Prietenia adevărată atrage după sine fidelitatea. Este scris în Biblie: „Prietenul adevărat iubeşte oricând şi în nenorocire ajunge ca un frate”(Proverbe 17:17). Cine nu ar dori să aibă astfel de prieteni care te ridică și nu te doboară. Mulți oameni își aleg prieteni în funcție de circumstanțe doar pentru a obține beneficii temporare.
Un exemplu clar este fiul risipitor din Sfânta Scriptură. Atunci când și-a cerut partea sa de moștenire de la tatăl său și după ce a primit-o s-a distrat cu așa zișii prieteni ocazionali atâta timp cât avea bani. După ce resursele materiale s-au terminat, au dispărut și prietenii săi. Astfel că, prietenia nepotrivită aduce multe regrete în viață. În această lume imorală şi egoistă este tot mai greu să-ţi faci prieteni adevăraţi şi să îi păstrezi. Unii oameni sacrifică propriile valori morale, de dragul prietenilor, alţii sacrifică prietenii de dragul unor ştachete prea înalte, sau a unor interse personale egoiste!
Prietenia în Biblie este acea legătură a dragostei dintre doi oameni, pe baza unei credinţe comune, unor obiective şi precupări comune, în care fiecare se sacrifică pentru celălalt. Este adevărat că există prietenii false şi prietenii sincere şi adevărate. În prieteniile adevărate funcţionează iubirea sinceră care caută folosul celuilalt, în cele false se caută folosul egoist personal, mascat printr-o amabilitate sau „dragoste” manipulatoare!!!
Dar daca el numai cere, numai el se descărcă şi numai el primeşte, fără să dea nimic, atunci aceea nu poate fi numită prietenie. Prietenia este dăruire reciprocă, este slujire reciprocă, ajutor reciproc, schimb de daruri făcute însă necondiţionat. Poate cel mai frumos model de prietenie descris pe paginile Sfintelor Scripturi este cea dintre Ionatan și David. Această prietenie a inceput atunci cand tinerelul David, cu un toiag și o praștie, a mers impotriva lui Goliat si l-a omorat. „De atunci, sufletul lui Ionatan s-a lipit de sufletul lui David , si Ionatan l-a iubit ca pe sufletul din el”. In acea zi, ei „au facut legamant inaintea Domnului”, iar Ionatan i-a daruit lui David mantaua sa, hainele si armele. Deci un pas într-o prietenie adevarată este să aii o apropiere sufletească, nu interese materiale cum se face în zilele noastre. Ionatan l-a admirat pe David pentru vitejia sa, pentru pentru felul lui de a fi, simplu și curajos și pentru credința în Dumnezeu.
Apoi nu este nici o prietenie care să nu fie testată. Dacă prietenia rezistă și în încercari grele, aceasta este o prietenie adevarată. Numai o prietenie în care prietenii își întăresc credința în Dumnezeu, rămâne nezdruncinată, căci Domnul este cel ce o leagă. Fără îndoială un prieten adevărat va căuta mereu binele tău, chiar și atunci când mai dăm greș. Iar în acest context rănile făcute de un prieten dovedesc credincioșia lui. Chiar dacă la moment nu mă simt bine, dar tocmai că îmi este un prieten, el vrea ca eu să mă corectez. Închîzând ochii la greșelile mele, de fapt el nu, mă va ajuta de loc să mă corectez.
Biblia ne îndeamnă să ne împrietenim cu Cel o dată venind la El nu ne va părăsi niciodată, și ale căror brațe sunt mereu deschise. ,,Nu vă mai numesc robi, pentru că robul nu ştie ce face stăpânul său; ci v-am numit prieteni, pentru că v-am făcut cunoscut tot ce am auzit de la Tatăl Meu,, Sunt cuvintele Domnului Isus, care ne oferă prietenia Sa curată și altruistă.
De aceea scump cititor alege prieteni dintre cei ce iubesc pe Domnul şi care au inimi curate. Și în prietenie nu fiţi egoişti, scopul vieţii noastre să nu fie acela de a produce o impresie bună asupra altora. Să fim smeriţi, având despre alţii o părere mai bună decât despre noi înșine. Să nu mă gândesc tot timpul doar la treburile mele, ci să mă interesez și de alții și de ce fac ei. Așa se comportă o prietenie. Dumnezeu să ne ajute să legăm prietenii curate și pentru toată viața.