Planifică-ți succesul! Nu-ți planifica eșecul!

Sfârșitul fiecărui an este o perioadă de autoevaluare. Evaluăm reușitele și nereușitele noastre, le analizăm și tragem concluzii care să ne ajute să îmbunătățim lucrurile în noul an. Fiecare ne dorim creștere, dezvoltare în toate domeniile vieții. Dar ce faci pentru asta? Ți-ai propus niște obiective pentru anul 2023? Care sunt acestea? Ce vrei să realizezi în plan individual, în plan familial ori în plan profesional? Există o expresie în limba engleză „If you fail to plan, you plan to fail” (Dacă eșuezi în planificare, îți planifici, de fapt, eșecul).

Biblia ne învață să planificăm

„Planurile omului harnic nu duc decât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă.” Proverbele 21:5
Așadar omul harnic are totdeauna planuri, el este bine organizat iar rezultatul muncii lui nu este decât belșug. Nu se poate însă spune astfel despre omul dezorganizat. El este precum pompier, permanent stinge focuri. El lucrează cu grabă, pentru că toate sarcinile îl ajung din urmă iar rezultatul activității lui sunt lipsurile.

Planificarea este precum o cale ferată, ea stabilește parcursul din punctul A în punctul B. Dar, probabil, te întrebi: „Ce aș putea planifica într-un context imprevizibil din punct de vedere economic, când prețurile o iau razna și cu război la hotar?”. Totuși, viața merge înainte și, dacă nu-ți stabilești tu obiectivele, cu siguranță altcineva o va face pentru tine. Problemele și provocările deseori deschid niște uși pentru noi la care niciodată nu am visat. În plus, ele dezvoltă răbdare și perseverență în noi, precum a spus Iacov, în epistola sa:

„Dar răbdarea trebuie să-şi ducă la desăvârşire lucrarea, ca să fiţi desăvârşiţi şi întregi, fără să vă lipsească nimic.” Iacov 1:4

Cum să planific?
În primul rând, pune-ți timp de o parte pentru planificare. Nu subestima acest timp. Fie că e vorba pentru o planificare de lungă durată (obiective majore), fie că e vorba de organizare zilnică.

Apoi, roagă-te Domnului ca să te călăuzească în stabilirea planurilor. Biblia ne promite că planurile noastre vor izbuti, când vom apela la ajutorul lui Dumnezeu.

„Încredințează-ți lucrările în mâna Domnului, și îți vor izbuti planurile.” Proverbe 16:3

Nu mai puțin important este să identifici locul în care îți vei păstra aceste notițe. Tehnologiile de astăzi permit să-ți organizezi timpul foarte eficient, dacă faci uz de ele. Unii preferă să-și facă planner-ul în carnet, alții în diverse aplicații.

Ce să planific?
În primul rând, planifică-ți viața spirituală. Planifică evenimentele la care vei participa, care te vor ajuta să crești spiritual. Un obiectiv pentru următorii trei ani ar putea fi să te înscrii la Institutul de Studiu Biblic Precept din Republica Moldova. Prima sesiune de admitere va avea loc pe 2 ianuarie, 2023. Se numește Evanghelizare și Ucenicie. La această sesiune veți studia Evanghelia după Ioan și principii de evanghelizare și ucenicie. O altă oportunitate sunt, spre exemplu, seminarele de creștere spirituală organizate de 2 ori în an de biserica Buna Vestire și la care pot participa toți doritorii. Există alte posibilități de studiere a Bibliei offline și online, săptămânal. Detalii pe site-ul http://www.moldovacrestina.md la rubrica Studiază Biblia.

Planifică-ți de asemenea, dezvoltarea ta personală și profesională. Alege-ți cărțile pe care le vei citi, cursurile pe care le vei parcurge. Sau ești la o etapă a vieții când urmează să-ți alegi instituția superioară. Planifică cum îți vei petrece timpul cu familia, copiii etc.

Dumnezeu să te binecuvânteze să fii om organizat și să te bucuri de belșugul pe care ți-l va da Dumnezeu!