Poate un creştin practica meseria de masor ?

Întrebare:

Aş vrea să ştiu dacă noi, ca şi creştini, avem voie să practicăm meseria de masor?

meserie de masor

Chiar dacă cu toţii ştim ce înseamnă cuvântul “masaj”, cred că ne va prinde bine să privim mai întâi la însemnătatea acestui cuvânt.

Definiţie:

Dexonline ne dă următoarea explicaţie a cuvântului “masaj”:

Acțiunea de a (se) masa; procedeu medical de stimulare și de destindere a mușchilor, de activare a circulației sângelui etc., constând din fricțiuni sau lovituri ușoare, executate cu ajutorul mâinilor sau al unor aparate speciale.

MASÓR – Specialist care practică masajul.

Reieşind din definiție, înţelegem că “masor” înseamnă o persoană care aplică pe corp un procedeu medical de stimulare şi de destindere a muşchilor, de activare a circulaţiei sângelui etc.

Exemplu biblic de masaj

Când mă gândeam la ceea ce spune Biblia despre masaj, mi-am adus aminte de cazul fiului Sunamitei. Elisei s-a rugat ca ea să aibă copii. După un an de zile femeia a născut un fiu. Fiul a crescut mare şi într-o zi s-a îmbolnăvit şi a murit. Atunci Sunamita a venit să-l cheme pe Elisei în ajutor.

Când a ajuns Elisei în casă, iată că murise copilul, culcat în patul lui. Elisei a intrat şi a închis uşa după ei amândoi şi s-a rugat Domnului. S-a suit şi s-a culcat pe copil; şi-a pus gura pe gura lui, ochii lui pe ochii lui, mâinile lui pe mâinile lui şi s-a întins peste el. Şi trupul copilului s-a încălzit. Elisei a plecat, a mers încoace şi încolo prin casă, apoi s-a suit iarăşi şi s-a întins peste copil. Şi copilul a strănutat de şapte ori şi a deschis ochii. Elisei a chemat pe Ghehazi şi a zis: „Cheamă pe Sunamita.” Ghehazi a chemat-o şi ea a venit la Elisei, care a zis: „Ia-ţi fiul!” Ea s-a dus şi s-a aruncat la picioarele lui şi s-a închinat până la pământ. Şi şi-a luat fiul şi a ieşit afară. (2 Împăraţi 4:32-37)

Fără îndoială, Dumnezeu a fost Acela care a dat viaţă mortului. Însă procedeul aplicat de Elisei, poate fi considerat o procedură de masaj. Când s-a întins peste el şi s-a lipit de mort, trupul băiatului a început să se încălzească şi sângele a început să circule din nou.

Tipurile de masaj

Pentru cineva, masajul este o procedură pur medicală, alţii îl asociază cu o relaxare plăcută, altcineva cu o revigorare etc.

Există totuşi şi variante de masaj pe care un creştin nu le poate practica. De exemplu masajul erotic cu scop de a excita sexual cealaltă persoană etc. Un copil al lui Dumnezeu nu poate oferi şi nici primi o astfel de ofertă.

Masajul permis de Dumnezeu nu trebuie să aprindă un foc

Sfânta Scriptură ne dă următoarea poruncă:

Cu privire la lucrurile despre care mi-aţi scris, eu cred că este bine ca omul să nu se atingă de femeie. (1 Corinteni 7:1)

Cuvântul “atinge” în acest verset se referă la o atingere cu scop de “a aprinde un foc”. Orice atingere, cu scopul de a aprinde un foc senzual faţă de o persoană, ce nu-ţi este soţie sau soţ, este interzisă de Dumnezeu. Dacă, ca şi masor, procedeele pe care le foloseşti, te fac pe tine sau pe alţii să cadă în păcat şi să-ţi murdăreşti mintea cu gânduri necurate, atunci nu este bine să practici această meserie.

Dar dacă procedura de masaj aduce vindecare persoanei care este masată, Dumnezeu să vă ajute să aduceţi nu numai vindecarea trupului, ci şi a sufletului tuturor pacienţilor dvs.