Pro Familia cere restricționarea piesei P.**** interpretată de Carla’s Dreams și Inna

La data de 12 martie, formația moldovenească Carla’s Dreams în duet cu interpreta din România Inna, au lansat public piesa intitulată “P.****”. Videoclipul surprinde mai mulți actori in ipostaze diferite ale vieții. Titlul piesei, precum și conținutul acesteia sfidează în mod obraznic moralitatea publică.

Art. 6 alin. (2) al Codului Audiovizualului prevede interdicția spre difuzare a programelor ”care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie, violenţă exagerată sau limbaj licenţios.” Respectiv, urmează a fi interzise în acest sens spre difuzare această operă audiovizuală în cadrul programelor, emisiunilor, și inclusiv publicităților.Asociația Obștească ”Pentru Familie” a sesizat în acest sens Agenția de Stat pentru Protecția Moralității și Consiliul Coordonator al Audiovizualului cerând să fie întreprinse de urgență măsurile necesare în conformitate cu legea.

De asemenea, conținutul piesei contravine conceptului de protecție a copiilor de impactul negativ al informației publice, dezvoltat în legea cu privire la protecția copiilor de impactul negativ al informației publice, care va intra în vigoare în 3 luni. Amintim că legea respectivă a fost elaborată și înaintată de către Agenția de Stat pentru Protecția Moralității. Art. 3 lit. m) din această lege definește drept informație cu impact negativ asupra copiilor, inclusiv informația care conține limbaj licențios.

Piesa respectivă este publică și cu siguranță nu este supusă unui regim restrictiv de difuzare, ceea ce presupune acces liber și pentru copii, din acest considerent mai mulți părinți sunt îngrijorați cu privire la aceasta. Radu Sârbu, ex-componentul trupei moldovenești “O-Zone” și-a exprimat nemulțumirea și îngrijorarea față de cuvintele licențioase conținute de această piesă, care pot fi auzite de copii:

“Chiar dacă autorii versurilor au dat o altă semnificație termenului P.O.H.UI., precizez că acesta, in limba rusă, inseamnă ceva foarte urât. Nu contest că piesa lui Carla’s Dreams si Inna este o bombă, melodioasă și cu un mesaj original si potrivit actualității, chiar dacă este spus într-o manieră mai agresivă, dar parcă totuși, cunoscând limba rusă semnificația cuvântului P.O.H.U.I. este una cât se poate de urâtă pentru audiența generală, chiar dacă sublim este descifrată altfel. Parcă nu mi-aș dori ca fetița mea de 7 ani să umble prin casă și să cânte “Po*ui tralala”… Inevitabil, în mașină sau locuri publice, unde sunt auzite posturile de radio mai sunt și copii. Este exact acelasi lucru cum ar merge un artist Român în Rusia și ar cânta la toate posturile naționale ceva gen, “Mă doare-n p…..ă” )) Scuzați-mi exprimarea, dar exact asta este in piesă…Cu tot respectul pentru Inna si Carla’s Dreams, aș sugera să facă ceva cu treba asta până nu s-au autosesizat autoritățile… Nu este greu să faci o versiune pentru radio tv cenzurată… ;) Peace!”, a notat Radu Sârbu.

În România piesa respectivă a fost cenzurată și admisă spre difuzare doar în versiunea cenzurată. Considerăm necesar să fie luate măsuri restrictive în raport cu această piesă și în Republica Moldova.

Asociația Obștească ”Pentru Familie” consideră necesară interzicerea difuzării în întregime a piesei, și nu doar cenzurarea ei. Totodată, consideră necesar a fi întreprinse cât mai urgent măsurile de restricționare de către organele respective.