Cum să te pregătești duhovnicește pentru călătoria cu avionul?

Întrebare: 

Mă pregătesc de o plecare cu avonul spre casă, spre Moldova. Cum să mă pregătesc din partea duhovnicească? Am foarte multe emoții, parcă și frică să zbor. Am fost absentă 6 ani de acasă.  

 

 

Este foarte bine că ai adresat această întrebare și că înțelegi importanța pregătirii spirituale pentru o astfel de călătorie. Dacă nu ești încă născută din nou, atunci acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci.  

Să fii născută din nou

Călătoria cu avionul implică și pericolul morții, trebuie să recunoaștem aceasta. Chiar azi, când scriu acest articol, sunt în aeroport unde am venit de dimineață și peste câteva ore plec mai departe, spre țara unde urmează să le slujesc sfinților în săptămâna care îmi stă înainte. Plecând de acasă, m-am rugat pentru un zbor fără pericole și am văzut că atunci când a decolat avionul, foarte mulți pasageri care plecau de la Chișinău și-au făcut semnul crucii, ceea ce înseamnă că s-au rugat și ei. Conștientizarea pericolului morții îi face pe mulți oameni să aibă frică de a zbura cu avionul. Acum, dacă zborul cu avionul ne face conștienți de moarte, trebuie să ne gândim și la soarta pe care o vom avea în caz că va trebui să plecăm din viața aceasta. Domnul Isus a spus că dacă cineva nu se naște din nou nu poate vedea și nu poate întra în Împărăția cerurilor cu nici un chip. De aceea, dacă nu ești încă născută din nou, trebuie să-ți ceri iertare de la Dumneazeu pentru păcatele săvârșite până în prezent și să iai hotărârea să fii ucenică a lui Isus Hristos și să urmezi de acum înainte pentru tot restul vieții învățătura Lui. Numai așa vei primi Duhul Sfânt și vei putea să moșteneşti Împărăția lui Dumnezeu. 

Să fii gata de moarte

Aceasta este un alt lucru important pentru cei ce doresc să zboare cu avionul, adică să fii pregătită pentru aceasta. Trăiește-ți viața frumos ca în cazul că azi vei pleca din viață, să nu-ți pară rău pentru felul cum ai trăit și cum ai plecat din această lume. Îmi amintesc cum veneam odată din SUA spre Paris cu avionul și a fost o turbulență de neimaginat, așa că aveam impresia că se rupe avionul în două. Pe durata întregului zbor a fost o stare de mare alarmă și panică în avion. Pasagerii strigau în disperare în momentele cel mai critice și, la drept vorbind, și noi cu soția am crezut că a venit timpul să plecăm din lumea aceasta. Am privit la soția mea și am văzut liniște și pace pe fața ei senină. Eram gata să plecăm la Domnul. Dacă este ceva care crezi că îți va aduce regrete și ție și altora după ce vei pleca din lumea aceasta, mergi să rezolvi acum, înainte de a pleca în acest zbor. De fapt, este bine să trăim așa în fiecare zi, pentru că eventualitatea plecării din viață este reală pentru orice zi și orice loc unde ne aflăm. 

Fii gata să le spui Evanghelia altora

Din moment ce ai ales să fii ucenică a Domnului Isus, ai o datorie sfântă să le spui tuturor oamenilor Evanghelia – vestea bună că prin credință în El pot primi iertarea păcatelor și darul vieții veșnice. De aceea, pregătește-te bine pentru aceasta. Ia-ți de acasă broșuri și orice materiale pe care le consideri importante și necesare să le dai altora. Înainte ca să pleci de acasă roagă-te pentru oamenii alături de care vei sta în timpul zborului. Roagă-te pentru tine ca să fii plină de Duhul Sfânt și să le vorbești cu îndrăzneală Evanghelia și tot prin Duhul Sfânt să le pregătească Dumnnezeu dinainte inimile lor ca să fie receptivi. Cum vei intra în avion, deodată să faci cunoștință cu persoanele care vor ședea alături de tine. Așa fac și eu întotdeauna și azi tot așa am făcut. Băiatul de alături era un tânăr student care pleca să lucreze în SUA pentru perioada de vară. A fost destul de receptiv la mesajul Evangheliei și i-am spus clar ce înseamnă să fie ucenicul lui Isus, cum poate să se nască din nou și apoi ne-am rugat cu el. Și aici, în aeroport, am mers să beau o cafea și la masa de alături  a venit un grup de fete ce se întorceau din Kathmandu, Nepal. Când m-au întrebat cât este ora, m-am folosit de ocazie ca să leg capăt de vorbă și să le spun despre Domnul Isus Hristos.  

Studiază Biblia în drum

Ia cu tine un manual de studiu biblic și cât vei merge pe avion sau vei avea de așteptat în aeroport să studiezi Cuvântul lui Dumnezeu. Îți recomand manualele de studiu biblic inductiv care oferă posibiltăți excepționale și foarte variate pentru studierea Bibliei. Poți afla mai mult despre aceste materiale la paginile de internet www.precept.md sau http://www.precept.ro, iar dacă locuiești în SUA și cunoști limba engleză, poți procura aceste materiale de la pagina http://www.precept.org

Alege un film bun și ziditor

Dacă  vei avea un zbor lung, s-ar putea să dorești să privești un film din cele care se oferă pasagerilor. Ai grijă și alege un film bun, ziditor și ferește-te de orice întinăciune a cugetului. În ultima călătorie, fiind pe avion, când am mers la toaletă, am observat că un tânăr privea un filim cu scene foarte indecente. Mi-a părut rău că așa filme au fost acceptate de compania Lufthansa și vreau să depun o plângere. Dar acesta este un alt subiect. Acum tot ce vreau să-ți spun este să alegi un film care să te zidească sufletește și să te ferești de orice se pare rău.

 

Păzește-ți inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieții tale. (Proverbe 4:23)

 

Dar, poate mai bine decât filmul va fi să citești o carte bună dunovnicească. 

Citește o carte dunovnicească

În ultima mea călătorie, tot drumul am citit cartea „From Jerusalem to Irian Jaya” de Ruth Tucker. Este o istorie a misiunii creștine care m-a lăsat foarte impresionat și motivat la lucrarea Evangheliei. Dacă cunoști limba engleză, îți recomand s-o citești neapărat. Am văzut că este tradusă și în limba rusă, dar în română nu cunosc dacă este. Dacă ai un iPad sau eReader, atunci o poți cumpăra de la Amazon sau de la alte surse și să o citești. De la http://www.bestseller.md poți să procuri și cărțile scrise de mine și să le citești pe avion. 

Cumpără daruri duhovnicești

Dacă zici că nu ai mai fost acasă de 6 ani, cu siguranță că le pregătești acum daruri la cei dragi. Poate ar fi bine să te gândești la lucruri care să le aducă  și lor zidire și bucurie duhovnicească. 

 

Dumnezeu să te binecuvânteze și să-ți dea o călătorie frumoasă cu avionul și multă bucurie când te vei revedea cu cei dragi.