Prima lecţie de prim ajutor

Dorim ca fiecare cititor să învețe cum să acorde primul ajutor, deaceea în fiecare săptămână vă oferim unele sfaturi.
Etapele primului ajutor sunt:
I.Scoaterea accidentatului din mediul în care s-a produs accidentul (apă, foc, zăpadă, automobil etc.). Acest lucru nu este întotdeauna posibil.
II.Îndepărtarea curioşilor trebuie avută în vedere pe toată durata acțiunii. Ideal ar fi să avem cel puțin un colaborator care să facă acest lucru..
III.Examinarea accidentatului se face cu foarte multă blândețe, pe cât posibil fără a-l mişca.
Se controlează: pulsul (la încheietura mâinii, la carotidă sau artera femurală)
respirația (de obicei se aude sau se simte în ureche; eventual se poate folosi o oglindă rece, care se abureşte) reflexul pupilar
Dacă nu se constată semne vitale se încercă, în cazul în care există şanse de reuşită (a trecut foarte puțin timp – de ordinul minutelor – de la încetarea activității cardiace), resuscitarea (masaj cardiac şi respirație artificială). În caz de insucces sau inutilitate evidentă accidentatul trebuie lăsat exact aşa cum l-am găsit, pentru ca procuratura să poată eventual întocmi actele de deces.
Dacă accidentatul are puls şi respirație, se verifică starea de conştiență (numele, data de azi etc.). În caz afirmativ, se stabilesc condițiile accidentului (ce a pățit? unde îl doare?), pentru a stabili leziunile posibile.
În continuare se stabilesc leziunile existente:
hemoragiile externe sunt vizibile. Cele interne pot apare în craniu, torace sau abdomen şi sunt de obicei însoțite de vănătăi sau plăgi. Locul respectiv se durifică din cauza sângelui care curge în interior. În cazul hemoragiilor interne craniene, deosebit de periculoase, accidentatul devine palid şi îşi poate pierde cunoştința
fracturile se pot identifica prin palparea cu blândețe (atenție!) a întregului corp. Dacă accidentatul este căzut pe spate, este descălțat şi se trece un ac peste talpă. Dacă nu simte nimic, avem de a face cu o fractură de coloană.
IV.Acordarea primului ajutor va fi aprofundată pentru fiecare caz în parte în următoarele săptămâni.
V.Anunțarea unui post medical de nivel cât mai înalt. Toate spitalele, autosanitarele, echipele de salvamont, salvamar etc. folosesc o frecvență radio “de salvareâ€?
VI.Organizarea şi efectuarea transportului către postul medical
VII.Supravegherea permanentă accidentatului, care trebuie transportat pe targă cu capul înainte, pentru ca salvatorul care stă în spate să poată observa orice modificare apărută. (Cercetaşii Sfântul Gheorghe)