Cum va fi sărbătorită de această dată Paștele?

Vom sărbători Paștele. Da, așa este cunoscută la suprafață această sărbătoare. Din păcate, locuitorii țării mele vor sărbători doar superficial marea sărbătoare a Învierii Domnului Isus. Forfota pregătirii se simte peste tot, de la facerea curățeniei prin localități până la mulțimi de oameni prin piețele orașelor în vederea pregătirea meselor de sărbători. Nimeni nu spune că ar fi rău acest lucru. Este bine și necesar, doar că în toată această alergare se uită cu desăvârșire despre esența acestei sărbători.

De fapt, s-a uitat demult de esența curată a Învierii Domnului Isus și ne vom concentra și de data aceasta ca și națiune la felul cum vor arăta mesele noastre sau la cine vom pleca în vizită. Cu tristețe pot spune că la acest lucru contribuie și cei care ar trebui să ducă pe oameni la adevăr și mă refer în primul rând la preoți, care au ajuns până acolo să sfințească vinul de Paști. Or, dacă trăim într-o țară cu mari restanțe la capitolul beției, de ce în ajun de marea sărbătoare a Învierii, când se știe foarte bine că vinul va fi în mai în toate gospodăriile, se promovează consumul acestui produs? Oare acesta să fie sensul Învierii Mântuitorului lumii? Oare prin exces de mâncare și băuturi ne arătăm că suntem un stat creștin?

Nu cred că situația se va schimba în bine nici în acest an, tocmai pentru că despre aspectul calității închinării în aceste zile se vorbește prea puțin. Și mă tem că nu este nici o diferență dintre noi, cei din vremurile noastre, și oamenii din vremea Domnului Isus, pentru că și la ei efectul de turmă era predominant, când ce faceau toți era lege și nicidecum să faci ce îți cere Domnul Isus. Se pare ca suntem și noi complici la răstignirea lui Isus prin faptul că ne cautăm de nevoile și poftele noastre și suntem atât de concentrați la aceste lucruri materiale vizibile, pe când cele spirituale și care au adevărata valoare sunt lăsate în umbră sau ignorate total. Oare nu suntem noi ca tâlharul Barnaba care a profitat de Mântuitor și de Paști ca sa fie eliberat de pușcărie, dar tot cu o viață murdară a rămas?

Sau ca trecătorii care Îl vedeau pe Isus răstignit și își băteau joc de cuvintele Lui spuse în timpul lucrării pe pământ? Cu certitudine că se vor găsi mulți care își vor bate joc de Hristos, unii din batjocură la adresa lui Isus au făcut chiar un mod de viață și atunci țara noastră este plină de Barnabi, trecători ignoranți și batjocoritori, care doresc ca și din această sărbătoare să își satisfacă poftele sau chiar dividente politice, dacă tot este la modă acest lucru. Pe când viețile lor sunt atât de departe de ceea ce cere Evanghelia să fie…

Dar, nădăjduiesc totuși ca în aceste zile să avem parte și de oameni care vor avea atitudinea unuia din tâlharii de pe cruce. Acesta a recunoscut, spre deosebire de colegul său, la fel tâlhar, că este păcătos, și chiar sincer și-a dorit ca să fie cu Isus în cer. Credința acestuia a făcut ca de Paști să își salveze eternitatea.

Mi-aș dori ca și la noi oamenii să sărbătorească cu credință curată și sinceră aceste sărbători. Ca nădejdea învierii să ajungă la inimile fiecăruia și să conștientizeze adevarata esență a sărbătorii. Una care stă nu în hrană și băutură, ci în ascultare și credință de Domnul Isus.

Hristos a înviat, scump popor!!!