Întrebare:
De ceva timp un frate pastor a fost invitat la o nuntă unde s-a consumat alcool și s-a dansat. Aș vrea să vă întreb, ce atitudine trebuie să avem față de acești pastori care merg la astfel de nunți?
Și eu sunt un astfel de pastor. Oricând am fost invitat la nunți de rudele mele sau prietenii care încă nu sunt creștini, am mers împreună cu soția. Mă rog totdeauna ca să-mi dea Dumnezeu îndrăzneală, înțelepciune și prilej să vorbesc din Evanghelie cum trebuie să vorbesc. Astfel, la ultima nuntă care am fost, în timpul mesei am vorbit celor ce stăteau împreună cu noi din Scripturi.
Când au început să joace, am ieșit afară cu prieteni vechi de-ai mei și unul care era venit din Siberia, a avut foarte multe întrebări privitoare la Domnul Isus și mântuire. Mi-a spus că are la locul de muncă mulți musulmani și ei totdeauna încearcă să-l convingă să se convertească la Islam, îi vorbesc din Coran, dar el nu știe nimic din Biblie și nu are ce să le răspundă. A ascultat cu mult interes și a hotărât să citească Biblia la întoarcere acasă.
Când a venit vremea darurilor, sau “închinatul” cum se numește la Moldova, de la fiecare masă se scula câte o persoană și le adresa o urare mirilor. Noi cu soția am pregătit din timp ca și cadou pentru ei câte o Biblie și câte un manual “Căsătorie fără regrete” și le-am spus tinerilor că Dumnezeu este autorul căsătoriei și el a lăsat în Biblie sfaturi și instrucțiuni pentru cei care doresc să fie fericiți în căsătoria lor și să nu aibă regrete nici aici pe pământ și nici când vor ajunge înaintea lui Dumnezeu. Le-am vorbit despre Domnul Isus, despre Evanghelie și toți au ascultat cu atenție, cu excepția câtorva bețivi care au încercat să spună ceva jignitor, dar ceilalți oameni de la masa lor le-au închis gurile și au dorit să asculte mai departe.
După nuntă, mireasa a spus că darul nostru a fost cel mai prețios pentru ei și că neapărat va citi Biblia.
Și am mai observat că, în prezența noastră, oamenii care ne cunosc s-au comportat cumpătat, nu s-au îmbătat și nu au vorbit necuviincios.
Acum, dacă mă întrebați de ce am procedat astfel vă voi spune. Pentru că nu este frumos nici omenește și nici după Evanghelie să ignori un eveniment cum este nunta celor apropiați. Domnul Isus ne învață să le facem oamenilor tot ce doresc ei să ne facă nouă. Eu m-am simțit rău când cineva din oamenii apropiați mie a ignorat invitația și nu a venit la nuntă. Nu vreau nici la nunta copiilor mei, când va veni vremea, să ignore invitația cineva din cei pe care îi voi invita. Nici lui Dumnezeu nu i-a plăcut de cei ce au ignorat invitația pe care le-a făcut să vină la nunta Fiului Său. Despre aceasta este scris în pilda celor poftiți la nuntă.
Apoi, Domnul Isus tot era judecat pentru faptul că mergea în locuri unde veneau și păcătoși și femei desfrânate. Dar el mergea la ei tocmai ca să le vestească mântuirea. Iată o relatare din Noul Testament:
27 După aceea Isus a ieşit afară, şi a văzut pe un vameş, numit Levi, şezînd la vamă. Şi i- a zis: „Vino după Mine! 28 Vameşul a lăsat totul, s’a sculat, şi a mers după El. 29 Levi I- a făcut un ospăţ mare la el în casă; şi o mulţime de vameşi şi de alţi oaspeţi şedeau la masă cu ei. 30 Fariseii şi cărturarii cîrteau şi ziceau ucenicilor Lui: „Pentruce mîncaţi şi beţi împreună cu vameşii şi cu păcătoşii? 31 Isus a luat cuvîntul şi le- a zis: „Nu cei sănătoşi au trebuinţă de doftor, ci cei bolnavi. 32 N’am venit să chem la pocăinţă pe cei neprihăniţi ci pe cei păcătoşi. (Evanghelia după Luca 5:27-32)
Dumnezeu să ne ferească de orice fel de neprihănire proprie înșelătoare care ne face să-i ignorăm și disprețuim pe păcătoși până acolo că nu mai mergem să le vestim Evanghelia.