze ca să putem răspunde acestor nevoi.