Prezența pastorului pe Instagram (8 sfaturi)

Eu sunt pastor și cred că rețelele de socializare au un mare potențial pentru lucrarea Evangheliei. Pentru că doresc să folosesc acest potențial mi-am deschis cont și activez pe rețelele Facebook, Odnoklassniki, mai rar, dar și pe vKontakte. Mai înainte mi-am deschis cont și pe Instagram, dar am publicat foarte ocazional câte ceva. După discuțiile cu tinerii care au participat la taberele de studiere intensivă a limbii engleze, la tabăra muzicală creștină ASAF și la Școala Internațională de Misiune Precept mi-am dat seama că…

1. Este o urgență să ne facem slujba pe Instagram

Aceasta rețea socială a atras tinerii și o bună parte din ei au părăsit alte rețele precum Facebook, Odnoklassniki și vKontakte și au trecut pe Instagram. Faptul că aici se operează mai mult cu imagini și că este mai simplu de accesat, ia mai puțin timp să se deschidă paginile, este mai ușor de navigat, toate acestea cred că au motivat tinerii să treacă aici. Nu știu dacă așa este sau dacă sunt alte motive. Fapt este că tinerii și nu doar ei au migrat în masă pe Instagram și petrec mult timp acolo. Ca și slujitor al lui Dumnezeu și predicator al Evangheliei, vreau să le mărturisesc oamenilor despre Domnul Isus Hristos. De aceea vreau să fiu prezent cu mesajul Evangheliei și să fiu auzit de cât mai mulți oameni în nădejdea că ei vor crede în Hristos și vor fi mântuiți. Dacă ai aceeași dorință pentru oamenii din localitatea ta și din cercul tău social, nu vei mai amâna, ci îți vei deschide un cont pe Instagram și vei face o strategie cum să le spui Evanghelia.

2. Trebuie să ai o strategie de publicare pe Instagram

Nu este suficient să ai cont pe Instagram sau pe oricare altă rețea de socializare. Este important să faci o strategie cum să folosești această unealtă bine. Roagă pe unul din tinerii bisericii pe care o păstorești sau pe oricine altul care deja folosește Instagram și ei îți vor arăta în scurt timp care sunt aspectele tehnice și cum se publică. Dar, ca să faci o strategie, îți recomand să faci rost de cartea intitulată “Cum să folosească creștinul tehnologiile informaționale”. Unul din acele 8 capitole ale cărții l-am dedicat elaborării unei strategii pentru rețelele de socializare. Poți să studiezi doar acel capitol și îți va fi suficient ca să începi a publica țintind la rezultate concrete. Îți recomand să studiezi acest curs cu întreaga biserică și așa vei ajuta pe fiecare credincios și credincioasă să folosească tehnologiile informaționale pentru Evanghelie și să nu ajungă dependent de ele sau să se lase amăgit de vreo învățătură nimicitoare.

3. Publică potrivit cu nevoile spirituale ale celor de pe Instagram

Vezi cine sunt prietenii tăi din această rețea de socializare. Vezi ce postează ei și ce discută. Caută să te întâlnești cu ei și să afli ce îi preocupă. Apoi începe să le oferi hrană spirituală din Cuvântul lui Dumnezeu potrivit cu nevoile lor. Fapt este că în această rețea de socializare hrana aceasta trebuie oferită în porții foarte mici. Eu am început să predic mesaje care nu sunt mai lungi de 1 minut. Cred că deja le-ați văzut. Dacă nu vă invit să vă abonați la profilul meu de Instagram sau la pagina de Facebook.

4. Publică Istorii (Stories)

Este o metodă pe care o folosesc foarte mult tinerii și aceste istorii le urmăresc cel mai mult. Ele pot fi urmărite doar timp de 24 de ore dacă nu sunt salvate în albume speciale. Nu intru aici în detalii să-ți explic cum este, căci dacă apelezi la tinerii din biserica ta îți explică foarte ușor. Vreau doar să înțelegi că această metodă ei o utilizează foarte mult. Nici eu nu știu și nu înțeleg de ce le este așa de interesantă, dar dacă ei o folosesc, o voi folosi și eu, căci am să le spun lucruri importante și să le dau învățătură din Cuvântul lui Dumnezeu.

5. Anunțuri

Este un alt lucru care poate și trebuie să fie făcut pe Instagram. Anunță toate serviciile divine, activitățile de la biserică, tabere, întruniri de tineret, studii biblice, etc. Rețelele de socializare este calea cea mai rapidă și sigură de comunicare a anunțurilor.

6. LIVE (Transmisiune directă)

Este o opțiune oferită de majoritatea rețelelor de socializare și există și la Instagram, doar că aici nu poate fi păstrată decât doar în Istorii pentru 24 de ore. Prin transmisiunile directe poți să ai o discuție cu oamenii conectați la rețea și ei îți pot adresa întrebări. Poți să abordezi un subiect, să predici, să dai învățătură, etc.

7. Învață de la alți predicatori și pastori care folosesc bine Instagram

Dacă vei urmări postările lor vei înțelege care sunt strategiile lor, pașii pe care îi urmează, stilul lor și așa vei putea să aplici pe profilul tău de Instagram. Totdeauna caută să observi ce și cum fac alții și învață. Abonează-te și la profilul meu și sper să găsești și la mine ceva util.

8. Fii o pildă pe Instagram.

În Biblie Dumnezeu ni se adresează nouă pastorilor și ne spune să ne dăm pildă turmei și aceasta să o facem în toate privințele. Instagram și rețelele de socializare nu fac excepție:

… dă-te pe tine însuți pildă de fapte bune, în toate privințele. (Tit 2:7)

Acum am început să public săptămânal pe canalul de YouTube emisiunea ”Pastorala” pentru pastori, pastori de tineret, diaconi, misionari, conducători de organizații creștine, învățători ai Bibliei, învățători de școală duminicală cu sfaturi practice în lucrarea de vestire a Evangheliei și ucenicie.