Fii o pildă pentru alții

Conceptul precum că toată viață trebuie să agonisim pentru a lăsa moștenire copiilor noștri de cele mai multe ori s-a arătat falimentar. Nimeni nu spune că este un lucru rău de a te gândi la viitorul copiilor noștri, însă ca și părinte cel mai bun exemplu pe care fiecare dintre noi putem să-l lăsăm în urmă, urmașilor noștri este un exemplu demn de urmat. Omenirea funcționează prin exemple.

Uitați-vă în jur și vedeți câți lideri au falimentat în a fi un exemplu pentru generațiile care au venit? Câți părinți au ratat șansa de a fi un exemplu pentru copiii lor? Cei mai mulți au crezut că totul se rezumă la lucrurile materiale, fără a face un efort de a le fi o pildă celor din jur. Cu regret această tendință o avem și în continuare. Să nu uităm că cei din jurul nostru puțin probabil vor face ceea ce spunem, ei vor dori să facă ceea ce noi facem, sau am făcut.

Dacă ca și lider vorbești una, însă faptele contrazic spusele tale atunci fii sigur, că te vei îmbrăca cu multă rușine atât tu, cât și numele tău de mai departe. Gândiți-vă doar la cei care ne-au condus. Dacă mă va întreba cineva ce faptă bună aș putea să o urmez a unuia din președinții pe care i-am avut, nu cred s-ar găsi cineva să vină cu un răspuns clar. Mi-ar fi plăcut și mie să pot spune cu mândrie că am avut lideri ale căror exemplu sunt demne de urmat, dar din păcate nu putem să ne mințim, pentru că aceștia și-au schimbat vorbirea în fiecare zi, ca apoi să vină cu sute de justificări.

Greu, foarte greu putem găsi exemple de urmat, pentru că, din păcate nu prea este la modă să fii un exemplu pentru alții. Egoismul lumii în care trăim și care afirmă că nu este nevoie de exemple și că tu trebuie să îți fii propriul exemplu ia o amploare tot mai mare. Nu știu câți dintre noi poate spune cu toată certitudinea celor din jur să pășească pe urmele lor. De ce nu pot spune acest lucru? Tocmai din motivul că aceste persoane nu trăiesc pentru alții și aceste persoane nu au nici o relație reală cu Dumnezeu. Ori păcatele din viața lor îi încurcă să spună aceste cuvinte. Sau aceste persoane niciodată nu au avut un exemplu în viața lor.

Biblia ne învață să fim modele. Și Biblia este plină de modele de la care avem de învățat. Unul din ei este și Pavel care nu o dată i-a îndemnat pe oamenii cu care lucra să îi urmeze credința și faptele. De ce Pavel putea spune acest lucru? Pentru că el la rândul său călca pe urmele lui Hristos. Pavel a slujit oamenilor cu o dragoste fierbinte, cu multă lepădare de sine și cu motive curate, de aceea el putea spune “călcați pe urmele mele”. A călca pe urmele lui Pavel, este totuna cu a urma credința, pentru care el suferea.

Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu că a îngăduit în viața mea să am astfel de modele. Viața lor este o dovadă puternică a călcării lor pe urmele lui Hristos, de aceea pot să calc și eu pe urmele lor cu deplină tărie. Mai pot călca pe urmele lor pentru că vorbele lor au fost urmate de fapte, și mai pot păși pe urmele lor pentru că toata viața lor trăiesc pentru alții. Îmi este ușor să le urmez pașii pentru că au făcut din Evanghelie prioritatea lor. Având astfel de modele vezi frumusețea Sfintelor Scripturi trăită în realitate.

Dumnezeu să ne ajute ca fiecare dintre noi să fim modele pentru alții, dacă nu dorim ca să ne irosim viața în zadar aici pe pământ și apoi să plecăm plini de rușine din această lume fără a fi exemple pentru cei din jur.