Pluralul substantivelor – care sunt capcanele?

În articolul precedent, am vorbit despre formele multiple de plural ale substantivului, despre sensurile lor și am adus exemple de contexte în care pot fi utilizate. Uneori, pluralul substantivelor de genul feminin și de genul neutru ne pot prinde în capcane, formele lor fiind foarte asemănătoare din punct de vedere grafic. Astăzi vom aduce câteva din aceste exemple.

1. ARAGAZ

Greșit: aragazuri

Corect: aragaze

Ex. Primele aragaze au apărut în anul 1820. James Sharp a obținut în 1826 un brevet, iar în 1836 a început producția industrială.

2. CHIBRIT

Greșit: chibrite

Corect: chibrituri

Ex. Știați că istoria chibriturilor începe în China, anul 577, și erau confecționate din bețișoare din lemn de pin îmbibate cu sulf? Astăzi, chibriturile au forma unor așchii din lemn simplu cu o gămălie din fosfor roșu, comercializate în cutii mici a câte 38-40 de bucăți.

3. CHITARĂ

Greșit: chitări

Corect: chitare

Ex. Tehnic vorbind, există o varietate de chitare, însă toate sunt cuprinse în două tipuri majore: acustice și electrice.

4. FESTIVAL

Greșit: festivale

Corect: festivaluri

Ex. Anual, sute de turiști vizitează Republica Moldova și o descoperă, în mare parte,  în cadrul festivalurilor, care au loc în diferite perioade ale anului.

5. HOTEL

Greșit: hotele 

Corect: hoteluri

Ex. De obicei, sistemul de gradare a hotelurilor permite maximum 5 stele, dar în lume, există și hoteluri clasificate la 7 stele, cele mai multe fiind situate în Dubai, Beijing, Abu Dhabi și Milano.

6. MONEDĂ

Greșit: monezi

Corect: monede

Ex.  Împreună cu bancnotele, monedele reprezintă forma obișnuită de numerar în toate sistemele monetare moderne. În prezent, monedele sunt folosite pentru valori mai mici, iar bancnotele pentru valori mai mari.

7. MORMÂNT

Greșit: mormânturi

Corect: morminte

Ex. „Şi îndată, perdeaua dinăuntrul Templului s-a rupt în două, de sus până jos, pământul s-a cutremurat, stâncile s-au despicat, mormintele s-au deschis şi multe trupuri ale sfinţilor care muriseră au înviat.” (Matei 27:51-52) 

8. PÂRÂU

Greșit: pârâuri

Corect: pâraie

Ex. „Căci Domnul Dumnezeul tău are să te ducă într-o ţară bună, ţară cu pâraie de apă, cu izvoare şi cu lacuri, care ţâşnesc din văi şi munţi; ţară cu grâu, cu orz, cu vii, cu smochini şi cu rodii; ţară cu măslini şi cu miere.” (Deuteronomul 8:7-8)     

9. TRÂMBIȚĂ

Greșit: trâmbiți

Corect: trâmbițe

Ex. „Cântaţi Domnului cu harpa, cu harpa şi cu cântece din gură! Cu trâmbiţe şi sunete din corn, strigaţi de bucurie înaintea Împăratului, Domnului!” (Psalmul 98:5-6) 

10. VAMĂ

Greșit: vame

Corect: vămi

Ex.  Vămile sunt instituții de stat care se ocupă cu evidența și controlul asupra intrării și ieșirii din țară a mărfurilor, mijloacelor de transport etc. și care percep taxele legale pentru aceste bunuri.

În articolul următor, vom vorbi despre cele mai frecvente greșeli de punctuație, pe care le întâlnim deseori și care, odată admise, creează impresia neglijenței.