STOP modificării genetice a embrionului uman și creării copiilor cu 3 părinți

Vă îndemnăm să semnați petiția pentru a cere stoparea modificării genetice a embrionului uman. Mai sunt necesare 14 338 de semnături pentru a atinge 100 000. Găsiți mai jos explicațiile referitor la această modificare genetică a embrionului și a petiției.

Din momentul concepției, embrionul uman este unul din noi, astfel merită respectul absolut. 

Propuneri foarte controversate sunt înaintate la moment în Parlamentul Angliei. Acestea ar permite combinarea in-vitro (în eprubetă) material genetic din două ”surse materne” pentru a crea un nou tip de embrion uman.

Susținătorii acestei propuneri argumentează că formarea bebelușilor genetic modificați ar fi o soluție pentru apariția bolilor transmise prin mitocondria femeii afectate.

Opoziția pentru această propunere a venit din partea organizațiilor seculare și a celor religioase. Iată unele argumente pentru care se cere respingerea acestei propuneri: 

(Aici si aici puteți viziona în engleză explicații video ale oamenilor de știință, explicînd poziția lor.)

  • Nici una din aceste tehnici propuse nu reprezintă un remediu pentru boala mitocondrială care va continua să apară aleatoriu la naștere. Aceste tehnici pot fi aplicate familiilor deja identificate ca fiind supuse riscului de concepție a unui copil cu boala mitocondrială.

  • Propunerile curente nicidecum nu reprezintă o cale pentru a vindeca boala care deja există în copii, dar mai degrabă implică crearea unui tip de embrion complet nou, a cărui compoziție genetică va fi determinată în urma utilizării unor substanțe, sursa cărora vor fi doi strămoși.

  • Femeia ce donează o mitocondrie sănătoasă va aproviziona un material genetic identificabil – indiferent cât de mic – pentru embrionul produs, astfel copilul va avea (cel puțin în cazul acestei tehnici) trei părinți biologici.

  • Fără echivoc, tehnicile propuse sunt modificări genetice (spre deosebire de terapiile post-natale, așa ca donația de sînge sau organe) și în realitate, schimbările produse vor fi transmise generației viitoare, cu consecințe complet necunoscute.

  • Cel puțin una din tehnici are ca efect clonarea sau mai specific clonarea reproductivă, ce este interzisă universal.

  • Probleme serioase privind siguranța transferului mitocondrial și modificarea celulelor umane au fost deja identificate în studiile publicate. Ultima dată când una din aceste tehnici a fost aplicată, un avort și două cazuri de naștere a unui făt mort a rezultat.

  • Experimentele pe animale în acest domeniu au arătat supraviețuire scăzută, creștere inhibantă și alte abnormalități înfricoșătoare.

  • Dezvoltarea acestei propuneri va dăuna femeilor folosite ca donor, pentru că procedura necesită o stimulare ovariană agresivă, care mai apoi poate duce la consecințe fatale manifestate prin sindromul hiperstimulației ovariene.

  • Modificarea celulelor umane sau a embrionilor pentru procreare, folosind intervenții genetice, este în mare măsură interzisă în declarațiile organizațiilor ca:

1. Declarația Universală a UNESCO cu privire la genomul uman și drepturile omului, care în articolul 24 prevede că „mutația genetică poate fi considerată ca acțiune împotriva demnității umane”.

2. Convenția Consiliului Europei privind drepturile omului și biomedicina, care în articolul 13 spune că „o intervenție ce are ca scop modificarea genomului uman, poate fi întreprinsă doar în acel caz în care scopul este de prevenție, diagnosticare sau terapie, și doar atunci când intenția nu este de a introduce vreo modificare în genomul nici a unui descendent”.

3. Carta Drepturilor Omului a Uniunii Europene în articolul 3 indică „în domeniul medicinei și al biologiei, trebuie respectată interdicția practicilor eugenice, în special cele ce au ca scop selecția persoanelor”.